Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Γιατί πρέπει να αλατίζετε τις πατάτες όταν είναι ακόμα ζεστές


Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν είχαμε ανακαλύψει τις πατάτες, δεν θα γνωρίζαμε την ευτυχία του να απολαμβάνεις τραγανές, τηγανητές πατάτες ή βουτυρένιο πουρέ. Πρόκειται για μια κατηγορίοα τροφίμων που φέρνει τόση νοστιμιά στο τραπέζι που είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε κάποιον που να μην λατρεύει τις πατάτες -σε οποιαδήποτε μορφή τους. 

Χάρη στην ταπεινή πατάτα, λοιπόν, απολαμβάνουμε τραγανές τηγανητές πατάτες, κρεμώδη πουρέ πατάτας, απολαυστικές πατάτες ογκρατέν και πλούσια πατατόσουπα, μεταξύ πολλών άλλων συνταγών με βάση την πατάτα.

Πολλές από τις συνταγές πατάτας που φτιάχνουμε τακτικά είναι αρκετά αλάνθαστες, αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που αξίζει να προσέχετε όταν μαγειρεύετε τις πατάτες σας, είναι το ότι πρέπει να τις καρυκεύετε καλά. Η περιεκτικότητα των πατατών σε άμυλο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός άνοστου πιάτου αν δεν είναι επαρκώς αλατισμένες, και όπως σημειώνει το Cooking Light, για το λόγο αυτό, είναι βασικό να χρησιμοποιείτε αρκετό αλάτι και να ξέρετε ακριβώς πότε πρέπει να το προσθέσετε. Ο χρόνος, αν και μια μικρή λεπτομέρεια, μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει τη γεύση του επόμενου πιάτου σας με βάση την πατάτα.

Οι ζεστές πατάτες απορροφούν καλύτερα το αλάτι

Όταν θέλετε να κάνετε πουρέ, σύμφωνα με το tastingtable.com, συνιστάται να αλατίζετε το νερό πριν μαγειρέψετε τις πατάτες σας, κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει το Cooking Light το καλά αλατισμένο νερό βράζει σε πιο ζεστή θερμοκρασία, μαγειρεύοντας πιο καλά το άμυλο των πατατών και αποτρέποντάς τες από το να γίνουν κολλώδεις, ενώ αντιθέτως τις κάνει πιο κρεμώδεις.

Το να αλατίζετε τις πατάτες όσο είναι ζεστές είναι, επίσης, επιτακτική ανάγκη για να περάσει το αλάτι σε ολόκληρη την πατάτα. Δεδομένου ότι το άμυλο μαγειρεύεται ομοιόμορφα, η γεύση της πατάτας μπορεί πραγματικά να απογειωθεί λόγω του απορροφημένου αλατιού, σημειώνει το Cooking Light. Όπως δήλωσε στο Insider η Palak Patel, σεφ στο Institute of Culinary Education «η θερμότητα βοηθάει να μεταφερθεί το αλάτι στο κέντρο της πατάτας. Δεν είναι ιδανικό να αλατίζετε κρύες πατάτες». Η σεφ εγγυάται ότι ακόμα και οι πατάτες που βγαίνουν φρέσκες από τη φριτέζα ή το καυτό λάδι του τηγανιού μπορούν να αλατιστούν ξανά πριν κρυώσουν.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, λοιπόν, δεν θα ξαναπέσετε στην παγίδα να μαγειρέψετε ένα άνοστο πιάτο με βάση τις πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News