Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Fuel Pass 2: Τα κριτήρια και οι κερδισμένοι της ενισχυμένης επιδότησης


Υψηλότερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους προβλέπει ο δεύτερος γύρος του Fuel Pass για την επιδότηση των καυσίμων, η οποία αναμένεται να «τρέξει» από το τέλος Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά όπως και στο Fuel Pass 1, με τους ενδιαφερόμενους να μπαίνουν με τους κωδικούς του TAXIS για να υποβάλλουν αίτηση στην σχετική πλατφόρμα του Gov.gr και το σύστημα να απαντά αυτόματα για το ποσό που δικαιούνται.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να έχουν πρώτα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του Power Pass και της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.

Τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του fuel pass, που ονομάζεται πλέον fuel pass 2. Η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης για την ηπειρωτική χώρα αυξάνεται από τα 45 και φτάνει έως και τα 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα και για τις μοτοσικλέτες από τα 35 ευρώ φτάνει έως και τα 60 ευρώ.

Στα νησιά όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς το ποσό αυξάνεται έως και τα 100 ευρώ αντί των 55 που ήταν στην προηγούμενη επιδότηση.

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των δικαιούχων καθώς με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια από τα συνολικά 3,5 εκατομμύρια των ιδιόκτητων οχημάτων.

Το τελικό ποσό της επιδότησης θα κριθεί από την επιλογή του δικαιούχου, εάν τα χρήματα θα τα λάβει μέσω της ψηφιακής κάρτας στο κινητό του ή με κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Συγκεκριμένα το νέο bonus για την άυλη κάρτα φτάνει στα 15 ευρώ από 5 ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά.

Η επιλογή έγινε καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει το bonus προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών που θα επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.

Με το νέο bonus για την ψηφιακή κάρτα, η νέα επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

- Για την ηπειρωτική χώρα το επίδομα αυξάνεται από τα 45 στα 80 ευρώ για όσους επιλέξουν ψηφιακή κάρτα, ενώ στα 65 ευρώ θα είναι το επίδομα για όσους επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τις μοτοσικλέτες η επιδότηση διαμορφώνεται από τα 35 στα 60 ευρώ για όσους επιλέξουν ψηφιακή κάρτα και στα 45 ευρώ για όσους επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

- Για τα νησιά η επιδότηση για όσους επιλέξουν ψηφιακή κάρτα το ποσό θα φτάσει τα 100 ευρώ και στα 85 ευρώ για όσους επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Στα 70 ευρώ θα φτάσει η επιδότηση για τα μηχανάκια για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα και στα 55 για όσους επιλέξουν κατάθεση στην τράπεζα, αντί των 40 ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά.

- Επεκτείνεται και η κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, με την επιδότηση να διατηρείται σε 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή και το τελικό όφελος, συνυπολογίζοντας και το ΦΠΑ, θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Στο νέο ενισχυμένο Fuel Pass 2 δικαιούχοι είναι:

Κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 45.000 ευρώ. Η εισοδηματική κλίμακα ξεκινά από τις 30.000 ευρώ και αυξάνεται ανά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, έως τις 45.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα η νέα κλίμακα για τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνεται ως εξής:

- Άγαμος → 30.000 ευρώ

- Ζευγάρι → 33.000 ευρώ

- Ζευγάρι + ένα προστατευόμενο μέλος → 36.000 ευρώ

- Ζευγάρι + δύο προστατευόμενα μέλη → 39.000 ευρώ

- Ζευγάρι + τρία προστατευόμενα μέλη → 42.000 ευρώ

- Ζευγάρι + τέσσερα προστατευόμενα μέλη → 45.000 ευρώ

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων αρκεί να κάνουν χωριστή αίτηση και να αναφέρουν ξεχωριστά ο καθένας το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

Η καταβολή του ποσού γίνεται με δύο τρόπους:

- Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone. 

- Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Το ποσό ενίσχυσης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:

- Έως 100 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

- Έως 80ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

- Έως 70 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

- Έως 60 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πώς γίνεται η αίτηση στην πλατφόρμα του Gov.gr:

1. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα

2. Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet

3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπό σας μέχρι την 30/09/2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News