Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Τρόμος στο Κίεβο μετά την εισβολή: Η μεγάλη έξοδος - Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι, ουρές σε βενζινάδικα και ΑΤΜ


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από τα ξημερώματα στο Κίεβο, την Οδησσό καθώς και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας επιβεβαίωσε: «Πύραυλοι μόλις έπληξαν το κέντρο της Στρατιωτικής Διοίκησης, αεροδρόμια, στρατιωτικές αποθήκες, στο Κίεβο, το Χάρκοβο και το Ντνίπρο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι χρησιμοποιούν όπλα υψηλής ακρίβειας που στοχεύουν σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πολίτες.

Εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι πολίτες του Κιέβου και της Μαριούπολης

Την ίδια ώρα, όμως, οι πολίτες του Κιέβου καθώς και άλλων πόλεων προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με όποιο μέσο είναι δυνατό. Πολλοί σπεύδουν στα βενζινάδικα για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους και να κινηθούν προς το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι αναρτήσεις στα social media δείχνουν μια αυξανόμενη αίσθηση πανικού, με κάποιους να λένε ότι μεταφέρονται εσπευσμένα σε καταφύγια και σε υπόγεια. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ανθρώπους να προσεύχονται στους δρόμους, αγκαλιασμένοι.

Σχηματίζονται ουρές στα ΑΤΜ

Ο δημοσιογράφος της Guardian, Λουκ Χάρντινγ στο Κίεβο, έγραψε στο Twitter πως υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι στους δρόμους και πως ο κόσμος κάνει ουρές στα ΑΤΜ.

Όπως σημειώνει το CNN, η κυκλοφορία στην βόρεια Γέφυρα του Κιέβου είναι αυξημένη με κατεύθυνση προς τα δυτικά ενώ σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα δεν κινούνται προς τα ανατολικά.

Στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο συμβούλεψε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν ασχολούνται με κρίσιμες εργασίες και να προετοιμάσουν τσάντες με τα απαραίτητα έγγραφα εάν χρειαστεί να εκκενώσουν. Ένας φωτογράφος του Associated Press στη Μαριούπολη ανέφερε ότι άκουσε εκρήξεις και είδε δεκάδες ανθρώπους με βαλίτσες να κατευθύνονται προς τα αυτοκίνητά τους για να φύγουν από την πόλη.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, προέτρεψε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους καθώς εκρήξεις και ήχοι πυροβολικού αναφέρονται σε ολόκληρη τη χώρα. «Παρακαλώ, μην εγκαταλείπετε τα σπίτια σας σήμερα. Λόγω της περίπλοκης κατάστασης, τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και άλλα ιδρύματα δεν θα λειτουργήσουν σήμερα – μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ σε ανάρτηση στο Facebook. «Ταυτόχρονα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά. Θα σας κρατάω ενήμερους για το τι συμβαίνει και τις ενέργειες των αρχών της πόλης όλη την ημέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News