Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ενίσχυση 120 ευρώ το στρέμμα σε ροδακινοπαραγωγούς


Προς την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 120 ευρώ το στρέμμα για το συμπύρηνο ροδάκινο, 110 ευρώ το στρέμμα για το επιτραπέζιο και 100 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια κατευθύνεται η κυβέρνηση.

Ωστόσο από το τελικό ποσό στήριξης που θα εισπράξουν οι παραγωγοί, θα αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση που μπορεί να έχουν λάβει από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η ενίσχυση συνολικού προϋπολογισμού 9,2 εκατ. ευρώ θα αφορά σε ζημιές που υπέστησαν πλέον των 80.000 στρεμμάτων καλλιέργειας από βροχές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Το παραπάνω προκύπτει από συνάντηση που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη στην έδρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στον νομό Λάρισας, η υποβληθείσα πρόταση ενίσχυσης αφορά σε 1.901 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα, 367 στρέμματα με επιτραπέζια και 472 στρέμματα με νεκταρίνια.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη στην έδρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε θέσει το πρόβλημα τόσο στη νυν όσο και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές από βροχοπτώσεις μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση, το πρόγραμμα στήριξης θα αφορά σε 80 χιλιάδες στρέμματα στις περιοχές της χώρας που καλλιεργούνται ροδάκινα και νεκταρίνια με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9,2 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, στον νομό της Λάρισας περιλαμβάνονται 1.901 στρέμματα με συμπύρινα ροδάκινα, 367 στρέμματα με επιτραπέζια και 472 στρέμματα με νεκταρίνια. Η προτεινόμενη ενίσχυση ανέρχεται σε 120 ευρώ το στρέμμα για τα συμπύρινα ροδάκινα, σε 110 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια και σε 100 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη δύσκολη αυτή περίοδο στηρίζει τον αγροτικό κόσμο τόσο με τις ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί σε διάφορες καλλιέργειες που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και με την καταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής και σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ενημέρωσε ότι ήδη έως σήμερα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν λάβει 165,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά δεν θα επιστραφούν. Επιπλέον, έχουν διατεθεί και πλέον των 80 εκατομμύριων ευρώ με τη μορφή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis για τη στήριξη αγροτικών προϊόντων λόγω covid.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι εξετάζει θετικά το σχετικό αίτημα για de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο, δεν μπορεί να δίδεται διπλή βοήθεια, οπότε όσοι εκ των δικαιούχων de minimis έλαβαν και επιστρεπτέα αυτή θα αφαιρεθεί από το ποσό της ήσσονος ενίσχυσης που θα τους αναλογεί.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό «για την κατανόηση και κυρίως για τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που ελήφθησαν εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας».

Πηγή: agronews

6 σχόλια:

  1. Η τραγικότητα στο μεγαλείο της
    Ενίσχυση που δεν είναι ενίσχυση τελικά γιατί σχεδόν όλοι οι αγρότες πήραν έστω μικρή επιστρεπταια δηλαδή δεν θα πάρει κανείς μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι δεν πήραν όλοι οι αγρότες επιστρεπτεα προκαταβολή.εδω στο Νομό μου δεν πήρε το 90% είτε γιατί δεν έκαναν αίτηση είτε γιατί μας πετούσε το σύστημα έξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι περισσοτεροι δεν πηραν επιστρεπτεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποιες ποθκιλιες αποζημιωνονται τελικα; και τι σχεση εχει η επιστρεπτεα με τι ζημια στην παραγωγη μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είστε σοβαρή ρε θα κρατήσετε τη επιστρεπτέα τι σχέση έχει η επιστρεπτέα ρε την ενίσχυση την δίνετε γιατί με της βροχές το καλοκαίρι χάσαμε την μισή και παραπάνω παραγωγή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να αποζημιωθούν ολες οι ποικιλιες αυτο πρεπει ν γινει! ειδικα στ νομο πελλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News