Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Τσαπανίδου σε Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: «Εύλογες οι ανησυχίες Τσίπρα, να δοθούν εξηγήσεις»


Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα γράφονται σε διεθνή ΜΜΕ, με την Λίνα Μενδώνη να τον κατηγορεί για μικροπολιτικούς υπολογισμούς σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα και να της απαντά η Πόπη Τσαπανίδου.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει εύλογες τις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα για τα Γλυπτά του Παθενώνα. Η Πόπη Τσαπανίδου κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Απευθυνόμενη προς την υπουργό Πολιτισμού, τόνισε πως «επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών».

Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Μενδώνη νωρίτερα σήμερα έστειλε σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά του Παρθενώνα. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε απολύτως τίποτα στα 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση για την επιστροφή τους. Επίσης ανέφερε ότι σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα ανέμενε τη συστράτευση όλων, αλλά κάποιοι προτιμούν τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς.

Αναλυτικά η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου:

«Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες.

Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας, Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

1 σχόλιο:

  1. Γιατί δεν ζητάει εξηγήσεις ο Πινόκιο Αλέξ από τούς Άγγλους μιά και μιλάει απτεστως τά Αγγλικά..?? 😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News