Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Πληρωμή των 1.000 ευρώ σε ανέργους που συμμετείχαν στα προγράμματα της ΔΥΠΑ


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να καταβληθούν τα 1.000 ευρώ του επιδόματος κατάρτισης σε χιλιάδες ανέργους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ.

Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές του επιδόματος κατάρτισης ύψους ως 1.000 ευρώ από την ΔΥΠΑ για χιλιάδες ανέργους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η ΔΥΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ο έλεγχος πριν την πληρωμή είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Η πληρωμή αφορά όσους έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και ορίζεται ότι έχει διάρκεια από 50 έως 200 ώρες όπου ο ωφελούμενος θα λάβει 5 ευρώ την ώρα.

Δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων, για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ., έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1. Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

2. Εχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

3. Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο γυμνασίου). Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το απολυτήριο γυμνασίου ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλος ισότιμος ή ανώτερος τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, απαιτείται επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης.

Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων.

Παράλληλα ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 και ώρα 23:59, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» 120.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη επανένταξή τους.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ορίζει:

i. Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον άνεργο μέσω gov.gr ακολουθώντας τη διαδρομή: Αρχική/Εκπαίδευση / Κατάρτιση και εκπαιδευτικό περιεχόμενο/ Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων κατάρτισης μέσω των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ., εισερχόμενος με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet οι οποίοι είναι αυστηρά προσωπικοί και δεν μπορεί να έχει κανείς άλλος πρόσβαση σε αυτούς.

Κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, ελέγχεται αυτόματα η εγγραφή του στο Μητρώο Ανέργων της Δ.Υ.Π.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) και το κριτήριο της ηλικίας και σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα κριτήρια, δεν επιτρέπεται η υποβολή της αίτησης.

ii. Συμπληρώνετε όλα τα απαιτούμενα πεδία της αίτησης συμμετοχής.

iii. Επισυνάπτετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μορφή αρχείου pdf. Σημειώνεται ότι, η «Αίτηση Συμμετοχής» επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή αυτής στην ειδική ιστοσελίδα του έργου.

iv. Ολοκληρώνετε την αίτηση σας.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελούμενων αρχίζει, από την 27/07/2022 και ώρα 17:00 και παραμένει ανοικτή έως τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων.

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και απέκτησε την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 €/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις Πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του επιδόματος κατάρτισης.

Καταβολή επιδόματος

Η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής:

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης, ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης (training voucher) και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News