Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Πώς θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία - Ατομική ευθύνη μαθητών και εκπαιδευτικών η μάσκα


Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία και έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό που θα εφαρμόσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στη εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» έδωσε απαντήσεις για το ζήτημα που έχει αρχίσει να απασχολεί γονείς και μαθητές ενώ εκτίμησε πως «πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες».

Όπως τόνισε η κ.Ψαλτοπούλου «το πιθανό σενάριο, μετά από 2,5 – 3 χρόνια με κορονοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα».

Ακόμη πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από όλη αυτή τη διαχείριση του κορονοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρόλα αυτά έχουμε 3-4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο».

Τι θα γίνει με τα self test

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται οι μαθητές σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test.

«Το τεστ, καλό είναι να δίνεται ως ένα βαθμό αυτή η δυνατότητα σε νόσηση μαζικού ελέγχου, σίγουρα η Επιτροπή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατάλληλα θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά. Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση και αυτού του επιδημικού κύματος, στα νησιά και στην Αθήνα υπάρχουν πτωτικές τάσεις. Στην Πάτρα είδαμε αύξηση στα λύματα και στην Αθήνα μια σταθεροποίηση προς ήπια ανοδική τάση».

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι «τα κρούσματα είναι αυξημένα. Αυτό που κοιτάμε βέβαια είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι ακόμα περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τους έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας».

«Πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες, δεν είναι απαραίτητο όμως ότι έχουν πιο βαριά νόσηση ή έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τις διαφέρουν από τις προηγούμενες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που να καλύπτει όλες αυτές τις υποπαραλλαγές, ακόμα και τις μελλοντικές, έτσι ώστε και το εμβόλιο να γίνεται μια φορά άπαξ, προσπαθεί τουλάχιστον η επιστημονική κοινότητα έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τη σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό».

Τόνισε, επίσης, ότι «είμαστε αρκετά θωρακισμένοι εφόσον έχουμε κάνει την 3η δόση (του εμβολίου) και τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας αν έχουν κάνει την 4η δόση. Αν δεν έχουν κάνει την 4η δόση, καλό είναι να την κάνουν. Τώρα περιμένουμε βέβαια προς τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο να κυκλοφορήσει, εφόσον εγκριθεί και στη χώρα μας, ένα εμβόλιο πιο προσαρμοσμένο στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο».

«Δεν πρέπει να αμελήσουμε όμως αν είμαστε σε αυτές τις ηλικίες και έχουμε προβλήματα υγείας, να εμβολιαστούμε τώρα, εφόσον αυτό που διαθέτουμε είναι αποτελεσματικό ως προς τη βαριά νόσηση» συμπλήρωσε. Εξήγησε πως «ένα άτομο 3ης και 4ης ηλικίας μπορεί να έχει και προβλήματα υγείας οπότε είναι αρκετά εύθραυστο, ευάλωτο σε λοιμώξεις και ιώσεις όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από άλλους ιούς. Αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν, όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς έχουμε φτάσει στην ατομική ευθύνη αλλά ακόμα περισσότερο αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν».

Επισήμανε ότι «μπορεί να υπάρχουν τα πανηγύρια, οι διακοπές, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι αυτά είναι τα πιο ευάλωτα άτομα για σοβαρή νόσηση. Η μάσκα είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή που έχουν να προστατευτούν όπως και γρήγορο τέστινγκ αν δούνε ότι κάποιος γύρω τους νόσησε ή έχει συμπτώματα. Πλέον υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα που μπορούν να βοηθούν σε αρχικό στάδιο έτσι ώστε να μην εξελιχθεί σε σοβαρή νόσηση».

«Το πρόβλημα το κορονοϊού είναι ότι μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε προ συμπτωματικό στάδιο ή και κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει» είπε η κα. Ψαλτοπούλου.

Όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, ανέφερε ότι «το περνάνε με ελάχιστα συμπτώματα ή ασυμπτωματικά, δυστυχώς όμως και στη χώρα μας και διεθνώς δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις παιδιών τα οποία είχαν πιο σοβαρή νόσηση».

5 σχόλια:

  1. σωστα τα μετρα, συνεχιστε ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. , Αυτό είναι είδηση aridea news Βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας με ανεπίτρεπτο αριθμό θανάτων που ανήρθαν σε 1150 μόνο τον Ιούλιο και το θλιβερό είναι ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν δεν είχαν καταργηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ακραία χαλαρωτικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην ΕΡΤ, ποσθέτοντας ότι η κατάργηση της μάσκας είναι εκείνο που ανυσηχεί περισσότερο,αλλά θυγει τον άχρηστο Μητσοτάκη ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν ο Μητσοτάκης ειναι αχρηστος ρε ληγμένε τότε τι τύχη μπορεί να εχει αυτή η χώρα με Τσίπρες και κάθε αναρχοάπλητο κατσαπλιά;

      Διαγραφή
    2. "βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι"; που ζεις ρε φίλε; αντε απ εδώ ρε που τρομοκρατεις τον κόσμο, ολες οι εντατικες ειναι αδειες παπάρα ρώτα να μάθεις.

      Διαγραφή
  3. ΑΓΑΠΗΤΕ 11.32 ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΙ Ν ΑΣΧΟΛΗΘΗΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΡΩΤΑ ΚΛΕΙΣΤΗΚΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΕΤΕ ΤΑ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΒΙΝΤ.ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΜΑΣΚΑ ΕΣΥ ΚΛΕΙΔΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News