Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Θ. Θεοδωρίδης σε Γρ. Στάμκο: «Δεν θέλουμε να συμπράξουμε σε τέτοιο έγκλημα»


Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΠΕΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Μπορεί να αποχωρήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτυρόμενοι για τις "διεργασίες", αλλά οφείλουμε στις Δημότισσες και τους Δημότες να τους καταθέσουμε τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίζαμε τον Προϋπολογισμό του 2021. Φυσικά δεν είχανε να κάνουν με κωλυσιεργίες ή έλλειψη συνεργασίας (αυτό άλλωστε το έχουμε διαπιστώσει ότι το εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία ο κ. Στάμκος), αλλά με πραγματικά ζητήματα που έχει ένας ακόμα Προϋπολογισμός.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού όπως και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος έργων δεν είναι σε καμία περίπτωση απλή διαδικασία. Θα έπρεπε να αποτελεί βαθιά πολιτική πράξη και ένα πεδίο συνθέσεων και αφουγκρασμού της τοπικής κοινωνίας.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα άθροισμα αριθμών. Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Κατά την άποψή μας ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα για να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία θα πρέπει να εμπεριέχουν τρεις παραμέτρους:

Πρώτον, η συμμετοχική τους κατάρτιση. Γιατί ο τρόπος κατάρτισης καταδεικνύει τη φιλοσοφία διοίκησης της δημοτικής αρχής.

Εάν δηλαδή θέλει να εκπροσωπεί όλο το Δήμο ή μόνο ένα κομμάτι του. Δυστυχώς δεν υπήρξε ώσμωση με την κοινωνία, δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα να αποτελούν προϊόν ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είχαμε πει ως αντιπολίτευση ότι εάν η Δημοτική Αρχή επιθυμεί πραγματικά ένα κλίμα ομόνοιας και συνεργασίας τότε είμαστε έτοιμοι, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξουμε ακόμα και τις κορυφαίες πράξεις της δημοτικής αρχής, όπως τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Δυστυχώς όμως έχετε αποδείξει ότι δεν επιθυμείτε καμία είδους συνεργασία.

Δεύτερον, η κατάρτιση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος πρέπει να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Δεν υπάρχει καμία μελέτη, καμία δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας και τον μετασχηματισμό των Γιαννιτσών σε μια Έξυπνη Πόλη.

Τρίτον, να υπάρχει κεντρική φιλοσοφία για το πού θέλει η Δημοτική Αρχή να πάει το Δήμο, να υπηρέτει μια κεντρική στόχευση κάτι που γίνεται σε όλες τους Δήμους της χώρας. Να είναι ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός που να υπηρετεί την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της πόλης, την ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, και βεβαίως να υπηρετεί την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο προϋπολογισμό γιατί δε θέλουμε επί της ουσίας να συμπράξουμε σε τέτοιο έγκλημα που για μια ακόμη φορά θα φέρει σε τροχιά στασιμότητας και οπισθοδρόμησης το Δήμο Πέλλας.

Ξέρουμε ότι θα οχυρωθείτε πίσω από την πανδημία, αλλά ούτε αυτή είναι ικανή να καλύψει τα μεγάλα κενά της Δημοτικής Αρχής.

Από τον προϋπολογισμό του 2021 όμως απέχει η πολιτική ευθύνη και η πολιτική κατεύθυνση και έχω την βεβαιότητα ότι ούτε οι ίδιοι οι Δημοτικοί σας Σύμβουλοι δεν πιστεύουν σε αυτόν.

Ας αναφερθούμε όμως αναλυτικά στις ενστάσεις μας επί του προϋπολογισμού για το 2021

* Ο κανόνας οικοδόμησης προϋπολογισμού είναι τα έσοδα. Εμφανίζετε μειωμένες εισπράξεις εσόδων το Α΄ εξάμηνο του 2020 που αγγίζουν το 40% των εγγεγραμμένων - προϋπολογισθέντων. Δηλαδή ο τρέχον προϋπολογισμός εκτελείται με διαμόρφωση εσόδων – άρα και εξόδων κατά πολύ μεγαλύτερος από τα πραγματικά μεγέθη. Ακόμα και η πιο αισιόδοξη εκτίμησή σας στις εισπράξεις φετινών εσόδων αγγίζει το 50% των θεωρητικά προτεινόμενων. Δεν μιλάμε απλά για εκτροχιασμό αλλά για ακροβατικά! Ανικανότητα είσπραξης; Έλλειψη σχεδιασμού; Είστε Το μη χείρον βέλτιστων για τους πολίτες του Δήμου μας!

