Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Κωνσταντινούπολη: Ξεκληρίστηκαν τρεις οικογένειες από την έκρηξη - PKK και ΗΠΑ κατηγορεί η Τουρκία


Σοκαρισμένη η Τουρκία από την ισχυρότατη έκρηξη της Κυριακής (13.11.2022) στην Κωνσταντινούπολη. Οι νεκροί ανήκουν σε τρεις οικογένειες. Ανάμεσα στα θύματα κι ένα τρίχρονο κοριτσάκι.

Ξημερώματα Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, στον πεζόδρομο της λεωφόρου Ιστικλάλ στο Πέρα, στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης και ανακοίνωσε ότι ο άνθρωπος που άφησε τη βόμβα μέσα στον κόσμο, έχει συλληφθεί.

Δεν είπε αν πρόκειται για τη γυναίκα, με το παντελόνι παραλλαγής και τη μαύρη μαντίλα που φέρεται να είχε καθίσει 45 λεπτά σε παγκάγκι της Ιστικλάλ πριν πυροδοτήσει τη βόμβα και σκοτώσει έξι ανθρώπους και τραυματίσει άλλους 81. Τα τουρκικά ΜΜΕ, πάντως, είναι σίγουρα ότι η γυναίκα είναι που έχει συλληφθεί. Η φωτογραφία της είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το απόγευμα της επίθεσης και την είχαν παρουσιάσει ως κόρη Κούρδου μαχητή που σκοτώθηκε τη δεκαετία του ’90. Εκτός από τη γυναίκα έχουν συλληφθεί και περισσότερα από 20 άτομα.

Συγχρόνως, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι τουρκικές αρχές φρόντισαν ήδη να “ξηλώσουν” (!) τα παγκάκια στη λεωφόρο Ιστικλάλ!

Οι έξι νεκροί της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη ανήκουν σε τρεις οικογένειες. Δυο άνθρωποι από κάθε οικογένεια σκοτώθηκαν από την έκρηξη στη λεωφόρο Ιστικλάλ, το δρόμο της Κωνσταντινούπολης όπου καθημερινά περπατούν περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι. Την τραγική είδηση μετέδωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένα κοριτσάκι τριών ετών, που σκοτώθηκε μαζί με τον μπαμπά του…

Ανάμεσα στα θύματα είναι επίσης άλλα δυο κορίτσια, ένα 9χρονο και ένα 15χρονο.

Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη έγινε στις 16:20 το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα που η λεωφόρος Ιστικλάκλ ήταν γεμάτη κόσμο, όπως κάθε μέρα, που έκανε τη βόλτα του στο Πέρα.

81 άνθρωποι τραυματίστηκαν περίπου οι μισοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Από την πρώτη στιγμή, όμως, η Άγκυρα είχε φροντίσει να στρέψει όλα τα βλέμματα στους Κούρδους, όχι μόνο του PKK, με τη… “μπάλα” να παίρνει και τις ΗΠΑ, τις οποίες η Άγκυρα βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει για τη στήριξη που παρέχουν στους Κούρδους στη Συρία.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News