Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Η Αθηνά Αηδονά στο Aridaia News: «Το "στοίχημα" που έβαλα ήταν να βελτιώσω την καθημερινότητα των ανθρώπων»

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Aridaia News και τον Σταύρο Βαφειάδη

Είναι ιδιαίτερη τιμή, η συνέντευξη που μας παραχώρησε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά. Πρόκειται για έναν άνθρωπο της προσφοράς και της ευθύνης, που εισήλθε στην αυτοδιοίκηση όντας καταξιωμένη σε ό,τι καταπιάστηκε. Είναι βέβαιο, πως όταν αποχωρήσει από τη θέση ευθύνης που της ανέθεσε ο Περιφερειάρχης, η κοινωνία της Πέλλας θα τη θυμάται με σεβασμό και εκτίμηση. Λίγα λεπτά συζήτησης μαζί της αρκούν, για να καταλάβει κανείς ότι αυτόν τον τόπο τον έχει βάλει βαθιά μέσα στην καρδιά της.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Aridaia News και τον Σταύρο Βαφειάδη:


1. Κυρία Αηδονά, πέρασαν δύο χρόνια από την ημέρα που αναλάβατε τα ηνία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Πως αξιολογείτε το μέχρι τώρα έργο που έχει παραχθεί; Κάντε μας έναν σύντομο απολογισμό.

Καταρχάς κύριε Βαφειάδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην ηλεκτρονική και έντυπη εφημερίδα σας και, που μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο της Διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στους πολίτες της Αλμωπίας.

Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Οι μέρες που περνάω στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι γεμάτες από συναντήσεις, συνεργασίες και δράσεις. Αν και συνήθως επιστρέφω πολύ κουρασμένη στο σπίτι μου, μέσα μου νιώθω μια βαθειά ικανοποίηση από την ενασχόληση με τα κοινά και αυτήν την τόσο ζωντανή επαφή με την τοπική κοινωνία της Πέλλας. Έχοντας ένα τόσο «βαρύ» πρόγραμμα, θα έλεγε κανείς ότι δεν μένει χρόνος για απολογισμό. Παρόλα αυτά, αποτελεί μέρος της προσωπικής μου φιλοσοφίας και μία αρχή που υπηρετούμε πιστά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να λογοδοτούμε στους πολίτες για τη δράση μας. Έτσι, συχνά αναστοχάζομαι την πορεία του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Πέλλας και συζητώ με τον Περιφερειάρχη, τους συναδέλφους στη διοίκηση και τους συνεργάτες μας, τα αποτελέσματα της δράσης μας και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.

Μέσα στα δύο αυτά χρόνια υλοποιήθηκαν αρκετά μικρά και μεγάλα έργα. Στις Συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, κάθε Τρίτη, υπάρχει πάντοτε ένας μακρύς κατάλογος έργων και δράσεων που αφορούν την Πέλλα και λαμβάνουν έγκριση για την υλοποίησή τους. Τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκαν κάποιες σημαντικές υποδομές που αποτελούσαν προτεραιότητα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλές δεκαετίες. Νιώθω ικανοποίηση γιατί τα έργα που γίνονται υλοποιούνται σε όλους τους Δήμους της περιοχής στη λογική της ισόρροπης ανάπτυξης και σε όλους τους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες, την αναπτυξιακή συμβολή των έργων και την προτεραιότητα που έχουν για την ασφάλεια των πολιτών, όπως είναι τα έργα πολιτικής προστασίας.


2. Πως ήταν η συνεργασία σας με τους Περιφερειακούς Συμβούλους του Νομού μας όλο αυτό το διάστημα;

Η συνεργασία μου με τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Πέλλας, είναι εξαιρετική. Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι, οι πολίτες δικαιούνται και αναμένουν να δουν μία ορατή βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής στην Πέλλα για την οποία χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μας σκληρά.

Στο σημείο αυτό, βρίσκω την ευκαιρία να πω ότι, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη διακυβέρνηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους ανέπτυξα μία σχέση ανοικτής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης οι οποίοι, μέχρι σήμερα, στηρίζουν τις προσπάθειες που κάνουμε για την Πέλλα. Ακόμη, γνώρισα πολλούς εκπροσώπους τοπικών φορέων, επιχειρηματίες και πολίτες που, ανιδιοτελώς, συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ευημερία του τόπου τους, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και μέσα. Με τους ανθρώπους αυτούς έχουμε υλοποιήσει δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, της τουριστικής προβολής, της προσέλκυσης επενδύσεων, της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ποιοτικής γεωργίας και πολλά άλλα.

3. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που έχετε εντοπίσει στην Πέλλα;

Συνήθως αποφεύγω να μιλώ για προβλήματα, εκτός αν χρειάζεται να περιγράψουμε μία κατάσταση την οποία θέλουμε να αλλάξουμε. Αν δεν περιγράψουμε ένα πρόβλημα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε για τη λύση του δηλαδή. Με την έννοια αυτή, σημαντικά θέματα για την Πέλλα είναι η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε μία κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων και αύξησης των αγροτικών εισοδημάτων, το τουριστικό προϊόν της Πέλλας και η τόνωση της πραγματικής οικονομίας με έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Τα θέματα αυτά αποτελούν τη βάση του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού και την πολιτική ατζέντα των διεκδικήσεών μας προς την κυβέρνηση, με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωρίζετε η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι οι δύο σημαντικές στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

4. Ποιο ήταν το στοίχημα που θέσατε όταν αναλάβατε και θεωρείτε ότι το πετύχατε δύο χρόνια μετά;

Πριν αναρωτηθώ για το τι σημαντικό θα μπορούσα να αλλάξω ή να δημιουργήσω αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, πρώτο μέλημά μου ήταν να ενημερωθώ και να αποκτήσω μία εμπεριστατωμένη άποψη για την υφιστάμενη κατάσταση. Να νιώσω την αλήθεια των κατοίκων, των υπηρεσιών, του τοπικού περιβάλλοντος, με την ευρύτερη έννοια. Έτσι, το «στοίχημα» που έβαλα ήταν να βελτιώσω την καθημερινότητα των ανθρώπων και πιστεύω ότι δύο χρόνια μετά, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και άλλους φορείς, έχουμε επιτύχει αρκετά. Μερικές ενδεικτικές δράσεις, σχετικά μικρού προϋπολογισμού, αλλά με σημαντική συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και ασφάλειας των πολιτών είναι τα έργα βελτίωσης και συντήρησης των οδικών υποδομών (βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών, επισκευή ασφαλτοτάπητα, καθαρισμοί χόρτων, φωτισμός, σήμανση, στηθαία ασφαλείας, κ.ά.), του υδρογραφικού δικτύου (υδραυλική και περιβαλλοντική αποκατάσταση ρεμάτων, καθαρισμοί, αντιπλημμυρικά έργα), η αναβάθμιση των λαϊκών αγορών, κ.ά. Βεβαίως, έχουν προχωρήσει και πολλά σημαντικά και μεγάλα έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που ολοκληρώνονται, εκτελούνται αλλά και προγραμματίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας.

Το μοναδικό στην Ελλάδα ανάγλυφο της περιοχής κρατά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε εγρήγορση με γνώμονα την προστασία των πολιτών και των υποδομών. Έτσι λοιπόν:

• Ολοκληρώνεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο "Διευθέτηση χειμάρρων στο Δήμο Αλμωπίας¨ προϋπολογισμού 11.000.000,00 ευρώ ενώ πρόσφατα δημοπρατήθηκε το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο "Αντιπλημμυρική προστασία Λουτρακίου" προϋπολογισμού 2.100.000,00 ευρώ

• Έχουν δρομολογηθεί τα έργα:

- "Αποκατάσταση κοιτόστρωσης γέφυρας Όρμας" προϋπολογισμού 240.000,00 ευρώ 

- "Αποκατάσταση αναβαθμού στην περιοχή Τ.Κ Ίδας" προϋπολογισμού 165.000,00 ευρώ

- "Ανακατασκευή προστασίας πρανούς χειμάρρου στο Μοναστηράκι Αλμωπίας" προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ

- "Αποκατάσταση κοιτόστρωσης γέφυρας στην Τ.Κ. Προμάχων" προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ

- "Αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών στο χείμαρρο Ασπροποτάμου στην Τ.Κ. Όρμας" προϋπολογισμού 50.000,00 ευρώ

- "Αποκατάσταση πρανούς στην Τ.Κ Αρχαγγέλου" προϋπολογισμού 25.000,00 ευρώ

Η λύση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών της Αλμωπίας αλλά και των υπολοίπων περιοχών της Πέλλας αποτελεί στόχο όλων μας, ο οποίος θα γίνει πιο εύκολα ορατός με την παρακάτω εξέλιξη σε παρεμβάσεις της Π.Ε. Πέλλας:

- Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του έργου "Κατασκευή υδρευτικών δικτύων για την ύδρευση της πόλης της Αριδαίας" προϋπολογισμού 75.000,00 ευρώ

- Ολοκληρώθηκε το έργο "Έργα λαϊκής αγοράς Αριδαίας" προϋπολογισμού 40.000,00 ευρώ

- Δρομολογήθηκε η κατασκευή του έργου "Έργο Ανάπλασης αύλειου χώρου σχολείου Μεγαπλατάνου" προϋπολογισμού 40.000,00 ευρώ

- Εντάχθηκε στην πρόσφατη τροποποίηση του τεχνικού μας προγράμματος ένα πολύ σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία, αυτό της "Ανακατασκευής αναβαθμού και αγωγού άρδευσης στην Τ.Κ. Τσάκων" προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ Επίσης, 

- Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου "Αγροτική οδοποιία εντός οριών του Δήμου Αλμωπίας" με παρεμβάσεις στις Τ.Κ Αψάλου, Προμάχων Λουτρακίου και Γαρεφίου προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ

- Ολοκληρώθηκε πρόσφατα το έργο με προϋπολογισμό 200.000,00 ευρώ και τίτλο "Ασφαλτόστρωση τμήματος οδού Εξαπλάτανος - Αριδαία" συμπληρώνοντας προηγούμενη παρέμβαση ύψους 500.000,00 €

Συνολικός προϋπολογισμός όλων των παραπάνω: 15.385.000,00 ευρώ

Συνεχώς δημοπρατούνται, για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έργα και παρεμβάσεις που οδεύουν προς υλοποίηση, κάτι που μας ικανοποιεί και μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.


5. Σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Πως αξιολογείτε το αυτοδιοικητικό περιβάλλον στο Νομό μας;

Το αυτοδιοικητικό περιβάλλον στην Πέλλα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στο χώρο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με έντονες προσωπικότητες, διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και πορείες, αλλά και πλούσιο πολιτικό παρελθόν.

Έχω εξαιρετική συνεργασία και με τους τέσσερις Δημάρχους και πραγματικά μέσα από την εμπιστοσύνη και τη φιλία, μπορώ να πω, που οικοδομήθηκε τους προηγούμενους μήνες, μπορέσαμε και προχωρήσαμε πολλά θέματα και σημαντικά έργα. Μεγάλος αριθμός έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας υλοποιούνται μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με τους Δήμους, ενώ τα λιγοστά μηχανήματα έργου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας τα διαθέτουμε για υλοποίηση έργων προτεραιότητας των Δήμων.

Καθώς οι επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν, το “πολιτικό θερμόμετρο” ανεβαίνει και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ θετικό για την τοπική κοινωνία, καθώς τροφοδοτεί έναν ευρύ δημόσιο διάλογο, με φόντο τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες. Μέσα από τις ιδέες και προτάσεις που συζητούνται προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την στρατηγική ανάπτυξη της Πέλλας.

6. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη –τον οποίο αναπληρώνετε αυτά τα δύο χρόνια και όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει στα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη. Πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

Όπως έκανα πάντα, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση δε σχολιάζω αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε την έκδοση απόφασης και τον αριθμό της, αλλά όχι το περιεχόμενό της. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τις εφαρμόζει πιστά. Αυτό θα κάνει και στην περίπτωση αυτή. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλα τα πρόσωπα που με στήριξαν και με στηρίζουν σε αυτόν τον κρίσιμο ρόλο, όπως και τους ανθρώπους της ενημέρωσης που προβάλλουν και, με τα εποικοδομητικά τους σχόλια βελτιώνουν αυτό το σημαντικό για την τοπική κοινωνία έργο.

7. Εσείς θα είστε εκ νέου υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη;

Φαίνεται να θέλετε να ολοκληρώσετε την συνέντευξή σας με μία πολιτική είδηση! Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν προσωπικά και με έχουν τιμήσει με την ψήφο τους τα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, γνωρίζουν ότι αυτή η δραστηριοποίησή μου με ορίζει ως άνθρωπο. Δεν ασχολούμαι με την πολιτική ως επαγγελματίας πολιτικός. Εξάλλου, είχα μία πολύ επιτυχημένη πορεία στο χώρο της δικηγορίας, σε θέσεις υψηλής ευθύνης όπως στο Ταμείο Νομικών και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και στον τομέα οργανώσεων κοινωνικής προσφοράς. Η ενασχόλησή μου με την πολιτική λοιπόν, με ολοκληρώνει ως άτομο και ενεργό πολίτη και εμπλουτίζει και αξιοποιεί τις προηγούμενες εμπειρίες μου. Βρισκόμενη στο χώρο της Νομαρχιακής και σήμερα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ξετυλίχθηκε μπροστά μου ένα νέο πεδίο δράσης εξαιρετικά προκλητικό και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η Περιφέρεια αποτελεί το πιο σημαντικό ίσως όργανο άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Μίας δημοκρατίας που ενδιαφέρεται για τις ανάγκες, τις απόψεις και την καθημερινή δράση των πολιτών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, οι σχεδιασμοί και οι αποφάσεις που λαμβάνονται, έχουν μία άμεση επίδραση στη ζωή και στην προοπτική ανάπτυξης των πολιτών με τους οποίους τα Αυτοδιοικητικά πρόσωπα βρίσκονται σε καθημερινή επαφή, σ’ έναν διαρκή, απαιτητικό, αλλά και πολύ ικανοποιητικό διάλογο.

Το Πρόγραμμα «Κλεισθένης» επιχειρεί να αλλάξει τον χάρτη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα χρειαζόμασταν πολύ χρόνο για να συζητήσουμε για αυτήν τη νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Θα σας πω μόνο ότι ελπίζω η πολιτεία και οι πολίτες να αξιοποιήσουν τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, στηρίζοντας πρόσωπα με γνώση και ικανότητες, αξιοκρατικά, ώστε να μπορέσουν να δώσουν στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια τις ευκαιρίες που δικαιούνται και αξίζουν. 

Απαντώντας τώρα στο ερώτημά σας, θα σας πω ότι η πρόθεσή μου είναι να είμαι εκ νέου υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά περισσότερες πληροφορίες θα έχετε το επόμενο διάστημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News