Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Αναβίωσε το έθιμο Τσαντάι από τον Ποντιακό Σύλλογο Δάφνης Σκύδρας (ΦΩΤΟ)


Πολλά και ξεχωριστά είναι τα χριστουγεννιάτικα και τα πρωτοχρονιάτικα ήθη κι έθιμα που χαρακτηρίζουν τον τόπο και τη χώρα μας κι αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής μας ιστορίας και κληρονομιάς.

Ένα από τα έθιμα αυτά, το έθιμο τσαντάι, δηλ. της τσάντας, αναβίωσε στο Δημαρχείο Σκύδρας, την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, από τον Ποντιακό Σύλλογο της Κοινότητας Δάφνης του Δήμου Σκύδρας. Πρόκειται λοιπόν για ένα έθιμο που από τον Πόντο έχει μεταφερθεί και τηρούνταν μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες σε χωριά της Μακεδονίας με κατοίκους ποντιακής καταγωγής.

Σύμφωνα με το έθιμο, για το καλό της χρονιάς, ομάδα μεταμφιεσμένων που είναι γνωστοί ως Μωμο΄έρια επισκέπτεται σπίτια και ζητά από τους νοικοκυραίους να γεμίσουν την τσάντα της ομάδας με ό,τι καλό υπάρχει στο σπίτι. Πάνω σ΄αυτό το δούναι και λαβείν του περιεχομένου της τσάντας αναπτύσσονται διάλογοι και δρώμενα με διασκεδαστικό χαρακτήρα.

Η αναπαράσταση του εθίμου έγινε στο Δημαρχείο Σκύδρας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα Μωμο΄ερια, αφού προηγουμένως είχαν επισκεφθεί το σπίτι της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου κι αφού χόρεψαν στο χωριό του Άγιου Βασίλη, στην πλατεία Δημοκρατίας, στη συνέχεια έφτασαν χορεύοντας και τραγουδώντας με τη συνοδεία κεμενζέ (ποντιακής λύρας) έξω από την πόρτα της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν να επρόκειτο για την εξώπορτα σπιτιού. Μέσα τους περίμεναν η Δήμαρχος και οι συνεργάτες της. Από την μισάνοιχτη πόρτα τα Μωμο΄έρια πέταξαν μέσα στην αίθουσα το τσαντάι , δηλαδή την τσάντα της ομάδας, που ήταν δεμένο με σχοινί, ζητώντας από τους σπιτιανούς (νοικοκυραίους) να το γεμίσουν «ας σ΄όλια τα ευλοΐας του Θεού που ευρίουνταν σο σπιτ΄», δηλ. με όλα τα ευλογημένα από το Θεό αγαθά που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι. Κι απ΄αυτό το σημείο ξεκινάν τα ευτράπελα γεγονότα με τους νοικοκυραίους να βάζουν αρχικά στην τσάντα άχρηστα αντικείμενα για να «περιπαίξουν» και να «εξοργίσουν» τα Μωμο΄έρια τα οποία με φωνές κι έντονο διάλογο τελικά «καταφέρνουν» να τους γεμίσουν οι νοικοκυραίοι το τσαντάι με τα καλύτερα αγαθά που υπάρχουν στο σπίτι.


Στη συνέχεια ακολουθεί το φαγοπότι κι ανταλλαγή ευχών για καλή χρονιά με χορούς και τραγούδια.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου μιλώντας με αφορμή την αναπαράσταση του εθίμου αναφέρθηκε στη σημασία των εθίμων και των παραδόσεων του λαού μας και για το πόσο είναι πολύ σημαντικό και σπουδαίο ζήτημα η διατήρηση και η μεταλαμπάδευση τους από γενιά σε γενιά.

Έδωσε θερμά να συγχαρητήρια στο Σύλλογο Ποντίων Δάφνης γι αυτή την όμορφη διοργάνωση και βεβαίως στους πρωτεργάτες της αναβίωσης του εθίμου τον Γιώργο Κασαμπαλίδη, την Έλενα Κασαμπαλίδου, τον Μιχάλη Κασαμπαλίδη τον λυράρη, τον Στάθη Ηλιάδη τον νταουλτζή, όλους τους χορευτές, όλους όσοι ήταν παρόντες που ζωντανεύουν την κοινωνία μας, και που δίνουν σ΄ αυτές τι δύσκολες ημέρες χαρά, ελπίδα κι αισιοδοξία.

Ευχήθηκε σ΄όλους και σ΄όλον τον κόσμο μια καλή, δημιουργική, ειρηνική χρονιά, με πρόοδο, με χαρά, με αισιοδοξία και να πορευθούμε όλοι μαζί με δύναμη και τόλμη.

«Από την ψυχή μου κι από την καρδιά μου θερμές ευχαριστίες. Χρόνια καλά, πολλά κι ευλογημένα. Είμαστε εδώ δίπλα σας γιατί είστε δίπλα στην κοινωνία μας και το αναγνωρίζουμε αυτό. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος.

Από την πλευρά των Μωμο΄έριων και του Συλλόγου μίλησε ο Γιώργος Κασαμπαλίδης ευχαριστώντας τη Δήμαρχο για τη στήριξη και τη συνδιοργάνωση, υποσχόμενος την ανταπόκριση και πρωτοβουλία για νέες συνεργασίες δίνοντας παράλληλα τις γιορτινές ευχές του για τη νέα χρονιά.

Από το Δήμο Σκύδρας με αφορμή την ανατολή του 2023 ειλικρινείς και θερμές ευχές για «Υγεία, ευλογία και καλή χρονιά για όλη την οικουμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News