Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Στο δικαστήριο ο Λιγνάδης - Ξεκινά η δίκη για τους 4 βιασμούς, η πρώτη για το ελληνικό #metoo


Στο δικαστήριο έφθασε στις 9 το πρωί ο Δημήτρης Λιγνάδης, καθώς ξεκινά η δίκη για τους 4 βιασμούς.

Ο άλλοτε λαμπερός πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης σπουδαίων θεατρικών παραστάσεων θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου αντιμετωπίζοντας την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή. Χθες, πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του από τις φυλακές Τρίπολης στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και θα κρατείται έως ότου ολοκληρωθεί η δίκη του.

Θα ζητηθεί πολυήμερη διακοπή από την υπεράσπιση

Η υπόθεση θα εκφωνηθεί κανονικά, όμως ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, έχει ήδη αναφέρει σε δηλώσεις του ότι θα ζητήσει από την έδρα πολυήμερη διακοπή λόγω φόρτου εργασίας. Έντονη αναμένεται να είναι η αντίδραση της πλευρά των καταγγελλόντων, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι κατηγορίες

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς, τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα. Το συμβούλιο πλημμελειοδικών ομόφωνα αποφάσισε ότι ο ηθοποιός – σκηνοθέτης πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, υιοθετώντας στο σκεπτικό του βουλεύματος την πρόταση της εισαγγελέως που κατέληγε ότι σε βάρος του κατηγορουμένου «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την πράξη του βιασμού κατά συρροή που του αποδίδεται και θα πρέπει να δικαστεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας».

Παρόντες οι 4 καταγγέλλοντες

Στο δικαστήριο, όπως έχουν προαναγγείλει, θα δώσουν το «παρών» οι τέσσερις άνδρες που οι καταγγελίες τους περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Θα κληθούν να εκθέσουν στο δικαστήριο με λεπτομέρειες όλα όσα υποστηρίζουν ότι βίωσαν στα χέρια του κατηγορούμενου, τα οποία πάγωσαν το πανελλήνιο. Στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες που φέρονται να γνώριζαν το modus operandi του κατηγορούμενου, το πώς δηλαδή προσέγγιζε τα θύματά του και πώς τα έπειθε να τον ακολουθήσουν στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο μη γνωρίζοντας το τι θα επακολουθήσει.

Εχει αρνηθεί τις κατηγορίες ο Λιγνάδης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τα όσα του προσάπτουν οι δικαστικές αρχές και έχει κάνει λόγο για κατασκευασμένες καταγγελίες και στρατευμένους μάρτυρες.

«Είμαι αθώος, ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό – σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική – σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο με ή χωρίς τη συναίνεσή του», είχε πει στην απολογία του.

Το χρονικό

Ο ασκός του Αιόλου για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου άνοιξε πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησαν οι καταγγελίες για το ελληνικό #metoo στον καλλιτεχνικό χώρο.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2021 ανέβηκε στην ιστοσελίδα 2020mag.gr μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση με θύτη έναν πολύ γνωστό ηθοποιό-σκηνοθέτη και θύμα τον Νίκο Σ.

Ο καταγγέλλων δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του σκηνοθέτη, μίλησε όμως αναλυτικά για το πώς έπεσε θύμα βιασμού το 2005 σε ηλικία 19 ετών. Ήθελε να γίνει ηθοποιός και μέσω της θείας του γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, ο σκηνοθέτης τον προσκάλεσε σπίτι του να κάνουν πρόβα έναν μονόλογο. Όμως, εκεί τον υποχρέωσε σε σεξουαλικές πράξεις με ένα άλλο αγόρι που βρισκόταν στο διαμέρισμα και στη συνέχεια τον βίασε.

Παρότι ο Νίκος Σ. δεν ανέφερε το ονοματεπώνυμο του ηθοποιού-σκηνοθέτη, η καταγγελία του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς χρήστες να αναφέρονται ονομαστικά στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κάνοντας λόγο για ένα τοξικό κλίμα από φήμες και υπονοούμενα.

Όμως, το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη είχε μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών μία ημέρα πριν. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ένας άνδρας 40 ετών, ο Βασίλης Κ. υπέβαλε μήνυση κατά του σκηνοθέτη, κατηγορώντας τον για βιασμό, όταν ήταν 15 ετών. Ο καταγγέλλων περιέγραφε στη μήνυση ότι επί τέσσερα χρόνια ο Δημήτρης Λιγνάδης τον κακοποιούσε σεξουαλικά και πως πάντα στο σπίτι του σκηνοθέτη έβλεπε ανήλικα αγόρια και κορίτσια.

