Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Ολυμπία Χουρσόγλου: «Τα κάστρα πέφτουν από μέσα»


|• Απόσπασμα από την ομιλία της Φιλολόγου Ιστορικού Ολυμπίας Χρ. Χουρσόγλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης που πραγματοποίησε η Ιστορική και Λαογραφική Εστία Αλμωπίας «Αλησμόνητες Πατρίδες» •|

«Η ιστορία συνεχίζεται και είναι πολύ σημαντικό να ενθυμούμαστε τα ιστορικά γεγονότα. Όμως αν η ιστορική γνώση δεν μετουσιωθεί σε βίωμα, αν δεν αντιληφθούμε το επιμύθιο της καταστροφής της Κωνσταντινούπολης, το ότι δηλαδή τα κάστρα πέφτουν από μέσα και το ότι η ενότητα του λαού είναι η μόνη που μπορεί να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη μακραίωνη πορεία μας, τότε θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

Κάθε φορά που ο ελληνικός λαός ήταν ενωμένος, το αποτέλεσμα υπήρξε πέρα από κάθε προσδοκία, πέρα από κάθε λογική. Κάθε φορά που απωλέσαμε το βασικό ενωτικό μας στοιχείο, την πίστη μας, το αποτέλεσμα ήταν εφάμιλο με την πτώση της Πόλης.

Αν πρέπει να μας μείνει κάτι ως επιμύθιο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, είναι το ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Οι εποχές που διανύουμε είναι σκληρές και δύσκολες. Οφείλουμε να θυμόμαστε τι μας ενώνει και όχι να εστιάζουμε σε αυτά που μας χωρίζουν. Η ιστορία συνεχίζεται και συνεχίζεται μόνο με πίστη, με ενότητα και αδελφοσύνη».

4 σχόλια:

  1. ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ. ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά καταπληκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία μας να γίνουν τα ανέξοδα λόγια,πράξη γιατί για να γίνει αυτό απαιτείται αυτοθυσία,ανιδιοτέλεια και πολλά ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News