Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Πέθανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ - Ήταν ο πρώτος Δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα


Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσης, καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα.

Ο Μωυσής Ελισάφ τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο με την υγεία του να έχει επιδεινωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα.

Ο Δήμος Ιωαννίνων είχε γνωστοποιήσει πως ο δήμαρχος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στην ανακοίνωση, έκανε λόγο για «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού».

Πολιτικός, παθολόγος και πανεπιστημιακός, ο Μωυσής Ελισάφ είχε γεννηθεί το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Ήταν καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα – Νέα Εποχή». Στον πρώτο γύρο είχε λάβει ποσοστό 23,82% ενώ στον δεύτερο επικράτησε έναντι του συνυποψηφίου και προκατόχου του, Θωμά Μπέγκα, με 50,33%. Έτσι έγινε ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News