Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Παραιτήσεις Δημητριάδη και διοικητή ΕΥΠ λόγω «τοξικότητας» και «νόμιμης παρακολούθησης» χωρίς ενημέρωση


Δυο παραιτήσεις σε μια μέρα. Δυο, ηχηρές, παραιτήσεις με διαφορά 40 λεπτών. Πρώτα ο στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Και μετά ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Τόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης, άνθρωπος δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία έξι χρόνια όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σήμερα (05.08.2022) και έγιναν και οι δυο δεκτές από τον πρωθυπουργό. Η κάθε μια από τις ηχηρές παραιτήσεις οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Η πρώτη εξαιτίας «τοξικότητας» και «στοχοποίησης». Και η δεύτερη γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να μην ενημέρωσε το Μαξίμου για την νόμιμη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, θα κληθεί για ενημέρωση από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, ενώ στις 17:00 αναμένεται να κάνει on camera δήλωση για τις εξελίξεις.

Η χρονική στιγμή που ήρθαν οι δυο παραιτήσεις, στη σκιά των καταγγελιών και των αποκαλύψεων για την υπόθεση υποκλοπών και της απόπειρας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.

Eν αρχή ην ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 12:00 όταν το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωνε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και έξι χρόνια, παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.

Άμεσα, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η παραίτηση ήρθε όχι λόγω Predator, υποκλοπών και παρακολουθήσεων αλλά γιατί εκτιμήθηκε πως, καθώς είχε στοχοποιηθεί και ο ίδιος, η τοξικότητα του κλίματος θα προκαλούσε κακό στην κυβέρνηση. Και ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης αποφάσισε πως αυτός ήταν ο ενδεικτικός τρόπος να προστατεύσει τον πρωθυπουργό.

«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.

Οι λάθος χειρισμοί της ΕΥΠ

Η δεύτερη ηχηρή παραίτηση της ημέρας ήταν εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολεών, μόλις μερικές μέρες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των παρακολουθήσεων. Στον (πρώην πλέον) διοικητή της ΕΥΠ αποδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου «λανθασμένες ενέργειες» που διαπιστώθηκαν «στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Επί της ουσίας, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ εγκαλείται γιατί δεν ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τη νόμιμη, όπως χαρακτηρίζεται, παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με την παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέων πως «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου».

Αν και δεν γίνεται αναφορά ονομαστικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρείται βέβαιο πως γι’ αυτή την παρακολούθηση δεν ενημέρωσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ το Μέγαρο Μαξίμου. Οι κυβερνητικές πηγές το μόνο που ανέφεραν ήταν πως «αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

Και σημειώνουν για τον Παναγιώτη Κοντολέων: «Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Τον Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού θα διαδεχτεί ο Γιάννης Μπρατάκος και τον Παναγιώτη Κοντολέων στην ηγεσία της ΕΥΠ ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Οι δυο παραιτήσεις και τη χρονική συγκυρία που αυτές έγιναν προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς των μελών της αντιπολίτευσης.

Αλέξης Τσίπρας

«Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει.

Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

ΠΑΣΟΚ

«Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες», ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ενώ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν πως το κόμμα δεν το αφορούν οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη».

ΚΚΕ

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

8 σχόλια:

  1. Apo.pote.nomimopihike.nomimi.parakoulouhisi.ti.xazomares.grafite.afta.poulate.stous.anagnostes.xa.xaaa.xaaaaa.kalo.to.sanoooooo.🐂🐂🐴🐴🐴🦍🦍🦍🐒🦧🐄🐄🦣🦣🐘🐘🐪🐪🐐🐐

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλως τον βλάκα του σαιτ, ρε μπουφε δεν γνωριζεις οτι παντου υπαρχουν αυτες οι ενεργιες; ηλιθιος εισαι; γιατι ειναι οι υπηρεσιες αυτες για να παρακολουθουν εσενα ποτε πηδας;....τον φραχτη;

      Διαγραφή
    2. Παιδιά βλέπω μια αναταραχή ένα vertigo, ένα πένθος...
      Όταν ο Ανδρουλάκης έπαιρνε στα γκάλοπ 20% πανηγυρίζατε πασοκάρα πάμε δεύτεροι κτλ. Τώρα είναι ένα τίποτα, συμβαίνουν παντού κάτι εξυπναδούλες περί πηδήματος... Τι έγινε;
      Θα μου πείτε πως ξέρουμε ότι είστε οι ίδιοι;
      Ευκολάκι!
      Πόσοι για παράδειγμα γράφουν "ενεργιες;" ή παίζουν "της βρυξέλες." στα δάχτυλα;
      Ψυχραιμία γιατί τώρα αρχίζει το καλό.

      Διαγραφή
  2. ΑΥΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ Η ΕΥΠ? ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ? ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ανδρουλακης με τα αριστα αγγλικα που δεν τον καταλαβαινει κανεις οταν μιλαει ειχε μυστικα και τα ηθελε ο Κυριακος, ρε θα μας τρελανετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρακολουθουσαν τον κρητικο ανδρα; βρε γελαει και η Καιλή απ της βρυξέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News