Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Αναθέσεις που... «βγάζουν μάτι» καταγγέλλει επαγγελματίας της Αριδαίας - «Που είναι ο κώδικας δεοντολογίας και ηθικής που επικαλούνται;»


Αίσθηση και πολλά ερωτηματικά, προκαλεί η διαμαρτυρία/καταγγελία στην οποία προχώρησε επαγγελματίας της περιοχής μας με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Αλμωπίας Χρήστο Μπάτση. Μια επιστολή που κοινοποιήθηκε και σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, ώστε να λάβουν γνώση για τα καταγγελλόμενα.

Συγκεκριμένα, η επαγγελματίας κάνει λόγο για μεροληπτική και μονόπλευρη μεταχείριση των επαγγελματιών της περιοχής μας, όσον αφορά στις αναθέσεις που γίνονται κυρίως από τις Σχολικές Επιτροπές. Την Πρωτοβάθμια, με Πρόεδρο την Πολυξένη Νάνου και τη Δευτεροβάθμια με Πρόεδρο τον Δημήτρη Βέσκο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή και όπως προκύπτει και από τους πίνακες των αναθέσεων που η ίδια η υπηρεσία κοινοποίησε στην καταγγέλουσα, σε μια σχολική περίοδο κατά την οποία ουσιαστικά δεν λειτουργούσαν οι σχολικές μονάδες, οι αναθέσεις είχαν ποσοστό έκπτωσης της τάξεως από 0% έως 3%.

Διερωτάται λοιπόν η καταγγέλουσα στην επιστολή της:

Πως οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών επικαλούμενοι το νόμο και συμπαρασύροντας τα Διοικητικά Συμβούλια προβαίνουν σε τέτοιου είδους αναθέσεις;

Που είναι ο κώδικας δεοντολογίας και ηθικής που επικαλούνται;

Γιατί δεν συμμετέχουν και άλλοι επαγγελματίες του Δήμου μας;

Και καταλήγει στην επιστολή της:

"Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αναθέσεις αυτές βγάζουν μάτια, ειδικά όταν γίνονται σε συγκεκριμένο επαγγελματία του είδους".

Οι απαντήσεις των Σχολικών Επιτροπών και οι πίνακες των αναθέσεων

Ακολουθεί η αλληλογραφία μεταξύ καταγγέλουσας και Σχολικών Επιτροπών. Έχουμε καλύψει τα στοιχεία των επαγγελματιών, καθώς θεωρούμε πως το ζήτημα δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, αλλά με τη γενικότερη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.










Ειρωνικός ο Δημήτρης Βέσκος - Σιωπηλή η Πολυξένη Νάνου

Με τον γνωστό ειρωνικό του τόνο απάντησε ο Δημήτρης Βέσκος στις καταγγελίες, όταν ερωτήθηκε κατά τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως είπε, όποιος θέλει μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη, λες και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δικαστήριο. Δεν απάντησε ως όφειλε επί της ουσίας, αλλά προτίμησε να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα. Καμία απάντηση και από την Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Πολυξένη Νάνου, η οποία δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Αναρωτιόμαστε, το νόμιμο είναι πάντοτε και ηθικό;

Πρόταση του Δημήτρη Μπίνου για πλήρη διαφάνεια, δια μέσω συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο

Σφοδρή κριτική άσκησε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αλμωπία της Καρδιάς μας» Δημήτρης Μπίνος στη Δημοτική Αρχή, με αφορμή τις αναθέσεις που γίνονται ακόμα και με μηδενικές εκπτώσεις.

Όπως είπε ο κ. Μπίνος, «κάθε σας ενέργεια ζημιώνει και δεν ωφελεί τα οικονομικά του Δήμου. Τρόμαξα όταν είδα ότι κάνετε αναθέσεις για γραφική ύλη με ποσοστά έκπτωσης 0 ή 1 %, όταν εμείς στις εκπτώσεις για τα ίδια είδη δεν πέφταμε ποτέ κάτω από 17%. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχετε αυτό το δικαίωμα εσείς, ζημιώνοντας το Δήμο μας; Εμένα δε με αφορούν τα πρόσωπα τα οποία επιλέγετε να κάνετε τις αναθέσεις, εμένα με ενοχλεί ο τρόπος. Στο σπίτι σας μπορείτε να καλέσετε οποιονδήποτε τεχνίτη και να του πείτε “εγώ θέλω να σου δώσω 10.000 ευρώ για να κάνεις αυτό”. Στο δημόσιο γνωρίζουμε ότι και σύμφωνα με το νόμο, κάθε ανάθεση πρέπει να γίνεται μετά από κατάλληλη έρευνα αγοράς, άσχετα που εσείς ερμηνεύετε το νόμο όπως θέλετε. Με αναθέσεις με εκπτώσεις 0% προκαλείτε τον κόσμο».

Και συνέχισε ο κ. Μπίνος: «Η κοινωνία κατανοεί τελικά ποιο ήταν το πρόβλημά σας την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όταν σας έλεγα πως κάθε διαδικασία πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις. Ή όταν σας έλεγα πως το Mercedes δεν θα κυκλοφορεί στην Αριδαία, θα είναι μόνο για μεγάλες αποστάσεις. Τη στιγμή που εγώ δεχόμουν κριτική επειδή οδηγούσα εκείνο το χιλιάρι, σήμερα με επιδεικτικό τρόπο, με τα παράθυρα ανοιχτά και τα τσιγάρα στο χέρι κυκλοφορείτε προκαλώντας μια τοπική κοινωνία. Αυτά είναι ζητήματα πολιτικού ήθους».

