Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Μητσοτάκης: «Ίσως ο Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να του απαντούν»


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και την ένταση στο δείπνο χθεσινό δείπνο της Πράγας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος ίσως να μην έχει συνηθίσει να του απαντούν.

Ο κ. Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου από την Τσεχία τόνισε αρχικά «ότι στο επόμενο συμβούλιο και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

«Χαίρομαι», συμπλήρωσε, «γιατί μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, οι προτάσεις έχουν ωριμάσει. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό και ενωμένοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού».

Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου. Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα αφήσω καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη.

Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους, από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο αλλά και σε όσους συμμετέχουν στο καινούργιο και θεωρώ επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

«Κρατάω, ότι ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη για την εθνική κυριαρχία καμίας χώρας»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την απειλή Ερντογάν ότι θα έρθουν νύχτα και απάντησε: «Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω ήταν αμφίσημη η μετάφραση. Δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω άλλη τοποθέτηση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη για εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας, συγκρατώ την τοποθέτηση ως σχόλιο στη θετική κατεύθυνση ελπίζω να έχει και συνέχεια και να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων o πρωθυπουργός είπε: «Γνωρίζετε ότι υπάρχει πλαίσιο αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου που δίνουν τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να ακολουθήσει αυτή τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές. Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να γίνει πράξη.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε λέγοντας: «Θέλω να τονίσω μια ακόμη διάσταση της συζήτησης που αφορά στις κυρώσεις ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί πια από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και την ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας. Είναι σημαντικό ως προς την παρέμβαση της Ε.Ε. για να μην υπάρχει η πραγματικότητα που συνεχίζεται να υπάρχει μια μεγάλη χώρα που παρακάμπτει τις κυρώσεις εναντίον των χωρών που τις εφαρμόζουν».

Μένοντας στο ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός είπε ότι «Είναι καλό να λέγονται δημόσια, μπροστά σε άλλους και να μην παρουσιάζονται οι απόψεις της Τουρκίας στα πλαίσια μονολόγων».

Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση: «Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάει κανείς στις απόψεις που διατυπώνει αλλά έτσι δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να έρθει αποκλιμάκωση για να μπορέσουμε να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε ακόμα ότι: «Όλοι όσοι συμμετείχαν στην χθεσινή ανταλλαγή απόψεων πιστεύω ότι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο. Η αναβίωση των ιστορικών φαντασιώσεων παλιών αυτοκρατοριών, η έμπρακτη περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο είναι έννοιες που δεν ταιριάζουν στο σημερινό κόσμο. Αν η Τουρκία θέλει παραγωγική σχέση με την ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανένα σύμμαχο εντός της Ε.Ε. αν εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτό το δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News