Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο και τον φράχτη


Πολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μαρτυρία που παρουσίασε η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφορικά με την υπόθεση της «νεκρής Μαρίας» στον Έβρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη «που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό».

«Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, δήλωνε με ύφος κήνσορα: “Σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο”;

Άραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της “Καθημερινής της Κυριακής”, αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;

Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Η αντίδραση της Πόπης Τσαπανίδου

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη από τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική της για την ακρίβεια και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news ακόμη και για την υπόθεση των 38 προσφύγων», αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζει ότι «τα δεδομένα όμως μιλούν από μόνα τους» και αναφέρει ειδικότερα τα εξής:

«Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη χώρα μας να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους.

Δεύτερον, το ΓΕΣ επιβεβαίωσε ότι οι 38 βρίσκονταν σε νησίδα που ήταν και ελληνική, σε αντίθεση με τους ψευδείς ισχυρισμούς της Κυβέρνησης.

Τρίτον, όπως τονίσαμε εξ αρχής ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία να τους περισυλλέξει και να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα.

Τέταρτον, όλο αυτό το διάστημα οι γονείς επιμένουν για το θάνατο του παιδιού τους, όπως επιμένουν και άλλοι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο Spiegel οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα ότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.

Πέμπτον, την ίδια πληροφορία, δηλαδή του θανάτου του μικρού κοριτσιού, μετέφερε με δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις του ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης στις 16 Αυγούστου λέγοντας πως από τις καταθέσεις προκύπτει ότι πέθανε ένα παιδί πέντε ετών και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η σωρός και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια.

Έκτον, σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει την μαρτυρία ενός άλλου πρόσφυγα ο οποίος διαψεύδει τους γονείς και τους πρόσφυγες που μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει σε διεθνή ΜΜΕ, σχετικά με τον θάνατο του παιδιού. Ακόμη και αν – δίχως δεύτερη σκέψη και περαιτέρω έρευνα – η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σπεύδει να υιοθετήσει ως αληθινή μόνο την τελευταία μαρτυρία και να εκμεταλλευτεί μια τραγική υπόθεση για σκοπιμότητες, παραβλέπει ότι ακόμη και η αυτή η μαρτυρία περιγράφει γλαφυρά την εκμετάλλευση προσφύγων από διακινητές, τούρκους συνοριοφύλακες αλλά και από κουκουλοφόρους που τους σπάνε στο ξύλο σε ελληνικό έδαφος για να μην εισέλθουν στη χώρα».

Η κ. Τσαπανίδου ρωτά «πόσο περήφανος μπορεί να δηλώνει για αυτό ο κος Οικονόμου που με σημερινές του δηλώσεις ζητάει και τα ρέστα» και σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση εάν η Κυβέρνηση είχε τηρήσει από την αρχή τη στάση που προτείναμε, σήμερα θα ξέραμε αν η αλήθεια βρίσκεται στις προηγούμενες καταθέσεις μαρτύρων και στους γονείς που επιμένουν ότι έχασαν το παιδί τους ή στη σημερινή μαρτυρία πρόσφυγα που τους διαψεύδει».

Υπογραμμίζει πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «η απάντηση σε αυτήν την ανατριχιαστική κατάσταση που περιγράφεται σήμερα στην Καθημερινή, δεν είναι το μικροκομματικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων που για άλλη μια φορά επιχειρεί ο κος Οικονόμου αλλά η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και ευρωτουρκικών συμφωνιών για μείωση των ροών και αντιμετώπιση των διακινητών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Εκεί πρέπει να επικεντρώνεται η προστασία συνόρων». Αλλά, σχολιάζει καταληκτικά, «για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θέλει την Ελλάδα, δεσμοφύλακα που αναλαμβάνει τις βρώμικες ευθύνες μιας Ευρώπης- φρούριο, αυτά είναι ψιλά γράμματα».

Μηταράκης για «νεκρή Μαρία» στον Έβρο: Ενδεχομένως πίσω από την υπόθεση να βρίσκεται Έλληνας κι όχι Τούρκος

Για την περίπτωση της «νεκρής Μαρίας» στον Έβρο, υπόθεση για την οποία το Spiegel ζήτησε συγγνώμη, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων ότι ενδεχομένως πίσω από την υπόθεση να βρίσκεται κάποιος Έλληνας.

Ο υπουργός ανέφερε στο OPEN πως «όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η οικογένεια που έφτασε στη χώρα μας είχε δηλώσει τέσσερα παιδιά. Όλες οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα διεθνή μέσα έδειχναν τέσσερα παιδιά και ισχυρίζονταν πως υπήρχε και πέμπτο. Με κατακρίνανε γιατί σχολιάζω την υπόθεση που είναι στη δικαιοσύνη ενώ τα μέσα που αναπαρήγαν τα fake news είχαν το δικαίωμα να το κάνουν. Κάποιοι ανταποκριτές έκριναν πως η κυβέρνηση δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει».

«Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν διάφορα. Πρώτον προκύπτει πως δεν υπήρχε πέμπτο παιδί και όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κάποιοι το βάφτισαν Μαρία ανήμερα της Παναγίας, γιατί ήταν Δεκαπενταύγουστος».

Παράλληλα εξαπέλυσε τα πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως: «Περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να καταλάβει επιτέλους ότι έχει πέσει θύμα μιας πλεκτάνης. Είναι καλό να παραδεχόμαστε πως κάναμε λάθος, δεν είναι κακό. Μας έκανε μεγάλη ζημιά».

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ενορχήστρωσαν αυτό το περιστατικό. Ο διακινητής που αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι πιθανό να είναι Έλληνας. Δεν έχουμε την πληροφορία πως ήταν Τούρκος. Στην συγκεκριμένη υπόθεση κατασκευής του θανάτου παιδιού είναι πιθανό να εμπλέκονται Έλληνες. Έχω καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπάρχει ανοιχτή δικογραφία, διερευνώνται πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή. Το άλλο που προκύπτει είναι ότι ένας εκ των 38 μεταναστών ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας δεν υπάρχει στα έγγραφα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δηλαδή φαίνεται ότι πρόσωπο που έπαιξε τον ρόλο εκπροσώπου Τύπου της ομάδας δεν εμφανίζεται στην κατάθεση των δύο ΜΚΟ. Άρα φαίνεται πως πήγε στον Έβρο την τελευταία στιγμή για να παίξει τον ρόλο του ενορχηστρωτή της προπαγάνδας κατά της Ελλάδας και νομίζω πως έχει έρθει η ώρα η δικαιοσύνη να τους καλέσει αυτούς τους ανθρώπους ανωμοτί να καταθέσουν γιατί δεν μιλάμε απλώς για μια προσπάθεια εξαπάτησης των ελληνικών Αρχών αλλά μιλάμε και για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση στον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

«Αν είχαμε κάνει λάθος τον Δεκαπενταύγουστο και είχαμε μπει σε τουρκικό έδαφος για να ψάξουμε για αυτούς τους 38 υπό την πίεση των ξένων μέσων, υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την πίεση την ΜΚΟ, αντιλαμβάνεστε τι θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να είχε δυνητικά γίνει στον Έβρο», τόνισε.

Ερωτώμενος για το εάν το πρόσωπο που φέρεται να οργάνωσε αυτό το σκηνικό με την «Μαρία» είναι γυναίκα, ο υπουργός απάντησε πως δεν μπορεί να σχολιάσει.

Θεοδωρικάκος για Τσίπρα: Οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιώτες

Θέση για την υπόθεση της «νεκρής Μαρίας» στον Έβρο πήρε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Χθες στην Αλεξανδρούπολη ενημέρωσα αναλυτικά τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών για την πραγματική κατάσταση στον Έβρο, για τα προπαγανδιστικά fake news του Αυγούστου καθώς και για τον ‘θάνατο’ ενός μικρού κοριτσιού που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Tώρα που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Γνωρίζω ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Αλλά είναι θέμα τιμής να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους Έλληνες στρατιώτες και από τους ακρίτες μας στη Θράκη», έγραψε στο Facebook.

Τζανακοπουλος: Για ποιο λόγο να ζητήσουμε συγγνώμη;

Κληθείς, να σχολιάσει όσα αποκαλύπτονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο κ. Τζανακοπουλος υποστήριξε πως «για ποιο λόγο να ζητήσουμε συγγνώμη; Υπήρξε μια είδηση, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου από διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι έγκυρα κατά κύριο λόγο και από εκεί και πέρα δεν το έγραψε μόνο το Spiegel, γράφτηκε στη συνέχεια και από άλλα μέσα ενημέρωσης διεθνούς εμβέλειας που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει εν πάσει περιπτώσει την εγκυρότητά τους».

«Δεν υπήρχε από ό,τι καταλαβαίνω κάποια σκοπιμότητα ούτε από το Spiegel ούτε και από τα άλλα μέσα που αναπαρήγαγαν την είδηση και από εκεί και πέρα εμείς ζητήσαμε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οικονόμου κατά Τζανακόπουλου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ζητά συγνώμη για τα εθνικά επιβλαβή ψέματα περί της «νεκρής Μαρίας» που διακινούσε επί μήνες, αλλά δια του κ. Τζανακόπουλου σήμερα λέει ότι η προστασία των συνόρων μας στον Έβρο, μέσω του φράχτη, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα!», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «ένα έργο για την προστασία των συνόρων εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετο το κόμμα του κ. Τσίπρα».

Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που όλοι θυμούνται τι συνέβη στα νησιά και στον Έβρο στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, παραμένει ασυγχώρητα ανεύθυνος και επικίνδυνος τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού όσο και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News