Ταυτόχρονα, ο πρώην Δήμαρχος προχώρησε και σε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Κάλεσε τη Δημοτική Αρχή σε κάθε ανάθεση να ενημερώνεται ο Εμπορικός Σύλλογος, ο οποίος με τη σειρά του θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει τα μέλη του, ώστε όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής μας να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν την προσφορά τους. Μια πρόταση καινοτόμα, η οποία πραγματικά είναι μόνο προς όφελος της τοπικής μας αγοράς.

Γ. Γκλαβάκης: Η πρόταση του Δ. Μπίνου δίνει το έναυσμα για σημαντικές θετικές αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο της Αριδαίας

Επί της πρότασης του Δημήτρη Μπίνου απάντησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αριδαίας Γιώργος Γκλαβάκης.

Συγκεκριμένα, στην ανοιχτή επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Αρχή και προσωπική μου δέσμευση, ως πρόεδρος του Εμπορικού, Βιοτεχνικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Αριδαίας είναι να προβαίνω σε ενέργειες και να υλοποιώ δράσεις, που προάγουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, με δίκαιο και διαφανή τρόπο. Έχω πάντα προτεραιότητα τις ανάγκες και τα οφέλη των επιχειρήσεων του τόπου μας.

Πρόσφατα πληροφορήθηκα για τη δήλωση και πρόταση του πρώην Δημάρχου, κ. Μπίνου αναφορικά με τις αναθέσεις έργων, η οποία θεωρώ ότι δίνει το έναυσμα για σημαντικές θετικές αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο της Αριδαίας.

Με την ιδιότητα του προέδρου, αλλά και ως επιχειρηματίας της περιοχής, υποστηρίζω πλήρως την πρόταση του κ. Μπίνου. Ο διάλογος είναι πάντα επιθυμητός και απαραίτητος τόσο με την Δημοτική Αρχή, όσο και με οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο μέρος για να προβούμε από κοινού σε ουσιαστικές προτάσεις για τις διαδικασίες ανάθεσης που στόχο θα έχουν:

- Τη διεξαγωγή έργων με δίκαιο και διαφανή τρόπο

- Τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς της Αριδαίας

- Την ορθότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος

Είμαι απόλυτα σύμφωνος που ένα τέτοιο θέμα έρχεται στο τραπέζι προς συζήτηση και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί άμεσα το κατάλληλο μείγμα ενεργειών που θα συντελέσει στην διαφάνεια των αναθέσεων, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Αριδαίας και θα δώσει επιπλέον κίνητρα στις επιχειρήσεις για να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αριδαίας

Γιώργος Γκλαβάκης

14 σχόλια:

  1. Εσείς εκεί στους Προμάχους αλληλοψηφιστειτε.Τα υπόλοιπα χωριά ας ανοίξουν τα μάτια τους και να σκεφτούν ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν δύναμη και αν τους πονάει ο τόπος τους πραγματικά μπορούν να καταφέρουν πολλα και χρήσιμα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπεεεεεεεεεεεε!! Εδώ ζούμε..... Μπεεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εδώ ζούμε αλλά δεν μας ενδιαφερόμαστε για αυτούς που ζούνε εδώ

      Διαγραφή
  3. Έχουν και μούτρα και μιλάνε. Δεν ντρέπονται καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πήραν την ψηφο μας λόγω εθνικού θέματος.Όχι άλλο κάρβουνο.

      Διαγραφή
  4. ειστε εκτεθημενοι κυριοι. να εξηγησετε πως γινεται για ενα προιον που την προηγουμενη τετραετια δινοντουσαν εκπτωσεις 17 και 18% τωρα δινεται 0 και 1 %. μπατση κριμα που σε πιστεψαμε. χειροτερος ολων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε και θα δείς πλάκα..... Να δω αν θα κάνει ψηφοδέλτιο γενικά

      Διαγραφή
    2. ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ8 Νοεμβρίου 2022 στις 8:17 μ.μ.

      οχι, δεν δινοταν 17-18%. Δινοταν εως 43% εκπτωση. υπαρχουν στοιχεια κατατεθημενα.

      Διαγραφή
  5. κρίμα για τον ευκολόπιστο κόσμο που ψήφιζε με λάθος κριτήρια.
    Δεν ψηφίζουμε στις Δημοτικές εκλογές για εθνικό κράτος ,δεν ψηφίζουμε για να σώσουμε τη μακεδονία.Αυτή είναι δουλειά της κυβέρνησης.Ψηφίστε άτομα που γνωρίζουν ,όχι τον παυλάκη και το γιωργάκη που είναι καλό παιδί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι αλλά στο Λονδίνο ξέρουνε να βγαίνουν φωτογραφίες.. η ίδια παρέα πάντα.κατι τρέχει εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. περιμένουμε τη Δημοτική αρχή να μας παρουσιάσει το πλάνο της για την αξιοποίηση των νερών του Αλμωπαίου.Υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης? κι αν υπάρχει μιλάμε για αυτή τη δεκαετία ή άλλη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γεωργιου μαγδαληνη8 Νοεμβρίου 2022 στις 8:21 μ.μ.

    ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΤΑ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ. ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που να δείτε πάρτι στη σκεπή της κοινότητα τηςς Ορμας. 30000,αντί 10000 με έκπτωση 1% !!!!!!!!Εδώ ζουμε ρεεεεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News