Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Κατάρρευση της Παθολογικής Κλινικής και του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού σε τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων του νομού όπως και των Κέντρων Υγείας. Καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για το κίνδυνο κατάρρευσης της Παθολογικής Κλινικής και του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Τους τελευταίους μήνες, με βάση τις καταγγελίες μας, κατατέθηκαν ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να ληφθεί από το Υπουργείο Υγείας το παραμικρό μέτρο που να επιλύει ριζικά το πρόβλημα.

Η κατάρρευση της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών είναι πλέον γεγονός. Τα συνεχή εντέλλεσθε και οι αναγκαστικές μετακινήσεις για το μπάλωμα των προβλημάτων υποστελέχωσης άλλων δομών Υγείας και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, οδήγησαν τους προηγούμενους μήνες σε παραίτηση τρία στελέχη της κλινικής με αποτέλεσμα σήμερα να απομένουν στη δύναμη της δύο μόνο ειδικοί παθολόγοι. Η επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας της κλινικής, οδήγησε τις τελευταίες μέρες σε παραίτηση πέντε ειδικευόμενους συναδέλφους του Παθολογικού Τμήματος, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες υποχρεώνονταν να εφημερεύσουν χωρίς επαρκή κάλυψη και καθοδήγηση.

Είναι δε θέμα ημερών η πλήρης κατάρρευση και του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών, αφού στη δύναμη του απέμειναν δύο μόλις ακτινολόγοι, οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλούνται να πραγματοποιούν 15 εφημερίες το μήνα !!!

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πως για την λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος, στο οποίο ανήκει και ο αξονικός τομογράφος, απαιτούνται τουλάχιστον 9 ακτινολόγοι.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας θεωρεί πως είναι εγκληματικές οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης που με την πολιτική τους διαλύουν την δημόσια υγεία και υποχρεώνουν τον λαό να καταφεύγει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας, που βλέπουν τον τζίρο τους να καλπάζει.

Απορρίπτουμε το αφήγημα ότι φταίνε δήθεν οι γιατροί που δεν έρχονται στις θέσεις που προκηρύσσονται. Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό, διότι έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε ένα κακοπληρωμένο εργασιακό κάτεργο. Διότι δεν εφαρμόζουν τις υποχρεωτικές και τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του μισθολογίου στα επίπεδα πριν το 2012, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012 και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2017.

Έχουν απόλυτη ευθύνη για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, την επικίνδυνη εντατικοποίηση και εξουθένωση των νοσοκομειακών γιατρών. Οι συνθήκες εργασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας θα αποκατασταθούν μόνο με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και όχι με προκηρύξεις με το σταγονόμετρο.

Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για διατομεακή εφημέρευση, δηλαδή για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, είναι μία απόφαση απαράδεκτη και επικίνδυνη για ασθενείς και γιατρούς. Το τελευταίο διάστημα, η συγχώνευση τμημάτων των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, παρουσιάζεται όλο και πιο έντονα ως δήθεν «λύση» στο πρόβλημα της αδυναμίας στην κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών που αντιμετωπίζουν πολλά τμήματα των δύο νοσοκομείων, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Καλλιεργείται το έδαφος για την υλοποίηση του δεδηλωμένου κυβερνητικού στόχου των συγχωνεύσεων των νοσοκομειακών μονάδων, καθώς θεωρούν «πολυτέλεια» την ύπαρξη δύο νοσοκομείων σε ένα νομό. Μην το τολμήσουν !!

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καλεί το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού. Να σταθεί στο πλευρό των υγειονομικών και να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας, για να μην υλοποιηθεί ο νέος νόμος για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη και να απαιτήσουμε:

- Να αποσυρθεί η απόφαση για διατομεακή εφημέρευση του Παθολογικού Τομέα. Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών των δύο νοσοκομείων του νομού ή των κέντρων υγείας !

- Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης των τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας. Προκήρυξη με ταχύρρυθμες διαδικασίες της θέσης ακτινολόγου που κενώθηκε πρόσφατα λόγω συνταξιοδότησης και άμεση σύσταση και προκήρυξη τουλάχιστον τριών μόνιμων θέσεων ακτινολόγων. Προκήρυξη των τριών διαθέσιμων μόνιμων θέσεων παθολόγων και άμεση σύσταση και προκήρυξη τουλάχιστον τριών επιπλέον μόνιμων θέσεων παθολόγων !

- Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ! Έξω οι Εργολάβοι από τα «δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων από τα Νοσοκομεία ! Άρση των αναστολών εργασίας και άμεση επιστροφή των συναδέλφων στα τμήματα που εργάζονται, αποζημίωση τους για όσο διάστημα τέθηκαν σε αναστολή !

- Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις ανάγκες λειτουργίας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού !

- Ανάπτυξη, ενίσχυση των νοσοκομείων και κέντρων Υγείας του Νομού Πέλλας με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καραπαναγιώτης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News