Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Προεκλογικός αναβρασμός και σενάρια για 3η κάλπη αν δεν προκύψει αυτοδυναμία


Με αγώνα δρόμου για γερά νεύρα μοιάζει ο προεκλογικός αγώνας που έχουν μπροστά τους οι βουλευτές. Το ρευστό πολιτικό τοπίο, με πολλαπλές κρίσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενδεχομένως να οδηγήσει και τρεις, και όχι μόνο σε δύο, εκλογικές αναμετρήσεις.

Τη συζήτηση αυτή άνοιξε χθες η Ντόρα Μπακογιάνη, η οποία εκτίμησε ότι αν και η δεύτερη κάλπη δεν βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει σε τρίτες εκλογές αλλά θα αναζητήσει συμμαχίες για να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση. Μάλιστα έδειξε ευθέως προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και όχι προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά… Τις εξελίξεις θα τις διαμορφώσουν τα αποτελέσματα της δεύτερης κάλπης δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο δύσκολος «μαραθώνιος» των βουλευτών…

Μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι «αλωνίζουν» ήδη τις εκλογικές τους περιφέρειες, επικρατεί αναβρασμός.

Στην πρώτη κάλπη θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, η οποία κατά βάση θα είναι πιο χαλαρή, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, που δεν αναμένεται να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όμως η εκλογική κατάταξη των βουλευτών, είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, καθώς στις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, θα μπουν σε λίστα… Και την είσοδο τους σε αυτή, θα την κρίνει εν πολλοίς και ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσαν στην πρώτη κούρσα. Θα είναι μία σκληρή, αδυσώπητη μάχη μεταξύ των συνυποψηφίων…!

Η ιδέα της τρίτης κάλπης δε, μοιάζει με έναν… εξοντωτικό «μαραθώνιο» με εμπόδια.

Πόλωση και στο βάθος… εκλογές;

Την ίδια ώρα, με φόντο την προοπτική εκλογών το φθινόπωρο, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σκιές για μη… «τίμιες» εκλογές, τορπιλίζοντας το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών «εδώ και τώρα» είναι ενδεικτική του κλίματος πόλωσης και τοξικότητας που θα χαρακτηρίσει την προεκλογική περίοδο, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

«Πρόκειται για μια εξόχως αντιθεσμική δήλωση» αντέδρασε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Είναι, πραγματικά, αξιοπερίεργο, χωρίς να έχει ειπωθεί ο,τιδήποτε για εκλογές, ο κ. Τσίπρας ζητά αυτήν τη στιγμή να ορισθεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών σε μια περίοδο που δεν είναι και η ευκολότερη για τη χώρα, διακινδυνεύοντας ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει» πρόσθεσε με έμφαση.

«Πάντα υπάρχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας λίγες ημέρες αργότερα ότι ένας από τους λόγους είναι και η τοξικότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, την οποία, όπως σημείωσε «δεν χρειάζεται η χώρα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η έκπληξη θα είναι η χώρα να… μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Και οι πιο επιφυλακτικοί πλέον πιστεύουν ότι οι κάλπες το φθινόπωρο είναι «μονόδρομος».

3 σχόλια:

  1. οσο θα υπαρχη αριστερα γιαλαντζι αυτα θα τραβαει η χωρα, οι ανθρωποι μισουν τη χωρα και παντα θα την φερνουν σε δυσκολη θεση, καταρα για τον τοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωρίμασε η ωρα να τεθει εκτος νομου ο κομμουνισμος δεν προσφερει τιποτα εκτος απο διχόνεια και καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εκεινο το βλαμενο να ζηταει εκλογες συνεχως; μα τοσο βλαμενο ρε;μα υπαρχει περιπτωση να κερδισεις μωρη βλαμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News