Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Θ. Τζάκρη: Τρεις προτάσεις για την υποστήριξη των Ελλήνων Ομογενών στην Ουκρανία


Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει θεατής την ώρα που κάθε όριο ασφάλειας του Ελληνισμού της Ουκρανίας έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να χειριστεί μόνος του αυτή την ανθρωπιστική και εθνική κρίση, έστω και την ύστατη ώρα, ας εφαρμόσει τη δέσμη τριών μέτρων που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουν την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων ομογενών.

Πρώτον, με την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τις Ουκρανικές αρχές αλλά και την ρωσική πλευρά προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα σύστημα άμεσης και ασφαλούς εκκένωσης των περιοχών όπου διαβιεί πυκνός ελληνικός πληθυσμός. H επικοινωνία με την ρωσική πλευρά είναι αναγκαία για την αποτελεσματική απομάκρυνση των ομογενών μας, χωρίς να συνιστά αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής, την οποία από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε ως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.

Η ασφαλής μεταφορά των Ελλήνων Ομογενών δεν είναι έργο ιδιωτών οδηγών. Είναι ευθύνη του κράτους.

Το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι με δεδομένο το ναυτικό αποκλεισμό από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό να εξετάσουμε, σε συνεργασία με την Ουκρανική κυβέρνηση, ένα εναλλακτικό σχέδιο τμηματικής μετατόπισης χιλιάδων Ελλήνων στις πιο ασφαλείς δυτικές περιοχές και από εκεί μέσω, χωρών μελών της ΕΕ, να μπορέσουμε να εκτελέσουμε ένα σχέδιο εκκένωσης μεγαλύτερων πληθυσμών και τελικής μεταφοράς τους στην χώρα μας, τήρουμενων πάντα των παραμέτρων ασφαλείας.

Και το τρίτο είναι ότι πρέπει άμεσα να αποφασίσουμε την συγκρότηση και εγκατάσταση Ελληνικών κλιμακίων υποδοχής των προσφύγων στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας, ώστε οι Έλληνες Ομογενείς να τελούν υπό ελληνική μέριμνα από την πρώτη στιγμή που εγκαταλείπουν το Ουκρανικό έδαφος και όχι αν και εφόσον και όποτε κατορθώσουν να φτάσουν στην Βόρεια Ελλάδα, μέσω τρίτων χωρών σε συνεννόηση πάντα με τις την ΕΕ και τις κυβερνήσεις Ουκρανίας και Ρουμανίας.

Θεοδώρα Τζάκρη – Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αν. Τομεάρχης Εξωτερικών, αρμόδια για τον απόδημο ελληνισμό και το εξωτερικό εμπόριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News