Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Η αποτελεσματικότητά τους ενάντια στο στέλεχος Δέλτα


Το δέλτα στέλεχος (Β.1.617.2) του νέου ιού SARS-CoV-2, έχει επεκταθεί σε όλη την υφήλιο, αποτελώντας ένα νέο στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Προκειμένου να προσδιοριστεί η ανοσία που επάγουν τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca, διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους έναντι των στελεχών δέλτα και άλφα.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά, όπως δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο δέλτα στέλεχος και 48,7% για το στέλεχος άλφα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, η αποτελεσματικότητα ήταν 93,7% για το στέλεχος άλφα, και 88% για το στέλεχος δέλτα. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος άλφα και 67% για το στέλεχος δέλτα.

Συμπερασματικά, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα. Υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να είναι το επικρατούν τον επόμενο καιρό.

7 σχόλια:

  1. Δηλ με λίγα λόγια, οι κύριοι της φάιζερ, ζενεκα και όποιοι άλλοι, θα βγάζουν αρρώστιες και ύστερα οι ίδιοι θα τις θεραπεύουν.Έρμαια όλοι εμείς των πέντε δέκα ατόμων του πλανήτη. Και φυσικά θα λέμε και ευχαριστώ.
    Ήθελα να ήξερα. Όπως στον πλανήτη υπάρχουν ζωόφιλοι, ευαίσθητοι πέρα ως πέρα, ανθρωπόφιλοι υπάρχουν; [Ένας ψεκασμένος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δε ΜΕ λες ρε ψέκα απο μαλακία πώς πάς; μήπως κάηκε ο υποτυπόδης εγκέφαλος σου και παρουσιάζει ρωγμές με συνέπεια να στάζουν υγρά στη ρινική σου κοιλόττα δημιουργώντας ενα εγκεφαλικά ηλίθιο υποκείμενο;

      Διαγραφή
  2. 1.23 δεν σε παρεξιγώ, ο καθένας πιστευει οτι καταλαβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρετε κάτι ρε αφελείς και ευκολόπιστοι. Με τέτοια μυαλά, όλοι σαν πρόβατα θα σας πηγαίνουν στον στάβλο και θα σας ταίζουν στο παχνί σανό. Καθίστε στον καναπέ και στη πολυθρόνα σας, κοιμηθείτε για να μη σκέπτεστε και άστε τους άλλους να ρυθμίζουν τις τύχες σας. Καημένοι. Το μόνο που ξέρετε είναι να βρίζετε όσους πάνε να σας κάνουν ανθρώπους με λογική. Γιατί δεν έχετε επιχειρήματα. Ουαί και αλίμονο αν εσύ που σχολιάζεις έτσι βρίζοντας, είσαι νέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΠΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ? ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ Κ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΞΥΠΝΟΣ? ΠΑΝΕ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΤΣΑΠΙΣΕ ΚΑΝΑ ΜΠΑΞΕ ΝΑ ΙΔΡΩΣΕΙ Ο ΚΟΛΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠ ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
  4. Εγώ ρε ψεκάσματα που γράφω, είμαι γύρω στα εβδομήντα. Πιστεύω ότι υπάρχει και σκοτώνει ο ιός. Εμβολιασμένος μέχρι τ' αυτιά. Αλλά ρε δεν έμαθα να με κατευθύνουν τα λαμόγια. Γι αυτό φωνάζω. Ποιος ρε θα κρεμάσει τους υπεύθυνους;. Μιλάει κανένας γι αυτούς; Ξυπνήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μη ξεχνας να παιρνεις κανονικα τα χαπια σου

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News