Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Πώς να χάσετε λίπος στο κάτω μέρος της πλάτης - Γιατί και οι αδύνατοι έχουν "σωσίβιο"


Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά και πάλι δεν μπορείτε να χάσετε αυτό το επίμονο λίπος στη μέση και στο κάτω μέρος της πλάτης. Πρέπει να υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε.

Έχετε περάσει ώρες στο γυμναστήριο κάθε εβδομάδα σηκώνοντας βάρη και τρέχοντας μερικά χιλιόμετρα στον διάδρομο; Ωστόσο, το σωσιβιάκι είναι εκεί.

Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν περισσότερο λίπος από άλλους, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε την εμφάνιση του υπερβολικού λίπους μέσω της άσκησης και της δίαιτας.

Τι προκαλεί το λίπος στην πλάτη;

Το λίπος στην πλάτη συνήθως προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και την κακή διατροφή.

Καθώς παίρνετε βάρος, το υπερβολικό λίπος αναπτύσσεται σταδιακά, ξεκινώντας από το στρώμα του υποδόριου λίπους που είναι πιο κοντά στο δέρμα σας. Αυτό το στρώμα ωθείται σταδιακά προς τα έξω, γεγονός που κάνει τους βαθύτερους μύες γύρω από την πλάτη σας να πιαστούν ελαφρώς και να αρχίσουν να προεξέχουν σε στρογγυλεμένο σχήμα.

Επιπλέον, το να κάθεσαι για μεγάλες περιόδους κάθε μέρα και να καταναλώνεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή πολύ αλάτι ενθαρρύνει το σώμα σου να συγκρατεί νερό, κάτι που προκαλεί την αύξηση των εναποθέσεων λίπους.

Η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο στο γιατί μερικοί άνθρωποι τείνουν να αποθηκεύουν λίπος γύρω από την πλάτη τους, ενώ άλλοι το αποθηκεύουν περισσότερο στα χέρια, τους μηρούς και τους γλουτούς τους, αναφέρει το healthreporter.com. Αυτό το είδος λίπους ονομάζεται ιατρικά λιποδυστροφία, αναφερόμενη σε μια κατάσταση όπου τα μέρη του σώματός σας συσσωρεύουν περισσότερο λίπος από άλλα.

Επιπλέον, ζητήματα υγείας όπως ορμονική ανισορροπία, διαταραχές του θυρεοειδούς και άλλα πράγματα μπορεί επίσης να ευθύνονται για το πόσο λίπος στην πλάτη έχετε.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χαθεί το λίπος στην πλάτη;

Η περίεργη θέση του καθιστά πολύ δύσκολο για το σώμα σας να μεταβολίσει και να κάψει αβίαστα το λίπος στη μέση. Ο μόνος τρόπος για απώλεια λίπους είναι ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης.

Είναι φυσιολογικό το λίπος στην πλάτη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι το θεωρούν κάποιο ελάττωμα ή πρόβλημα με το σώμα τους, παρόλο που είναι απολύτως φυσικό και φυσιολογικό. Με απλά λόγια, όλοι έχουν λίγο λίπος γύρω από την πλάτη τους.

Αλλά γίνεται προβληματικό εάν συνεχίζει να συσσωρεύεται και να διογκώνεται.

Πώς να απαλλαγείτε από το λίπος στην πλάτη: 4 αποτελεσματικοί τρόποι

#1 Προπονήσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να στοχεύσετε το λίπος στη μέση είναι κάνοντας ασκήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τον πυρήνα και το κάτω μέρος της πλάτης σας για να μειώσετε το λίπος στην πλάτη.

Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει μια ενιαία ρουτίνα άσκησης που θα εξαλείψει το λίπος της πλάτης. Κάντε ασκήσεις που στοχεύουν τις κάτω, μεσαίες, πάνω και λοξές περιοχές της πλάτης. 

Μην ξεχνάτε την προπόνηση με βάρη. Οι ασκήσεις με βάρη θα προωθήσουν την ανάπτυξη των μυών.

Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν μπροστινά squats , πιέσεις γονάτων σε μια μπάλα σταθερότητας , πετάγματα σανίδας με αλτήρες ή kettlebells και έλξεις.

Η ενσωμάτωση των καρδιαγγειακών και αερόβιων ασκήσεων στα εβδομαδιαία προγράμματα προπόνησής σας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στην πλάτη σας και σε άλλες περιοχές του σώματός σας. Αυτές περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμπι.

