Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Αυτός είναι ο ψευτογιατρός που πωλούσε φιαλίδια για 25.000 ευρώ - Πώς δρούσε


Την παρουσίαση των ευρημάτων και των στοιχείων από τη δράση του ψευτογιατρού Δ.Τ., που φέρεται μαζί με τον συνεργό του στη Γερμανία να εξαπάτησαν και να οδήγησαν στον θάνατο 5 ασθενείς, έκανε η ΕΛ.ΑΣ.

Ο Έλληνας και ο Γερμανός εξαπάτησαν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο, αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, πείθοντάς τους σε κάποιες περιπτώσεις να σταματήσουν την αγωγή τους και συστήνοντάς τους άλλη θεραπεία η οποία υποτίθεται ότι ήταν βλαστοκύτταρα.

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν στα ίχνη των δύο ανδρών ύστερα από πολύμηνη έρευνα.

Πρόκειται για 66χρονο ημεδαπό και 72χρονο αλλοδαπό, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ψευτογιατρός: Εξαπάτησε 15 ασθενείς, 5 εξ αυτών κατέληξαν

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί - ταυτοποιηθεί τουλάχιστον δεκαπέντε (15) περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών - παθόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο, αλλά και άλλες νευρολογικές παθήσεις, καθώς και των συγγενών τους, ενώ πέντε (5) εξ αυτών έχουν καταλήξει σε παρελθοντικό χρόνο.

Από τη δράση τους, το συνολικό χρηματικό ποσό που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει από κοινού οι ανωτέρω δράστες μόνο από τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία και έχουν ταυτοποιηθεί ανέρχεται περίπου στα 900.000 ευρώ, και για τον λόγο αυτόν κατηγορούνται αμφότεροι και για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα», καθώς από το προανακριτικό υλικό και την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους.

Η δράση του ψευτογιατρού και του Γερμανού συνεργάτη του

Όπως προέκυψε από τη διενεργηθείσα αστυνομική προανάκριση, τουλάχιστον από το 2009 και έκτοτε ο ψευτογιατρός, χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση ιατρικούς τίτλους και αναγνωρισμένες ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσίαζε τον εαυτό του είτε ως φυσίατρο είτε ως νευρολόγο, ή ακόμη αναφέροντας και την πραγματική του ιδιότητα, εκείνη του φυσιοθεραπευτή. Σε συνεργασία με τον Γερμανό γενικό γιατρό -τον οποίο παρουσίαζε κατά περίπτωση ως «γενετιστή» ή «νευρολόγο»- παρίσταναν από κοινού, ψευδώς, στα θύματά τους (ασθενείς και οικείους τους) ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση υποσχόμενοι το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας ασθενών οι οποίοι έπασχαν από διαγνωσθείσα σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο στάδιο ή ακόμη και βαριά αναπηρία κατά περίπτωση, εφόσον βέβαια δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και «βλαστοκύτταρα».

Ζητούσαν 200-300 ευρώ για ενέσεις και 25.000 ευρώ για θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Κατά τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν φιαλίδια με τα σκευάσματα. Μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε πως δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση.

Το κόστος αγοράς τους κυμαινόταν συνήθως από 200 έως 300 ευρώ ανά φιαλίδιο, ανάλογα με την οικονομική ευρωστία των θυμάτων, ενώ ο ψευτογιατρός ζητούσε να πληρώνεται πάντα με μετρητά, χωρίς να δίνει κάποια νόμιμη απόδειξη, ενώ τις ενέσεις με τα σκευάσματα αυτά τις πραγματοποιούσε συνήθως ο ίδιος ή οι ασθενείς ή κάποιοι από τους συγγενείς τους καθ’ υπόδειξή του.

Αντίστοιχα, οι χρεώσεις για τις ενέσεις με τα βλαστοκύτταρα κυμαίνονταν από 10.000 έως και 25.000 ευρώ ανά ένεση. 


Έπειθαν τα θύματά τους να πηγαίνουν για εξετάσεις στη Γερμανία

Μάλιστα οι δράστες, για να γίνουν ακόμη πιο πιστευτοί στα θύματά τους, τα έπειθαν ότι για την ακριβή διάγνωση της κατάστασης της υγείας τους και την ανάλογη προσαρμογή της προτεινόμενης θεραπείας, έπρεπε να προηγηθεί μια εξέταση τύπου PET SCAN. Η εξέταση αυτή γινόταν σε κλινικές της Γερμανίας και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, μετέβαινε εκεί ο ασθενής, συνοδεία του συνεργάτη του ψευτογιατρού.

Τα έξοδα της μετάβασης στη Γερμανία, διαμονής και κίνησης, τα κάλυπταν οι ασθενείς. Μετά την προαναφερόμενη εξέταση ακολουθούσε συνήθως και κατ’ ιδίαν εξέταση του ασθενούς από τους δύο, με τον ψευτογιατρό να κάνει τον διερμηνέα. Έτσι παρουσίαζε στους ασθενείς το αποτέλεσμα της εξέτασης και κυρίως το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες γερμανικές αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

- Φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση.

- Φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις,

- 1 πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων,

- 1 δίκαννο

- Το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

Το συνολικό χρηματικό όφελος που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στα 900.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News