Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Ο καταρράκτης της φωτιάς που εμφανίζεται μια φορά το χρόνο


Υπάρχουν μερικά σπάνια φυσικά φαινόμενα που κάθε άνθρωπος πρέπει να παρατηρήσει από κοντά για μία φορά στην ζωή του όπως η ηλιακή έκλειψη, το Βόρειο Σέλας αλλά και ο «καταρράκτης της φωτιάς» στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα. Πρόκειται για ένα μαγευτικό και άκρως ασυνήθιστο θέαμα, μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της ψευδαίσθησης που δημιουργεί.

Γνωστό και ως «firefall» πρόκειται για ένα «κόλπο» της φύσης που παρατηρείται μόνο μία φορά το χρόνο, συνήθως από τα μέσα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Κατά την διάρκεια, λοιπόν, μιας καθόλα καθαρής νύχτας και τη στιγμή που ήλιος βασιλεύει τα χρώματά του, κόκκινο και πορτοκαλί, αντανακλώνται στα νερά του καταρράκτη Horsetail Fall. Σύμφωνα με το Lonely Planet οι συγκεκριμένες αποχρώσεις δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο καταρράκτης φλέγεται, κάνοντάς τον να μοιάζει με τρεχούμενη λάβα.


Για να παρατηρήσει κανείς το υπέροχο αυτό φυσικό φαινόμενο οι συνθήκες πρέπει να είναι σχεδόν τέλειες. Εκτός από τον καθαρό ουρανό, ώστε ο ήλιος να μπορεί να «στοχεύσει» κατευθείαν τον καταρράκτη, πρέπει, επίσης, να υπάρχει αρκετό χιόνι που λιώνει έτσι ώστε ο καταρράκτης να έχει αρκετά τρεχούμενα νερά. Η διάρκεια του φαινομένου είναι μόλις 5- 15 λετπά πριν από το ηλιοβασίλεμα και λαμβάνει χώρα συνήθως στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Για το 2021 έχει υπολογιστεί ότι θα είναι ορατό από τις 15- 26 Φεβρουαρίου, ενώ το ζενίθ του φαινομένου αναμένεται να σημειωθεί την 21η Φεβρουαρίου μεταξύ 5:28 και 5:40 μ.μ. σύμφωνα με τις προβλέψεις του φωτογράφου Aaron Meyers στο insider.com, ο οποίος έχει απαθανατίσει τη στιγμή ουκ ολίγες φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News