Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Το Anadolu τραβά το σκοινί: «Η Ψέριμος ανήκει στην Τουρκία, οι Έλληνες βάζουν στρατό»


Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα, είτε προέρχονται από κυβερνητικές πηγές είτε από τα τουρκικά ΜΜΕ που κλιμακώνουν την ένταση.

Αυτή τη φορά, ήταν σειρά του πρακτορείου Anadolu να ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας, «κατασκοπεύοντας» ουσιαστικά την Ψέριμο, νησί το οποίο είχε επισκεφθεί προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να «αποδείξει» ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δυσχεραίνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πιο αναλυτικά, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας δημοσίευσε σήμερα ένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στρατιωτικοποιώντας την Ψέριμο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Anadolu, στην Ψέριμο -η οποία, όπως επισημαίνεται, βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Αλικαρνασσού- εντοπίστηκαν Έλληνες στρατιώτες και βαρύς οπλισμός.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το νησί Ψέριμος, το οποίο δεν κατοικείται και απαγορεύεται η ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκεί, ήρθε στο προσκήνιο με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τις προηγούμενες ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Anadolu και προσθέτει:

«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η οποία είχε ευρεία κάλυψη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Μητσοτάκης ανάρτησε στον λογαριασμό του στα social media την ελληνική σημαία που σχεδιάστηκε στο νησί, γράφοντας στην ανάρτησή του: "Το μπλε του Αιγαίου συναντά το μπλε της σημαίας"».

Η Τουρκία «χαρτογραφεί» την Ψέριμο

Το τουρκικό πρακτορείο φροντίζει, μάλιστα, να αναλύσει λεπτομερώς όσα «είδε» στην Ψέριμο, τονίζοντας ότι στην είσοδο του νησιού υπάρχει ελικοδρόμιο που φαίνεται εύκολα από τις βάρκες, τα γιοτ και τα πλοία που περνούν. Υπάρχει, ακόμη, ένα τσιμεντένιο φράγμα που εμποδίζει τον δρόμο, τέσσερις παρόμοιες κατασκευές, φρούρια και παρατηρητήρια, δεξαμενές νερού και συστήματα ηλιακής ενέργειας.

«Στην περιοχή όπου γίνονται οικοδομικές δραστηριότητες υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες με στολές παραλλαγής γύρω από τις πέτρινες κατασκευές που θυμίζουν χαρακώματα ή καταφύγια. Ενώ φαίνεται ότι κάποιοι στρατιώτες ξεκουράζονται μπροστά από τις δομές, οι στρατιώτες που περιπολούν και παρακολουθούν, επίσης τραβούν την προσοχή», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Δεν παραλείπει, ακόμη, να αναφερθεί και στην τεράστια ελληνική σημαία που έχει σχηματιστεί σε ένα ύψωμα του νησιού, το οποίο -όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο Anadolu- εξαιρείται από το νομικό καθεστώς των Δωδεκανήσων σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και το οποίο θα πρέπει να είναι ακατοίκητο και αποστρατιωτικοποιημένο.

«Και στις δύο πλευρές της σημαίας, ο εξοπλισμός του πυροβολικού διακρίνεται εύκολα στα καμουφλαρισμένα χαρακώματα. Η ελληνική σημαία αξιολογείται ως προσπάθεια δημιουργίας της αντίληψης στους περαστικούς ότι το νησί είναι "ελληνική γη"», σημειώνει χαρακτηριστικά το τουρκικό μέσο.

«Η Ψέριμος είναι τουρκική»

Το κρεσέντο προκλητικότητας συνεχίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ από έναν Τούρκο ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας. Δηλώνοντας ότι η Ψέριμος ανήκει στην Τουρκία σύμφωνα με το 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης λόγω της απόστασής του από την ηπειρωτική χώρα, ο Gürsel Tokmakoğlu είπε:

«Διεκδικούν το νησί μας. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αυτή η σημαία είναι έγκλημα. Είναι απαραίτητο να πούμε "αφαιρέστε τη σημαία από εδώ ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται". Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει στρατιωτική εγκατάσταση. Υπάρχουν συρμάτινοι φράχτες, υπάρχει δρόμος από πάνω και από κάτω, υπάρχει και ένα όπλο καλυμμένο, από τα λεγόμενα αντιαεροπορικά όπλα», αναφέρει ο Τούρκος συνταξιούχος συνταγματάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News