Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Σημάδια αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα - Σχεδόν μη ανινχνεύσιμη η μετάλλαξη Δέλτα


Σταθεροποιητική με ενδείξεις αποκλιμάκωσης αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, από την αρχή της εβδομάδας καταγράφηκαν διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων, με τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο τους ωστόσο να δείχνει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 09/02/2022 και της Πέμπτης 10/02/2022 είναι:

- Σταθερή (-11%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 07/02/2022 και της Τρίτης 08/02/2022.

- Οριακά σταθερή (-23%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 02/02/2022 και Πέμπτης 03/02/22.

«Αν και το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι υψηλό και αντιστοιχεί σε μεγάλη διασπορά του ιού, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων τείνουν προς μία εκτίμηση σταδιακής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας, κάτι το οποίο όπως πάντα απαιτεί περισσότερες μέρες για να εξαχθεί ως ασφαλές συμπέρασμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Οριακή η ανίχνευση της μετάλλαξης Δέλτα

Ερωτηθείς ποια είναι τα δεδομένα που συντείνουν προς μία βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Από τις 3 Φεβρουαρίου και μετά, με βάση 8 μετρήσεις, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου δείχνει υποδιπλασιασμό ανά 15 ημέρες. Σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο είναι ότι πλέον το νοσογόνο στέλεχος Δέλτα του ιού ανιχνεύεται οριακά στα λύματα. Συνεπώς, με την σχεδόν καθολική επικράτηση του στελέχους Όμικρον, από το οποίο έχει νοσήσει ή νοσεί -κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά- ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και το ποσοστό εμβολιασμού έχει ανέλθει πλέον σε αρκετά υψηλό επίπεδο, στην κοινότητα έχει οικοδομηθεί ένα τείχος ανοσίας που αναμένουμε το επόμενο διάστημα να οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση όλων των δεικτών της πανδημίας».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News