* Ας ξεκινήσουμε με αλήθειες, καταρρίπτοντας τους εντυπωσιασμούς που στοχεύετε να αποσπάσετε από τα νούμερα που μας επιδεικνύετε με περισσό θράσος: Σύνολο εσόδων για το 2021 περίπου 43.000.000,00€. Αφαιρέστε 4.600.000,00€ που λέτε ότι θα εισπράξετε υπέρ Δημοσίου και τρίτων, άρα 38.400.000,00€ είναι ο πραγματικός σχεδιασμός σας για τον Δήμο μας.

* Οι εισπράξεις υπέρ τρίτων αποδίδονται; Ή κάνουν κύκλο σε κωδικούς καλύπτοντας αστοχίες; Και δεν μιλάμε για τα διάφορα ταμεία στα οποία αποδίδονται κρατήσεις από μισθοδοσίες, αποζημιώσεις κλπ. Έχετε εγγράψει περίπου 81.000,00€ για απόδοση εσόδων λειτουργίας λαϊκών αγορών στην Περιφέρεια. Πόσα χρόνια έχει να γίνει η απόδοση αυτή; Ο νόμος είναι από το 2014 και φτάσαμε στο 2020. Αποδόθηκε κάποιο ποσό; Ποιο; Για πόσα χρόνια; Αν όχι, τι τα κάνατε αυτά τα χρήματα κύριε Δήμαρχε; Αναρωτιέμαι άραγε, η Περιφέρεια δεν τα ζήτησε ποτέ; Δεν υπήρξε έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο; 

* Στα 5.300.000,00€ σκαρφάλωσε το αναμενόμενο στις 31/12/2020 ταμειακό υπόλοιπο έναντι των 4.800.000,000€ Αποδεικνύεται περίτρανα τον μικρό δείκτη απορρόφησης ακόμα και των πραγματικών εσόδων.

* Τα δανεικά ανέβηκαν. Εγγράφετε έξοδα για κάλυψη δανείου περίπου 748.000,00€ έναντι 668.000,00€ πέρσι. Η φετινή επιβάρυνση τόκων; 300.000,00€ έναντι 261.000,00€ πέρσι. Εάν δεν κάνεις βέβαια έργο έχεις χρόνο και χρήμα να πληρώνεις οφειλές! Η ανάπτυξη έφτασε και στον Δήμο μας...

* Περί του 1.700.000,00€ ανέρχονται οι απλήρωτες υποχρεώσεις Προηγούμενων ετών, τη στιγμή που μόνο το κράτος φέτος απέδωσε σε Δήμο και Νομικά Πρόσωπα τουλάχιστον δύο φορές χρήματα για εξόφληση υποχρεώσεων. Μηδενίστε τες. Οι τόκοι υπερημερίας απλήρωτων υποχρεώσεων οδηγούν σε εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. Με μια προσεκτική ανάλυση των πινάκων θα δει κανείς ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες απλήρωτων (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών) υποχρεώσεων. Υποχρεώσεων που είναι ακόμα και προς τη ΔΕΗ για απλήρωτο ηλεκτρικό ρεύμα.

* Στα 7.600.000,00€ εγγράφεται για προβλέψεις μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών. Φοβερή πατέντα ισοσκελισμού που θα διδάσκεται στα Οικονομικά Πανεπιστήμια της χώρας! Όσο μεγάλο και φοβερό είναι το ποσό!

* Οι επενδυτικές δαπάνες των 11.100.000,00€ είναι δυσανάλογα μικρότερες των εν γένει λειτουργικών δαπανών 18.900.000,00€, συμπεριλαμβανομένων του 1.000.000,00€ εκ δανείου και των 3.500.000,00 αποδόσεων προς τρίτους. Όχι μόνο δυσανάλογα τα νούμερα αλλά και ανεπαρκής ανάλυση αναγκαιότητας μέσα από τεχνικό πρόγραμμα. Δεν παραλείψατε επίσης να εγγράψετε το άυλο: 283.000,00€ για μελέτες και ειδικές δαπάνες! Οι επενδυτικές δαπάνες αποδίδουν στην πραγματική οικονομία του τόπου! Δεν θα βαρεθούμε να το λέμε.

* Για ακόμη μία χρονιά, πλήθος δαπανών εμφανίζονται «σπασμένες» (γιατί άραγε;) σε πολλές υπηρεσίες: κτηνιατρικές δαπάνες και εργασίες αδέσποτων ζώων, υπηρεσίες απολύμανσης, προμήθεια κτηνιατρικού υλικού, προμήθεια ζωοτροφών, λοιπών αναλώσιμων υλικών, σπόρων και φυτών, χλοοκοπτικών μηχανημάτων, συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων και οχημάτων, συντηρήσεις παιδικών χαρών και πάρκων, χρωμάτων, σκυροδέματος, σιδήρων και μια μακροσκελή λίστα συντήρησης και επισκευής αρδευτικών γεωτρήσεων ΔΕ.... Παντού στους πίνακες το μαγικό ποσό της απευθείας ανάθεσης: 24.800,00€ !!! Και επειδή είστε και αδιάβαστοι, θυμηθείτε το όλοι σας, πάλι εδώ θα τα λέμε του χρόνου για τις απευθείας αναθέσεις με το ποσό όμως των 30.000,00€ που θα εγγράψετε γιατί φέτος δεν πήρατε χαμπάρι ότι τροποποιείται... Η πρόθεσή σας για αδιαφανείς διαδικασίες έχει την σφραγίδα πενταψήφιου αριθμού: 24.800.00€!

