Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Να κηρυχθεί ο Δήμος Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά ο Θ. Θεοδωρίδης


Απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και στον υπηρεσιακό ΥΠΑΑΤ κ. Τσακίρη

Την άμεση κήρυξη του Δήμου Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη στήριξη των αγροτών, μετά τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που έχουν που έχουν πλήξει την περιοχή τελευταίο μήνα ζητάει με επιστολή του ο υπ. Δήμαρχος Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι μετά την σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών οι παραγωγοί του Δήμου Πέλλας βρίσκονται σε απόγνωση και τα δελτία καιρού αναφέρουν νέες σφοδρές βροχοπτώσεις ύστερα από έναν Μάϊο με υψηλά επίπεδα βροχής.

Καταστροφικές είναι επίσης οι πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Ακόμη και να μειωθεί η ένταση της βροχής που αναμένεται, το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο και θα έχουμε περαιτέρω πλημμυρικά φαινόμενα.

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι καλλιέργειες κερασιού, ροδακίνου, βερίκοκου, αμπελειών κ.α. Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν σπείρει ακόμη και όσοι κατάφεραν να σπείρουν έχουν κάνει επανασπορά γιατί σάπισαν οι σπόροι. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και όσοι διαθέτουν τριφύλλια ή έσπειραν καλαμπόκι, ενώ τα χωράφια έχουν μετατραπεί σε λίμνες και δεν μπορούν να προετοιμαστούν.

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση τα ανωτέρω, ζητούμε:

Α) Να κηρυχθεί ο Δήμος Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Β) Την άμεση εκκίνηση της εκτίμησης των ζημιών με διαδικασίες εξπρές εντός 20 ημερών από τον ΕΛΓΑ και με τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Γ) Καταβολή του 50% της εκτιμώμενης αποζημίωσης εντός διμήνου και άμεση καταβολή αποζημίωσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες που ήταν στη συγκομιδή.

Δ) Ενισχύσεις για την αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου και ζημιών σε εγκαταστάσεις (θερμοκήπια κλπ.).




 

1 σχόλιο:

  1. Γιατι μονο ο Δημος Πέλλας και όχι όλος ο Νομός? Εμεις ομπρέλες έχουμε στα χωράτια? Όλη η κεντρική Μακεδονία πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News