Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Γιατί δεν υπάρχει φωτογραφία της Εύας Καϊλή στη φυλακή - Πού βρίσκονται τώρα ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και το παιδί τους


Η Εύα Καϊλή κρατείται εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες -από τις 11 Δεκεμβρίου- σε βελγικές φυλακές, κατηγορούμενη για διαφθορά στο σκάνδαλο «Qatargate» και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει φυλακισμένη για αρκετό καιρό ακόμη.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου απέρριψε την προσφυγή κατά της απόφασης προφυλάκισής της στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι βελγικές αρχές για την υπόθεση Qatargate. Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος, όμως, πλέον αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι.

Το iefimerida.gr απευθύνθηκε στον συνήγορο της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, υποβάλλοντάς του τα εξής τέσσερα ερωτήματα:

- Γιατί η ευρωβουλευτής παραμένει προφυλακισμένη;

- Γιατί δεν κυκλοφορεί καμία φωτογραφία της από τη βελγική φυλακή;

- Γιατί ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι άφαντος παρότι βρίσκεται εκτός φυλακής;

- Ποιος έχει την επιμέλεια της 2χρονης κόρης τους;

«Απαγορεύονται οι φωτογραφίες, παρακολουθούν τα κινητά»

Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτογράφιση της Εύας Καϊλή στη φυλακή, όπως απαγορεύονται και τα κινητά σε όποιον την επισκέπτεται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, όταν έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Εύα Καϊλή, είτε έχουν τηλεφωνική συνομιλία, οι βελγικές αρχές τούς παρακολουθούν.

«Καταλαβαίνουμε ότι μας παρακολουθούν, γιατί μόλις αρχίζουμε να μιλάμε ακούγεται ο αντίλαλος της φωνής. Στα τηλέφωνα όταν μιλάμε μπαίνει το μαγνητόφωνο και ακούγεται ξανά ο αντίλαλος της φωνής, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» εξηγεί.

Γιατί δεν κυκλοφορεί φωτογραφία του Τζόρτζι μετά την αποφυλάκισή του

Ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, από τη στιγμή που αποφυλακίστηκε βρίσκεται με βραχιολάκι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μάλιστα, στο ερώτημα γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει καμία φωτογραφία του αφότου βγήκε από τη φυλακή o Mιχάλης Δημητρακόπουλος απαντά: «Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω. Είναι σε κατ' οίκον περιορισμό. Ενδεχομένως να βγαίνει εκτός σπιτιού σε συγκεκριμένες, ελάχιστες περιπτώσεις».

Παράλληλα, αναφέρει πως η 2 ετών κόρη τους μένει μαζί του από τη στιγμή που ο ίδιος βρέθηκε εκτός φυλακής.

«Το παιδί έχει αρχίσει να καταλαβαίνει - Κρύβεται πίσω από τις καρέκλες όταν τελειώνει το επισκεπτήριο»

Η κόρη των Τζόρτζι-Καϊλή, ηλικίας 2 ετών, μπορεί να μένει με τον πατέρα της, ωστόσο, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με τη μητέρα της.

«Το παιδί της Καϊλή είναι μαζί με τον Τζόρτζι. Το πηγαίνουν και βλέπει δύο φορές τον μήνα τη μητέρα του. Έχει αρχίσει και καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά», αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος. Προσθέτει μάλιστα πως, όταν ολοκληρώνεται το επισκεπτήριο, η μικρή δεν θέλει να αποχωριστεί τη μητέρα της. «Όταν τελειώνει η επίσκεψη και πρέπει να φύγει, πάει και κρύβεται πίσω από τις καρέκλες», περιγράφει χαρακτηριστικά ο ποινικολόγος.

«Χρησιμοποιούν το παιδί της Καϊλή ως μέσο πίεσης για να την κάνουν να δηλώσει ένοχη»

Το ότι η Εύα Καϊλή βρίσκεται τόσους μήνες μακριά από την κόρη της προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης οι βελγικές αρχές προκειμένου να αποσπάσουν από την ίδια δήλωση ενοχής για το «Qatargate», περιγράφει ο κ. Δημητρακόπουλος. «Την πιέζουν πάρα πολύ με το παιδί για να "σπάσει"» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Είμαι αθώα, αντέχω, μόνο αν δεν αντέξω μακριά από το παιδί θα υπογράψω ενοχή» λέει η Εύα Καϊλή

Ο γνωστός ποινικολόγος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την υπεράσπιση της Εύας Καϊλή είχε δηλώσει απαισιόδοξος για πιθανή αποφυλάκισή της, για ακόμα μία φορά είναι ξεκάθαρος στις δηλώσεις του: «Η Εύα Καϊλή θα μείνει καιρό μέσα».

