Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Συναγερμός στο «Ελ. Βενιζέλος»: Το πρωτόκολλο «bomb threat» που εφαρμόστηκε για το αεροσκάφος της Ryanair


Αναστάτωση επικράτησε χθες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν αεροσκάφος της Ryanair προσγειώθηκε συνοδεία μαχητικών, μετά από ειδοποίηση για βόμβα στο αεροπλάνο που εκτελούσε δρομολόγιο από την Πολωνία με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Το αεροσκάφος, ένα Boeing της Ryanair, είχε ξεκινήσει από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με 192 επιβαίνοντες με προορισμό την Αθήνα. Προσγειώθηκε συνοδεία F-16 στις 5:40 μ.μ. στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ξεκίνησαν αμέσως η διαδικασία εκκένωσης και ο έλεγχος των επιβατών. Στο σημείο είχαν σπεύσει η Πυροσβεστική, ειδικό τμήμα των ΤΕΕΜ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης μέχρι αυτό να προσγειωθεί στην Αθήνα συνοδευόταν από μαχητικά αεροσκάφη. Αρχικά, από ουγγρικά όταν το αεροσκάφος περνούσε πάνω από την Ουγγαρία, και εν συνεχεία από ελληνικά όταν το αεροσκάφος της Ryanair πετούσε πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία.

Το πρωτόκολλο «bomb threat» και η διαδικασία που ακολουθήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), όταν υπήρξε ειδοποίηση για την πιθανή τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή το πρωτόκολλο «bomb threat», που τηρείται κατά γράμμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως προαναφέρθηκε, το αεροσκάφος ακολουθούνταν αρχικά από ουγγρικά μαχητικά και εν συνεχεία από ελληνικά, καθώς η Ελλάδα διαθέτει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής από το νατοϊκό στρατηγείο της Νότιας Ευρώπης -που είναι αρμόδιο για την εναέρια αστυνόμευση της Νότιας Ευρώπης- δόθηκε εντολή σε δύο F-16 της 330 Μοίρας του Βόλου να συνοδεύσουν το αεροσκάφος. Αφού το αναχαίτισαν, το συνόδευσαν και προσγειώθηκαν μαζί του μέχρι το «Ελ. Βενιζέλος». Ακολούθως, τα μαχητικά επέστρεψαν στη βάση τους, στον Βόλο.

Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή στο iefimerida.gr, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε προβλέπει το αεροσκάφος να ακολουθεί μια διαφορετική πορεία από την προγραμματισμένη του, μακριά από κατοικημένες περιοχές και πάνω από θάλασσα, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατότερο μικρότερος αριθμός απωλειών σε περίπτωση που η απειλή για βόμβα αποδειχθεί αληθινή.

Τελικά, στις 7:20 το απόγευμα της Κυριακής (22/1), έπειτα από σαρωτικούς ελέγχους, επιβεβαιώθηκε ότι η ειδοποίηση για βόμβα ήταν φάρσα, ενώ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το αεροδρόμιο, οι επιβάτες, ο πιλότος αλλά και το προσωπικό του αεροπλάνου είναι καλά στην υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News