Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΑΑΔΕ: Ενεργοποιείται η εφαρμογή του myAADE - Τι θα μπορούμε να βλέπουμε από το κινητό μας


Με μηνιαία ηλεκτρονικά statements θα ενημερώνει τους φορολογούμενους η ΑΑΔΕ για τις κινήσεις και τις συναλλαγές τους με την φορολογική διοίκησης. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έστελναν στους πελάτες τους statements με τις κινήσεις που είχαν κάνει τον προηγούμενο μήνα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει μια νέα ψηφιακή εφαρμογή στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι φορολογούμενοι και θα μπορούν να βλέπουν από το smartphone τους όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογαριασμό τους στο myAADE.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, myAADE, και η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet.

Οι κινήσεις για τις οποίες θα μπορούν να ενημερώνονται οι φορολογούμενοι

Με βάση το μηνιαίο e-statement που θα εκδίδει η ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για τις εξής κινήσεις:

1. Πληρωμές φόρων: Θα μπορούν να δουν τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, ρύθμιση χρεών πανδημίας. Από τον Ιούλιο του 2022 θα καταγράφονται και οι δόσεις που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

2. Συμψηφισμοί: Τα ποσά φόρου που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές καθώς και ποιες είναι αυτές οι οφειλές που περιορίστηκαν ή μηδενίστηκαν μετά το συμψηφισμό με τις επιστροφές φόρου.

3. Επιστροφές φόρου: Τις κινήσεις που έχει πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

4. Αποζημιώσεις – ενισχύσεις: Τα ποσά των αποζημιώσεων (κρατική αρωγή, «κουρεμένα» ενοίκια κλπ) που έχουν δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

5. Διάφορα: Τα ποσό του επιδόματος θέρμανσης, το ποσό που κέρδισαν στη φορολοταρία.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι φορολογούμενοι θα έχουν στο κινητό τους την πλήρη εικόνα για τις μηνιαίες συναλλαγές (πληρωμές, επιστροφές, αποζημιώσεις) που έχουν με την Εφορία. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και οι φορολογούμενοι θα δουν την πρώτη αναλυτική κίνηση του λογαριασμού που διατηρούν στο myAADE για το μήνα Μάιο. Με τα statement της ΑΑΔΕ οι πολίτες θα έχουν μια συνολική εικόνα για τις οφειλές τους, τις δόσεις, τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς ενώ θα ξέρουν τα ποσά που τους καταβάλει το κράτος από αποζημιώσεις μέχρι και επιδόματα.

Νέες ψηφιακές εφαρμογές

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο μέσα στο 2022 μεταξύ άλλων θα τεθούν σε εφαρμογή:

- Η δημιουργία πλατφόρμας για την υποβολή δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα.

- Η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

- Η επέκταση των υπηρεσιών «Τα αιτήματά μου» και «Τα ραντεβού μου» στα Τελωνεία.

- Η ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και σήμανση των εγγράφων της ΑΑΔΕ με QR Code για την επαλήθευση της εγκυρότητάς τους.

- Η ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς.

- Η αυτόματη ενημέρωση Ε9 για τις δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω του myProperty και ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία.

- Η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.

- Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News