Μεταφέρει δε τα λόγια της Εύας Καϊλή: «Δεν είναι αποφασισμένη να δηλώσει ενοχή, μόνο αν δεν αντέξει μακριά από το παιδί της θα τους πει "φέρτε μου να υπογράψω ότι σκότωσα και 2-3 ανθρώπους, θέλετε να σας υπογράψω ότι τα πήρα απ' όπου θέλετε". Αυτό όμως θα το κάνει μόνο αν νιώσει ότι δεν αντέχει άλλο. ''Μέχρι στιγμής αντέχω'', μου λέει».

Τι ζητούν οι βελγικές αρχές από την Εύα Καϊλή

Στο ερώτημα για τον χρόνο προφυλάκισης που ισχύει στο Βέλγιο, ο κ. Δημητρακόπουλος απαντάει πως «είναι αορίστου χρόνου, δεν είναι όπως εδώ, δηλαδή 6μηνο ή 18μηνο προσωρινής κράτησης». Μάλιστα, δίνει και ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε ενδέχεται να οριστεί η δίκη. «Απ' ό,τι μου λένε οι Βέλγοι δικηγόροι, η δίκη ορίζεται μετά από δύο χρόνια, και γι' αυτό πιστεύω ότι θα μας πάνε πολύ πίσω αν δεν υπογράψει ενοχή».

Οι βελγικές αρχές θέλουν να περάσουν το μήνυμα στην κοινή γνώμη πως είναι «πάρα πολύ σκληροί» και πως με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουν όποιον ευρωβουλευτή είναι διεφθαρμένος. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος, «θεωρούν διεφθαρμένη την Εύα Καϊλή, όμως δεν μπορούν να αποδείξουν ακόμα τη διαφθορά, γιατί τα χρήματα από μόνα τους δεν στοιχειοθετούν τη διαφθορά, δηλαδή την παθητική δωροδοκία».

Υπενθυμίζει, μάλιστα, πως η Εύα Καϊλή θα μπορούσε να είχε αποφυλακιστεί από την πρώτη στιγμή, αρκεί να δήλωνε ένοχη, κάτι που δεν ήθελε να κάνει η ευρωβουλευτής.

«Όλοι της λένε να υπογράψει και να βγει. Μόνο εγώ της λέω ότι, από τη στιγμή που υποστηρίζει πως δεν το έχει κάνει, είναι ατιμωτικό, απιστία να υπογράψει. Δύο άνθρωποι μόνο της λέμε να μην υπογράψει: εγώ και ο Σβεν Μαρί», επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Μας έχουν πει από την πρώτη ημέρα, από τις 10 Δεκεμβρίου, ότι ''αν υπογράψει ότι τα πήρε από το Κατάρ, αυτό θέλουν μόνο, δεν θέλουν τον λόγο, ''δεν μας ενδιαφέρει'', θα την είχαν βγάλει από τις πρώτες ημέρες"».

«Η αλήθεια είναι πως εγώ από την πρώτη ημέρα τη ρώτησα αν το έχει κάνει. ''Αν το έχεις κάνει, τελείωσε η καριέρα σου, ομολόγησε και βγαίνεις. Όταν μου λέει "εγώ για ποιον λόγο να πάρω χρήματα από το Κατάρ; Γιατί να πάρω τις 250.000 το 2019;".

Ο Παντσέρι δεν κατηγορεί την Καϊλή για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι, αλλά για 250.000 ευρώ από την προεκλογική περίοδο το 2019 για τις Ευρωεκλογές», προσθέτει.

«Δεν έχει δεχθεί ούτε 1 ευρώ από κανέναν»

Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως η Εύα Καϊλή του έχει πει κατηγορηματικά «δεν έχω ποτέ δεχθεί ούτε 1 ευρώ από το Κατάρ ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα , εταιρεια ή ιδιώτη».

«Ο Σβεν Μαρί συμφωνεί μαζί μου να μην υπογράψει τίποτα»

Σχολιάζοντας τον τρόπο συνεργασίας με τους Βέλγους δικηγόρους της Εύας Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει: «Ο Σβεν Μαρί έχει κάνει καλή δουλειά. Ο Ριζόπουλος ήθελε να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική».

Κλείνοντας όμως ο κ. Δημητρακόπουλος επανέλαβε πως η Εύα Καϊλή δύσκολα θα βγει εκτός φυλακής σύντομα. «Εάν δεν τους δώσει κάτι, δεν θα την αφήσουν, γιατί ένοχη δεν θα δηλώσει ποτέ» ξεκαθαρίζει.

Πηγή: iefimerida.gr - - iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News