Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

«Πάγος» στον Ερντογάν μετά το σόου στην Πράγα - Αιφνιδιάστηκε από την αντίδραση Μητσοτάκη κι έφυγε εκνευρισμένος


«Σαν έτοιμο από καιρό» περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προκάλεσε «θερμό επεισόδιο» στη Σύνοδο της Πάργας αλλά η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση και ηχηρή.

Η Αθήνα γνώριζε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να ζητήσει το λόγο στο δείπνο της Συνόδου στην Πράγα. Και ήταν προετοιμασμένη απάντηση που του έδωσε, αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον να σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα και να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών! Και ήταν τέτοια η αντίδραση, που ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από το δείπνο.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, μετέδωσε ότι σχεδόν δυο λεπτά μετά την άμεση και ηχηρή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη («δεν τον είχαν ξαναδεί έτσι», ανέφερε), έφυγε από την αίθουσα, γεγονός που σχολιάστηκε δυσμενώς από τους άλλους ηγέτες.

«Δεν μπορεί πρωί, μεσημέρι και βράδυ να απειλείς την κυριαρχία της χώρας μου και να έρχεσαι εδώ και να κατηγορείς την Ελλάδα. Αν θες να μιλάμε ως σοβαροί άνθρωποι, να κάτσουμε να συζητήσουμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με τον Έλληνα δημοσιογράφο, ο Ερντογάν έδειξε εκνευρισμένος και παρόλο που είχε ενημερώσει ότι θα έφευγε από το δείπνο, το timing δεν… εκτιμήθηκε από τους άλλους ηγέτες.

Η ελληνική πλευρά, που χαρακτηρίζει… έτοιμο από καιρό να προκαλέσει και στην Πράγα, γνώριζε ότι ο Ερντογάν είχε ζητήσει να πάρει το λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Δεν βρήκε ευήκοα ώτα

Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και έστησε ένα νέο προκλητικό σόου στην Πράγα (όπου έκανε τον δύσκολο αρχικά και δεν ήθελε να παραβρεθεί στη Σύνοδο…), τελικά δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Χαρακτηριστική, άλλωστε, η σύσταση του Εμανουέλ Μακρόν για τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και αργότερα στη συνέντευξη τύπου.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου. Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News