Παρότι τα περιγραφόμενα αδικήματα είχαν υποπέσει σε παραγραφή ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα με τους εισαγγελείς Κώστα Σπυρόπουλο και Νίκο Στεφανάτο να καλούν μάρτυρες για κατάθεση.

Ανάμεσα στους μάρτυρες ήταν ένας νεαρός, ο οποίος κατέθεσε ότι σε ηλικία 17 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο, όπου είχαν πάει μαζί για την παράσταση που σκηνοθετούσε.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 ένας 25χρονος μήνυσε τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό, όταν ήταν 14 ετών. Ο μηνυτής, ο οποίος είναι Αιγυπτιακής καταγωγής και ζει το εξωτερικό περιέγραψε ότι το 2010 τον προσέγγισε ο σκηνοθέτης σε πλατεία του κέντρου και εκμεταλλευόμενος το ενδιαφέρον του εφήβου για το θέατρο λίγες ημέρες μετά τον έπεισε να πάνε στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο, όπου και τον βίασε.

Αργά το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου και ενώ είχαν ληφθεί και άλλες καταθέσεις από μάρτυρες που επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες, οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος είχε ήδη μεταβεί στη ΓΑΔΑ από το μεσημέρι, συνελήφθη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 ο κατηγορούμενος απολογήθηκε ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας Π.Μπότση και αργά το βράδυ της ίδιας μέρας κρίθηκε προφυλακιστέος. Στην απολογία του αρνήθηκε πλήρως το κατηγορητήριο και υποστήριξε ότι ουδέποτε είχε σεξουαλικές επαφές με ανηλίκους. Έκανε λόγο για «κατασκευασμένη υπόθεση» από τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα και άλλα μέλη του σωματείου, ο οποίοι στόχευαν την ηθική του εξόντωση ως παιδόφιλου λόγω συνδικαλιστικών διαφορών και χαρακτήρισε «αδίστακτους και ανήθικους» τους καταγγέλλοντες, επιμένοντας ότι εν γνώσει τους έχουν καταθέσει ψεύδη.

Νέες καταγγελίες

Στο πλαίσιο της ανάκρισης που ακολούθησε μεταξύ των μαρτύρων υπήρξε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος στην κατάθεσή του κατήγγειλε ότι σε ηλικία 17 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη. Τον νεαρό φιλοξενούσε ο κατηγορούμενος στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο και σύμφωνα με την καταγγελία ο Δ.Λιγνάδης τον «ψάρεψε» στο δρόμο και του παρείχε στέγη, όπως κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

Ακόμα ένας άνδρας, ο οποίος δεν έχει σχέση με το χώρο της υποκριτικής τέχνης, κατήγγειλε τον σκηνοθέτη για βιασμό. Κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του Δ.Λιγνάδη υποστηρίζοντας ότι το 2018, όντας ενήλικας, βιάστηκε στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη. Είχαν γνωριστεί στην πλατεία Αγίου Παύλου και όπως ανέφερε ο μηνυτής, ο Δ.Λιγνάδης τον νάρκωσε και στη συνέχεια τον κακοποίησε σεξουαλικά.

Αυτές οι δύο νέες καταγγελίες ερευνήθηκαν από την ανακρίτρια και εντάχθηκαν στο κατηγορητήριο που βαραίνει τον σκηνοθέτη. Στη συμπληρωματική του απολογία ο Δημήτρης Λιγνάδης κράτησε την ίδια στάση, επιμένοντας ότι ουδέποτε βίασε ανήλικο ή ενήλικο πρόσωπο.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2021 το Συμβούλιο Πλημελειοδικών Αθηνών ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση εξέδωσε ομόφωνο βούλευμα, με το οποίο ο Δημήτρης Λιγνάδης παραπέμπεται σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

«Ατομο επικίνδυνο με πάθη και εμμονές»

Πρόσφατα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εξέδωσε νέο βούλευμα με το οποίο παρατείνεται η προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Λιγνάδη για ακόμα έξι μήνες, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δίκη του. Οι δικαστές στο σκεπτικό τους κάνουν λόγο για ένα άτομο που δεν έχει μετανιώσει και πως είναι πιθανό ο κατηγορούμενος εάν αφεθεί ελεύθερος να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις.

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και η εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη και την παράταση της προσωρινής του κράτησης: «Σε βάρος του προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής οι οποίες δεν έχουν εξασθενήσει, ενώ από την άλλη η επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακρόχρονη δράση του, η μέθοδος που έχει αναπτύξει, για να προσεγγίσει τα θύματά του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματα του, δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα, ώστε η διατήρηση της προσωρινής του κράτησης να κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισαγγελική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News