Προσοχή : Όπως και με κάθε άλλη ρουτίνα προπόνησης, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο personal trainer πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα για να χάσετε το συνολικό σωματικό λίπος ή να αποκτήσετε φόρμα, ιδιαίτερα εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα επιδείνωσης υπαρχόντων προβλημάτων υγείας.

#2 Κάντε διατροφικές αλλαγές

Ξεκινήστε με τις μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η φροντίδα της υγείας σας με θρεπτικά τρόφιμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε τη φόρμα σας και να χάσετε βάρος φυσικά. Πόσες θερμίδες χρειάζεται να κάψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας; Όλα εξαρτώνται από τον τρέχοντα τρόπο ζωής σας.

Ξεκινήστε αφαιρώντας όλα τα πλούσια σε θερμίδες, εξευγενισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας και αντικαθιστώντας τα με περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες όπως ψάρι, αυγά και κοτόπουλο.

Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή με σύνθετους υδατάνθρακες, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες. Ορισμένες τροφές έχει βρεθεί ότι προάγουν την απώλεια βάρους και βοηθούν στην καύση λίπους πιο γρήγορα από άλλες. Αυτά περιλαμβάνουν το σπανάκι, το λάχανο, το γκρέιπφρουτ, τα σκούρα φυλλώδη χόρτα και τα μήλα, τα οποία βοηθούν στην καύση αυτών των αντιαισθητικών λιπών, ειδικά όταν συνδυάζονται με τακτική άσκηση.

#3 Λιγότερο άγχος

Το άγχος είναι ένας σημαντικός λόγος πίσω από τη συσσώρευση λίπους σε διάφορα μέρη του σώματός σας. Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερη κορτιζόλη, οδηγώντας σε μείωση της ευαισθησίας σας στην ινσουλίνη. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης σας, η οποία προκαλεί το σώμα σας να αποθηκεύει θερμίδες σε μέρη όπως οι μύες της κοιλιάς και της πλάτης σας.

Το άγχος είναι επίσης μια σημαντική αιτία της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Έτσι, ελαχιστοποιώντας το άγχος, ελαχιστοποιείτε επίσης την πιθανότητα να αποκτήσετε πλαδαρή και ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Μια γρήγορη πρωινή συνεδρία γιόγκα ή ελαφριά ρουτίνα διατάσεων θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τεντώσετε αυτούς τους δυσπρόσιτους μύες που προκαλούν τα προβληματικά σημεία γύρω από την πλάτη σας.

#4 Μείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό είναι απαραίτητο για τόσες πολλές λειτουργίες στο σώμα σας. Ενθαρρύνει το σώμα σας να απελευθερώσει λεπτίνη στην κυκλοφορία του αίματός σας, μια ορμόνη που δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είστε χορτάτοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη, η ενυδάτωση σας κρατά χωρίς φαγητό περισσότερο όλη την ημέρα και όσο πιο ενυδατωμένοι είστε, τόσο καλύτερα μπορεί να λειτουργήσει ο μεταβολισμός σας. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό για να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε λίγο λίπος από την πλάτη σας.

Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 8 έως 10 φλιτζάνια νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσετε την πείνα, να ξεπλύνετε τα λιπώδη κύτταρα από το σύστημά σας και να βελτιώσετε την πέψη.

Πώς να στοχεύσετε το λίπος στο κάτω μέρος της πλάτης;

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις, μαζί με την προπόνηση δύναμης, είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθειά σας για το λίπος της πλάτης.

Μια γενική σύσταση είναι 3-4 συνεδρίες cardio την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά κάθε συνεδρία. Επιπλέον, η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μυών στο κάτω μέρος του σώματός σας, οι οποίοι, όταν αυξηθούν, θα επιταχύνουν τον μεταβολισμό σας και φυσικά θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σηκώνετε βάρη δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, εστιάζοντας σε μεγάλες μυϊκές ομάδες (πόδια, γλουτούς, κ.λπ.) χωρίς όμως να αισθάνεστε εξαντλημένοι. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το παρακάνετε με αυτές τις ασκήσεις, καθώς μπορεί να είναι πολύ επίπονες και να οδηγήσουν σε τραυματισμούς εάν υπερβάλλετε.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποιες κινήσεις γιόγκα που βοηθούν να κάψετε το περιττό σωματικό λίπος ενώ βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην πλάτη σας. Το καλύτερο με τη γιόγκα είναι ότι δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή προπονήσεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε ελεγχόμενα ενώ ακολουθείτε μαζί με έναν εκπαιδευτή διάφορες στάσεις που ονομάζονται ασάνες.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News