Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Η γηραιότερη Αψαλιώτισσα έγινε 100 χρονών και ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας!


Πρόκειται για την κ. Ιακωβίδου Πελαγία (Παυλίδου το πατρικό της επώνυμο) η οποία γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1922! κάπου στη Θράκη, όταν το καραβάνι των Προσφύγων από το ΧατζήΟσμαν συνέχιζε τον δρόμο της προσφυγιάς με τελικό προορισμό την Άψαλο!

Έζησε τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην Άψαλο και το 1940 παντρεύεται τον Ιακωβίδη Ηρακλή, πρόσφυγας κι αυτός από το ΧατζήΟσμαν και αποκτούν 4 παιδιά.

Το 1954 παίρνουν την απόφαση να μεταναστεύσουν οικογενειακώς στην Αυστραλία, μαζί με δεκάδες νέους του χωριού που έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς. Το χωριό μας έχει να μετρήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών σε πολλά μέρη του κόσμου! Ο κύριος όγκος μεταναστών όμως εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία! Η μισή Άψαλος είναι πλέον εκεί!

Εγκαθίστανται στη Μελβούρνη και αποκτούν το 5ο τους παιδί. Τα πρώτα χρόνια δύσκολα, αλλά η κ. Πελαγία με τον σύζυγό της κατάφεραν να κάνουν μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Έχει επισκεφθεί την Άψαλο περισσότερες από 6 φορές και σίγουρα τα ταξίδια της ψυχής και του μυαλού στην πατρίδα γίνονται περισσότερα όταν πια τα χρόνια περνούν!

Σήμερα ζει ήρεμες οικογενειακές στιγμές απολαμβάνοντας την οικογενειακή θαλπωρή με παιδιά της, τα 7 εγγόνια της και τα 3 δισέγγονά της!

Προσωπικά εύχομαι στην κ. Πελαγία "Χαρούμενα γενέθλια", να έχει υγεία για πολλά χρόνια ακόμα για να μπορούν να τη χαίρονται τα παιδιά της και τα εγγόνια της!

Ευχαριστώ θερμά την κόρη της Παυλίδου Σοφία για τις πληροφορίες και τον εγγονό της Νίκο Παυλίδη για το φωτογραφικό υλικό.

Άψαλος, 25/7/22

Τσίναλης Κοσμάς







 

3 σχόλια:

  1. Μπραβο χρόνια πολλά να της δίνει ο Θεός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεια Πελαγια να ζησεις αλλα τοσα.
    Χαιρετισμους στα ξαδελφια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θεια Πελαγια χρονια πολλα, χαιρομαστε το αιμα μας να ζει να βασιλευει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News