Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Επίσκεψη της Θ. Τζάκρη στις πληγείσες από τον «αεροχείμαρρο» περιοχές


Θεοδώρα Τζάκρη: Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ενεργοποίηση του άρθρου 25 του Νόμου 4662/20 προκειμένου να κηρυχθεί η ΠΕ Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να καλυφθούν οι ζημιές που δεν καλύπτονται από Κ.Ο.Ε. και ΕΛΓΑ
 

Την προηγούμενη Τρίτη στις 8 Φεβρουαρίου περιοχές της Πέλλας επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο του «αεροχειμάρρου». Κατά την εξέλιξη του φαινομένου θυελλώδεις άνεμοι μεγάλης διάρκειας και έντασης 12 μποφόρ δημιούργησαν τεράστιες ζημιές στις αγροτικές και αστικές περιοχές που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στους δήμους Αλμωπίας και Έδεσσας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας. Η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε σήμερα Παρασκευή περιοχές του Νομού που επλήγησαν από τον «αεροχείμμαρρο», όπως η Αριδαία, η Παναγίτσα, τα Ξανθώγεια και ο Μεγαπλάτανος.

Οι κτηνοτρόφοι στην Αριδαία, στην Παναγίτσα και στα Ξανθώγεια μετέφεραν στην κ. Τζάκρη την απόγνωσή τους για τις καταστροφές που υπέστησαν οι σταυλικές εγκαταστάσεις τους (παλαιού και νέου τύπου).

Επίσης η κ. Τζάκρη είχε συνάντηση στον Μεγαπλάτανο με τον Πρόεδρο και μέλη της Ομάδας Παραγωγών ΟΠΑΣ- Συνεργασία Παραγωγών Αλμωπίας οι οποίοι ανέφεραν στην Βουλευτή ότι ο «αεροχείμμαρος» κατέστρεψε τα πλαστικά φύλλα κάλυψης (νάϊλον) της καλλιέργειας του σπαραγγιού,τη στιγμή μάλιστα που αυτή την περίοδο το σπαράγγι είναι στη φάση της συγκομιδής. Τα πλαστικά αυτά είναι αγροεφόδια που συνιστούν μεγάλο κόστος για την καλλιέργεια του σπαραγγιού,ιδιαίτερα δε φέτος, αφού η ενεργειακή κρίση και η επακόλουθη αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε στην αύξηση της τιμής τους κατά 30% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους αγρότες ότι έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την οποία ζητά να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων των ζημιών που καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ καθώς και να ξεκινήσει άμεσα η σχετική διαδικασία για την καταβολή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), προκειμένου να αποζημιωθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι έναντι ζημιών στο πάγιο και φυτικό κεφάλαιο ή στα μέσα παραγωγής.

Επίσης ζητά να κηρυχτεί η Πέλλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και να συγκροτηθεί η Επιτροπή που προβλέπεται από το άρθρο 25 του ν. 4662/2019 προκειμένου να αποζημιωθούν οι ζημιές από το φαινόμενο «αεροχείμαρρος» που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ μεταξύ των οποίων και τα πλαστικά φύλλα κάλυψης (νάϊλον) της καλλιέργειας του σπαραγγιού που καταστράφηκαν και οι αγρότες έχουν κινήσει ήδη την διαδικασία για την αντικατάστασή τους. 












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News