Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Ακρίβεια: Στα «σκαριά» νέο πακέτο επιδοτήσεων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης


Πρόσθετα μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις που προκαλούν στα νοικοκυριά οι αυξήσεις των τιμών στα υγρά καυσίμων βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση. Το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των πρόσθετων παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία των τιμών στην αγορά ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το τρέχον έτος.

Μια εικόνα για τα ταμειακά περιθώρια θα δώσουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υψηλό πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης ,το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και είναι έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί.

Η γραμμή πλεύσης είναι «κυλιόμενες» παρεμβάσεις ανάλογα με τις συνθήκες αλλά οι οριστικές αποφάσεις για το εύρος και τη διάρκεια τους θα λαμβάνονται βήμα-βήμα με γνώμονα το χρηματοδοτικό μαξιλάρι και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή ισχυρών δημοσιονομικών κραδασμών που θα τινάξουν στον αέρα το στόχο για επαναφορά της χώρας στα πλεονάσματα.

Πάντως ενόψει του δύσκολου χειμώνα και των ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα που καταγράφονται αυτή περίοδο η ατζέντα των μέτρων στήριξης που βρίσκεται στο τραπέζι και ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει:

- Επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Οι «εκρήξεις» που ανεβάζουν την τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης σε επίπεδα υψηλότερα από την απλή αμόλυβδη βενζίνη έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Λόγω των εξελίξεων η κυβέρνηση είναι έτοιμη για νέα παρέμβαση αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης με δηλώσεις τους απέκλειαν στην παρούσα φάση επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης με το επιχείρημα ότι έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος και δίνεται προτεραιότητα στη θέρμανση των νοικοκυριών με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά το λίτρο και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με περισσότερους δικαιούχους με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Η πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η παρέμβαση να έρθει νωρίτερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

- Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης έως και τον Απρίλιο του 2023 που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα λήγει στο τέλος του έτους χωρίς να αποκλείεται ακόμα και αύξηση του ποσού της επιδότησης που σήμερα μαζί με το ΦΠΑ φθάνει τα 25 λεπτά το λίτρο. Η διάρκεια και το ύψος της επιδότησης θα αποφασισθούν το Δεκέμβριο ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά και τα ταμειακά περιθώρια για το 2023. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί εάν θα παραταθεί το μέτρο το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News