Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο: Χτυπήθηκε ο πύργος τηλεπικοινωνιών - Όλες οι εξελίξεις


Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για επιθέσεις στο Κίεβο και το απόγευμα της Τρίτης (1/3) υπήρξε ο πρώτος βομβαρδισμός μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα, στον χώρο όπου βρίσκεται ο πύργος τηλεπικοινωνιών.

Την είδηση μετέδωσαν ουκρανικά Μέσα με σχετικά βίντεο και φωτογραφίες να δείχνουν τους μαύρους καπνούς.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», τόνισε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Κουλέμπα.

Ο ουκρανός πρεσβευτής από την πλευρά του δήλωσε στη Διάσκεψη ότι το Κίεβο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση «για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικοτητα εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ζητήματος των όπλων μαζικής καταστροφής».

«Η Ρωσία βομβαρδίζει πόλεις για να σκοτώσει αμάχους, να προκαλέσει πανικό»

Η Ρωσία βομβαρδίζει σκοπίμως πόλεις, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και υποδομές αμάχων για να σπείρει τον πανικό μεταξύ των Ουκρανών, κατήγγειλε επίσης σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έπεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα», σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Ο σκοπός της Ρωσίας είναι σαφής -μαζικός πανικός, απώλειες αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές. Η Ουκρανία πολεμάει έντιμα», υπογράμμισε.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», η οποία, όπως δηλώνει, δεν αποσκοπεί στην κατάληψη εδάφους, αλλά στην καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του νότιου γείτονά της και την σύλληψη αυτών που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της περιοχής της Χαρκίβ (Χάρκοβο), που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του περιφερειακού διοικητικού κτιρίου.

«Οι επιθέσεις αυτού του είδους συνιστούν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!», κατήγγειλε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διευκρινίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βαρειά όπλα κατά του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.

Ο αξιωματούχος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος, ανέφερε παράλληλα σε βίντεο που ανήρτησε σήμερα το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουν οι αρχές σχετικά με τον αριθμό των απωλειών.

«Σήμερα ο εχθρός μας άρχισε με ύπουλο τρόπο να βομβαρδίζει το κέντρο της Χαρκίβ και κατοικημένες συνοικίες», σημειώνει στο βίντεο.

Ο Σινεγκούμποφ κοινοποίησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο φαίνεται το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Χαρκίβ να πλήττεται από πύραυλο που εκρήγνυται. Το Reuters επαλήθευσε τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε εξάλλου ο ίδιος.

Η Χαρκίβ (Χάρκοβο), η πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και της οποίας μεγάλο μέρος από τους περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους της είναι ρωσόφωνο, βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα στην Οχτίρκα, πόλη στην βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Ο ουκρανικός στρατός με τον οποίο επικοινώνησε το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

«Χθες, το πυροβολικό του εχθρού έπληξε την στρατιωτική μονάδα. Εξακολουθούμε να βρίσκουμε πτώματα στα ερείπια», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Υπάρχουν επίσης «πολλά πτώματα Ρώσων στην πόλη», έγραψε.

Αυτός δημοσιοποίησε εικόνες κτιρίων που έχουν καεί και φωτογραφίες από μέλη σωστικών συνεργείων που ψάχνουν στα ερείπια.

Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο ζώνες αμάχων, ενώ κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται.

Στο μεταξύ άλλος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πολιορκήσουν το Κίεβο και την Χαρκίβ.

Σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αρεστόβιτς υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της νύχτας το Κίεβο, η Χαρκίβ και η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, δέχονταν πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ενώ η ουκρανική πλευρά κατέρριψε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, σημείωσε.

Σημειώνεται πως εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα (28/2) κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων. Δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ., σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιον αριθμό.

Ζελένσκι: «Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, για κάποιους είναι η τελευταία ημέρα»

Δραματική ήταν η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του πληρώνει υψηλό τίμημα, αλλά υπερασπίζεται την ελευθερία. Ζήτησε παράλληλα από τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν τους Ουκρανούς μόνους τους, ενώ στο τέλος ύψωσε τη γροθιά του και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

«Κάθε μέρα δεν είναι καλή ειδικά για κάποιος ανθρώπους η μέρα είναι η τελευταία τους. Σας μιλώ για τους συμπολίτες μου που υπερασπίζονται τη χώρα την ελευθερία, με το υπέρτατο τίμημα. Χαρούμενος με αυτά που άκουσα εδώ, αισθάνομαι την ενότητα των χωρών της ΕΕ. Δεν γνώριζα το τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσουμε, είναι μια τραγωδία, είναι υψηλό το τίμημα που πληρώνει η χώρα, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες» είπε ο Ζελένσκι.

