Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Τρόμος για πυρηνικό ολοκαύτωμα από το βομβαρδισμό του εργοστασίου στην Ζαπορίζια


Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία φέρεται να το χτύπησαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού και να προκλήθηκε φωτιά.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που ανέβασε στο Telegram, προκαλώντας τρόμο για το τι μπορεί αν το εργοστάσιο αυτό της Ουκρανίας εκραγεί.

Ωστόσο λίγη ώρα μετά, ο διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια δήλωσε πως «η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο».

Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατήγγειλε λίγο αργότερα πως ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν πυροσβέστες να πάνε στο εργοστάσιο.

«Αμετάβλητο το επίπεδο ραδιενέργειας»

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Έσβησε η φωτιά

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων.

Η φωτιά τελικά σβήστηκε. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία μέσω Facebook.

«Πυρηνική τρομοκρατία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσέρνομπιλ λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.

Την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

1 σχόλιο:

  1. Και πάλη το μεγαλύτερο ψέμα των ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΤΟ χτύπησα οι Ουκρανοί ΝΑΖΙ και όπως πάντα το ρίχνετε ευθύνες στην Ρωσία. ειστε απαράδεκτη οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News