* Και φυσικά τα παραπάνω συνοδεύονται και από πληθώρα κατατμήσεων. Οι ομοειδείς δαπάνες κύριοι είστε υποχρεωμένοι για την εκτέλεσή τους με διαδικασίες που το άθροισμα του προϋπολογισμού τους ορίζουν. Ένας διαγωνισμό για τις υπηρεσίες για τα αδέσποτα (αλήθεια γιατί έχουμε τόσες διαμαρτυρίες από φιλοζωικές εταιρείες του Δήμου μας), έναν διαγωνισμό για τις συντηρήσεις και επισκευές αρδευτικών γεωτρήσεων ΔΕ. Αν έχετε στο νου σας κατατμήσεις θα μας βρείτε απέναντι. Σε όλα αυτά προτείνουμε ανοιχτούς διαγωνισμούς, όπως και για τα καύσιμα, αναλώσιμα, είδη καθαριότητας, ανταλλακτικά οχημάτων – λιπαντικά σε βάθος 3ετίας γιατί έτσι και μεγαλύτερη οικονομία θα έχουμε, αλλά παράλληλα θα αποσυμφορήσουμε τις υπηρεσίες από τις άσκοπες επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο δημοπρασίας.

* Μας χρωστάτε ακόμα εξηγήσεις για τα Μισθώματα επίπλων. Νοικιάζουμε έπιπλα;;; Για ποιο σκοπό; Και γιατί δεν κάνουμε προμήθεια;

* Μας λέτε ότι θα συντηρήσετε παιδικές χαρές με 24.800,00€ (άλλη απευθείας ανάθεση!). Αλήθεια, έχουμε παιδικές χαρές; Αναλύστε παρακαλώ σε ποιες συντηρήσεις αναφέρεστε και σε ποιες ΔΕ (αν) έχετε σχεδιασμό για προμήθεια νέων.

* Παρατηρήσαμε και φέτος στο Τεχνικό Πρόγραμμα να εγγράφετε ως έργο στην ΣΑΤΑ, την κατασκευή νεκροταφείων, αναπλάσεις και παιδικών χαρών.

* Εγγράψατε επιτέλους φέτος συνολικό ποσό 66.000,00€ για πάγια προκαταβολή διακριτικά και ονομαστικά για κάθε Κοινότητα, η οποία είναι υποχρεωτική από τον νόμο για την θεραπεία έκτακτων και επειγουσών δαπανών, μετά από δική μας ισχυρή επισήμανση κατά την ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού. Ποτέ δεν είναι αργά για μάθηση, μόνο που έχετε ξεχάσει να τους καλέσετε για να τους αποδώσετε την παγία προκαταβολή. Αντίθετα ως έδρα Δήμου οι ανανεώσεις παγίας προκαταβολής διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς τα αντίστοιχα παραστατικά και την σκοπιμότητα των δαπανών. Αφού λοιπόν αντιλαμβάνεστε την χρησιμότητα και προχωράτε συνεχώς σε ανανεώσεις γιατί δεν κάνετε το ίδιο και στις Κοινότητες για τους λύσετε τα χέρια σε καθημερινά προβλήματα;

Για την βελτίωσή σας προς καλό όλων μας, θα πρέπει ακόμα να μάθετε ότι:

- Ο διαχειριστικός προϋπολογισμός, όπως ο σημερινός είναι μαθηματικό και όχι αναπτυξιακό μοντέλο

- Ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα γίνεται με περιστολή λειτουργικών δαπανών

- Η αύξηση του προϋπολογισμού επενδύσεων συνεπάγεται άμεση επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης ενός τόπου

- Η περιστολή δαπανών δείχνει νοικοκύρεμα και όχι ορθολογική διαχείριση

- Η σωστή κατανομή εσόδων στις κατηγορίες εξόδων δείχνει στόχο και όραμα

- Η ισόρροπη κατανομή των διαθέσιμων πόρων μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων οδηγεί σε δίκαιη ανάπτυξη

Ο σημερινός προϋπολογισμός που μας παρουσιάζετε σήμερα, απέχει από τα παραπάνω.

Γιατί όπως προείπαμε στην εισήγησή μας πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Οι δημότισσες και οι δημότες που περιμένουν από όλους εμάς να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους.

Γι αυτό και τον καταψηφίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News