Και συνέχισε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα. Πιστεύω σήμερα ότι δίνουμε ζωή μας για αξίες, για ελευθερίες, για την ισότητά μας, θυσιάζουμε τους πιο δυνατούς τους πιο γενναίους Ουκρανούς. Θα ξεπεράσουμε τα πάντα, θα κερδίσουμε τα πάντα, είμαι πεπεισμένος. Θα ήθελα να ακούσω από εσάς ότι η Ουκρανία θα είναι άξιο μέλος της ΕΕ. Δεν σας ακούω καλά γιατί γίνονται βομβαριδμένοι. Δύο πύραυλοι έπεσαν το πρωί στο Χάρκοβο, στην πλατεία Ελευθερίας και σκοτώθηκαν δεκάδες. Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας;

Πολεμάμε για τη γη μας για την ελευθερία μας. Παρόλο που η πόλη είναι αποκλεισμένη, κάθε πλατεία ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας. Κανένας δεν θα μας λυγίσει, είμαστε δυνατοί, είμαστε Ουκρανοί, θέλουμε να φροντίσουμε μέλλον για τα παιδιά μας, να είναι τα παιδιά μας ζωντανά.

Χθες σκοτώθηκαν 16 παιδιά.

Ο λαός της Ουκρανίας είναι δυνατός, πολεμάμε για τις ζωές μας και την επιβίωσή μας. Αυτό είναι το υψηλότερο κίνητρο. Για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Σήμερα δείξαμε σε όλους ποιοι είμαστε. Η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή μαζί με Ουκρανία. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ίδιοι με εσάς. Παρακαλώ αποδείξτε ότι είσαστε μαζί μας, ότι δεν θα μας απογοητεύσετε, ότι δεν θα μας αφήσετε μόνους μας, ότι είμαστε Ευρωπαίοι.

Πάντα η ζωή θα νικάει τον θάνατο, το φως πάντα θα κερδίζει το σκοτάδι».

Πιθανόν αύριο ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων

Αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου, είναι πιθανόν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρωσία και Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του πρακτορείου.

Στο μεταξύ, μιλώντας νωρίτερα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι αν και οι «διαπραγματεύσεις» έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των «συνομιλιών» αυτών.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η δραματική ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του πληρώνει υψηλό τίμημα, αλλά υπερασπίζεται την ελευθερία. Ζήτησε παράλληλα από τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν τους Ουκρανούς μόνους τους, ενώ στο τέλος ύψωσε τη γροθιά του και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Η Ρωσία θα συνεχίσει έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι της, λέει ο υπουργός Άμυνας

Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σόιγκου δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της Μόσχας είναι να προστατευθεί από τις απειλές που δημιουργούνται από τη Δύση και είπε ότι η Ρωσία δεν καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί», δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Βέμπερ: Η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ

H Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ ανέφερε ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της έκτακτης ολομέλειας του ΕΚ.

«Οι Ουκρανοί είναι οι ήρωες του σημερινού αγώνα για την ελευθερία και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» σημείωσε ο κ. Βέμπερ. Προσέθεσε ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι « ρωτάει αν είναι μέρος μας, αν μπορούν να έχουν την υποψηφιότητα, αυτό πρέπει να απαντηθεί με ένα ξεκάθαρο ναι. Η ένταξη είναι μια μακρά διαδικασία, όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά το σήμα μας είναι δυνατό και ξεκάθαρο: η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ και θα μας βρείτε δίπλα σας να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και τη δημοκρατία των λαών μας».

Επίσης, τόνισε ότι «αυτό που κάνει ο Πούτιν είναι εντελώς αντίθετο από αυτό που πρεσβεύει η Ευρώπη. Σκέφτεται με εθνικισμό, σκέφτεται σφαίρες επιρροής. Σκέφτεται σε μια Αυτοκρατορική Ρωσία, εμείς σκεφτόμαστε με σεβασμό προς όλους για μικρές και μεγάλες χώρες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΕΛΚ «στηρίζει πλήρως όλες τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών» και έκανε λόγω για «σκληρές κυρώσεις» από την πλευρά της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε τα περιοριστικά μέτρα να είχαν παρουσιαστεί πριν από την έναρξη του πολέμου.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News