Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Αυξήσεις ρεκόρ στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσα σε λίγες ημέρες


Στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα η προημερήσια αγορά στο χρηματιστήριο ενέργειας. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή από τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι επαγγελματίες στενάζουν, καθώς πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα αναδεικνύεται η χώρα μας με την τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να διαμορφώνεται για την Παρασκευή στα 362,22 € / μεγαβατώρα, αύξηση 28,56% σε 24 ώρες και δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο από τα 415,94 € / μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή χτύπησε ταβάνι στα 446,52 €.

Το αδιανόητο ράλι τιμών αποτυπώνεται στο ημερολόγιο πολέμου που παρουσιάζει το LIVE NEWS και δείχνει την αλματώδη αύξηση από την ημέρα της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία.

Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα αν ο Πούτιν οδηγήσει σε ενεργειακό στραγγαλισμό την χωρά μας και την Ευρώπη, προς το παρόν πάντως υπάρχουν εναλλακτικές και επάρκεια.

Καθώς οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε καθημερινή βάση ακόμα και μετά την λήξη της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία είναι άγνωστο πόσο θα φτάσει η συνολική επιβάρυνση τα μετριοπαθέστερα σενάρια λένε πως αν περνούσε όλη η αύξηση στους λογαριασμούς τότε ένας λογαριασμός που τον Ιανουάριο ήταν στα 300€ θα πάει τουλάχιστον στα 540€ και ένας λογαριασμός των 600€ θα εκτοξευθεί στα 1100€.

Βάσει εμπειρίας βέβαια δεν περνάει όλο το ποσό της αύξησης στους λογαριασμούς, αλλά λιγότερο. Το μεγάλο ερώτημα και το ζητούμενο είναι τι πραγματικά θα αντικρύσουν στους ήδη υπέρογκους λογαριασμούς οι καταναλωτές και πως θα καταφέρουν να διαχειριστούν το ηλεκτροσόκ.

Οι καταναλωτές δεν έχουν πολλές εναλλακτικές. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα μεσαίο μάτι κουζίνας για μία ώρα θέλει 0,23€ και το μεγάλο 0,35€, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ των 2000W για μία ώρα θέλει 0,30€, το κλιματιστικό 0,18, ένα πλυντήριο ρούχων των 2800W φτάνει τα 0,50€, ο θερμοσίφωνας των 4000W καίει 0,71€, ενώ το ηλεκτρικό σίδερο των 1000W για μία ώρα θέλει 0,15€ και ένα μεγάλο πλυντήριο πιάτων θα κάψει 0,57€ ανά ώρα. Κάθε ώρα, δηλαδή, για την ελάχιστη οικιακή χρήση μόνο του ρεύματος ένας καταναλωτής θέλει 2,76€ και τον μήνα 82,8 μόνο για μία ώρα λειτουργίας ημερησίως και μόνο για τις χρεώσεις ρεύματος.

Σήμερα ένας καταναλωτής με χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος στα 170 ευρώ , δηλαδή κάποιος που καίει τις βασικές συσκευές για μία ώρα ημερησίως φτάνει να πληρώνει συνολικά 300 ευρώ λογαριασμό, με 80 ευρώ ρυθμιζόμενες χρεώσεις 40 € Δήμος – ΕΡΤ – Διάφορα και 10€ ΦΠΑ. Αυτός ο λογαριασμός με τα σημερινά δεδομένα θα φτάσει τα 430 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News