Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Μοίρασε «συγχαρητήρια» για τη διαχείριση των πυρκαγιών ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης


Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, μοίρασε «συγχαρητήρια» για τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Για «εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά» που αντιμετωπίστηκε στην Πεντέλη το βράδυ της Τρίτης έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρηστος Στυλιανίδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «παράξενο» το γεγονός πως η κατάσταση της φωτιάς επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στάθηκε και στις ισχυρότατες ριπές του ανέμου που δυσκόλευαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο ίδιος επιχείρησε να αποδομήσει την όποια κριτική σχετικά με ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, λέγοντας πως «όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορεί να σβήσει μια φωτιά είναι εκτός πραγματικότητας».

Ο Χρήστος Στυλιανίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την απόκριση του κρατικού μηχανισμού, μοιράζοντας «συγχαρητήρια» σε Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, στους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τους υπουργούς που συμμετείχαν στο διυπουργικό Συντονιστικό που βρίσκονταν σε διαρκή σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο της ΠΠ.

Ο υπουργός τέλος, σημείωσε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από κεραυνό ή βραχυκύκλωμα, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, μαζί με τον υφυπουργό Τουρνά, γγ Παπαγεωργίου και αρχηγό Πυροσβεστικής. Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Πεντέλη. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια δύσκολη πυρκαγιά στα Μέγαρα και μια στη Σαλαμίνα. Μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν. Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές, χάνουμε κομμάτι από τον εθνικό μας πλούτο, πολλές φορές περιουσίες και άλλες ζωές.

Είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρήσιμης κατάστασης. Το βράδυ μάλιστα επιδεινώθηκε κάτι που είναι παράξενο σύμφωνα με τους ειδικούς Οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 110 χλμ/ώρα. Είναι οι αντίξοες συνθήκες που φέτος η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση. Τα στατιστικά δείχνουν πολύ περισσότερες πυρκαγιές από την προηγούμενη 15ετία.

Βλέπουμε τι γίνεται στη Γαλλία, μια χ΄ώρα από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αποδεικνύουν ότι έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή στο κλιματικό φαινόμενο. Οι πολίτες όμως θέλουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση. Ένας σωστός συντονισμός θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τις λιγότερες επιπτώσεις. Η Πυροσβεστική έδωσε τη μάχη παντού. Βράδυ, πρωί, απόγευμα. Εναέρια να πετούν πέρα από την προβλεπόμενη ώρα, πιλότοι που επιχειρούν με κίνδυνο της ζωής τους. Το 112 είναι κατάκτηση.

Ενώσαμε δυνάμεις και αντιμετωπίσαμε την πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην Πεντέλη. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας που βοήθησαν με υπευθυνότητα ώστε οι αρχές να επιτελέσουν το έργο τους, ειδικά στις προληπτικές απομακρύνσεις. Να ευχαριστήσω τους Αστυνομικούς που βοήθησαν τόσο πολύ για να φέρουμε τα αποτελέσματα που δεν είναι ευκαταφρόνητα. Οι άνθρωποι που έτρεχαν και βοηθούσαν στην απομάκρυνση του πληθυσμού. Ευχαριστούμε τις δύο ομάδες Δευκαλίωνα του Στρατού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήταν δίπλα μας. Όλοι αυτοί κατόρθωσαν να σώσουν ζωές, να σώσουν περιουσίες.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους υπουργούς Θεοδωρικάκο, Παναγιωτόπουλο, Πλεύρη, Πέτσα, αρχηγό ΓΕΕΘΑ Φλώρο. Εδώ όμως επιτρέψτε μου να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στους 485 γυναίκες και άνδρες της Πυροσβεστικής που έδωσαν τη μάχη σε μια συνύπαρξη αστικού ιστού και δάσους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Μέσα σε θυελλώδεις ανέμους σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, έδωσαν τον εαυτό τους και πρακτικό αποτέλεσμα που αφορά τον Έλληνα πολίτη. Και απέδειξαν με σπάνια αυταπάρνηση και ψηλό αίσθημα καθήκοντος ότι με αυτά τα προσόντα μπορούν και παράγουν αποτελέσματα, διαφυλάσσουν ζωές και εξασφαλίζονται ιδιωτικές περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

Ο σωστός συντονισμός όλων αυτών των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος. Συντονισμός, συνεργασία και έγκαιρη επ΄έμβαση ήταν η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης. Μάθαμε από την σκληρή εμπειρία του παρελθόντος από τη χώρα μας και άλλες χώρες. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα αντιμετωπίσαμε όλα, έχουμε πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης, όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Πήραμε απόφαση για περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις περιπολίες, προληπτικό έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη υλοποίηση, όταν είμαστε σε ψηλό δείκτη κινδύνου, να δημιουργούμε περιοχές που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Στόχος να είμαστε έγκαιροι στην απόκρισή μας.

Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν εντός 10 λεπτών με όλα τα μέσα εναέρια και επίγεια. Η μεγάλη προσπάθεια να δράσουμε έγκαιρα, βοήθησε το φαινόμενο να μην εξελιχθεί σε σημείο που να γίνει εντελώς εκτός ελέγχου. Αξιοποιήσαμε το 112 που είναι το εργαλείο που μας βοηθά να πραγματοποιήσουμε τις οργανωμένες απομακρύνσεις πληθυσμού. Οφείλουμε ως ομάδα να καταγράψουμε τι συμβαίνει με τα αίτια της πυρκαγιάς. Αυτά διερευνώνται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή των ζημιών, αύριο ενημέρωση από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, συγκεκριμένα μέτρα για το πως θα αποκατασταθούν οι πληγέντες.

Όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορεί να σβήσει μια φωτιά είναι εκτός πραγματικότητας. Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται 50 με 70 πυρκαγιές. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά επιτρέψτε μου να επαναλάβω. Παρόλες τις δυσκολίες πρώτιστως στόχος είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

8 σχόλια:

  1. Ντροπή, αύριο να παραιτηθεί και αυτός και όλη κυβέρνηση των Αχρήστων. Αυτοί ζούνε σε άλλο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι είναι οι άχρηστοι κύριε. Αυτοί που είχαν 102 καμένους. Καίγεται όλη η νότια Ευρώπη. Και θα καίγεται και τα επόμενα χρόνια που θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

      Διαγραφή
    2. ποιοι ειναι αχρηστοι απλητε; επιτυχια ηταν οτι δεν υπηρξε νεκρος, στην Πορτογαλλια 1000 νεκρους ηλιθιε εσεις καποτε με μια φωτια καψατε 102 ψυχες.

      Διαγραφή
    3. ΕΝΩ ΕΣΥ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 9.19 ΧΑ..ΧΑ...ΧΑ...

      Διαγραφή
  2. Οι φωτιες θα υπάρχουν πάντα δεν υπάρχει περίπτωση να της αποφύγουμε, ο σκοπός θα ειναι να μην υπάρχουν θύματα οπως επι εποχής συριζα που δεν ηξεραν που πατούσαν και που καθόντουσαν οι ανίκανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9.19 νομιζεις οτι μπορεις να ταιζεις σανο στον κοσμο; ουτε εσυ πιστευεις συριζαιικη μαιμου αυτα που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάηκαν 20 χιλιάδες στρέμματα και τόσα σπίτια και αλληλοσυγχαίρονται. Είναι τρελοί οι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δορυφόροι δεν υπάρχουν να δουν απο που και πως άρχισε η φωτιά....2022 εχουμε...Ακόμα και ένα δέντρο 'οταν χάνετα είναι απώλεια .....Λυπάμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News