Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021

Αυτός είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα πληρώνουν περισσότερα και σε πόσες δόσεις θα εξοφλείται


Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα (07.06.2021) το πρώτο μέρος της γενικότερης αναθεώρησης του ΕΝΦΙΑ και αφορούσε τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν με βάση τις οποίες θα εφαρμοστεί ο Φόρος για το 2022.

Απομένει να ξεκινήσουν οι προσομοιώσεις, έτσι ώστε να καθοριστούν οι συντελεστές που θα ισχύσουν και οι οποίοι δεν θα είναι ίδιοι με αυτούς που θα τρέξουν εφέτος. Και αυτό διότι έχουμε μία άσκηση με διαφορετικές παραμέτρους, από την οποία πρέπει να βγαίνει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «είναι προφανές ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ σε χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και άλλους 20 φόρους και τέλη επί των ακινήτων», σημειώνει χαρακτηριστικά … «δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμη και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες».

«Θα επιβαρυνθούν κατοικίες που υποφορολογούνταν»

Και στην ανακοίνωση το υπουργείο καταλήγει «θα επιβαρυνθούν, όμως, κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν. Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Όπως έγινε από την πρώτη στιγμή, όταν και μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% ο ΕΝΦΙΑ».

Οι τελικές αποφάσεις για την διάρθρωση του νέου ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές θα ληφθούν περίπου τον προσεχή Οκτώβριο και πάντως πριν από το τέλος του έτους. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει νέα μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 8%, ενώ παράλληλα να ξεκινήσει η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Μείωση η κατάργηση;

Δεν είναι σαφές αν το 2022 θα καταργηθεί στο σύνολό του ή θα μειωθεί σημαντικά. Αυτό εξαρτάται από τα μαθηματικά μοντέλα που θα τρέξουν, τις δημοσιονομικές συνθήκες και το πολιτικό μήνυμα που θα θελήσει να περάσει η κυβέρνηση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Κατά συνέπεια όλα είναι στο τραπέζι και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μετά το καλοκαίρι. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

- Οι τιμές αναφοράς με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ θα είναι σημαντικά αυξημένες στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

- Υπάρχουν 3.500 νέες περιοχές που μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, κάτι που σημαίνει ότι η φορολογητέα ύλη είναι αρκετά μεγαλύτερη, κατά πολλούς αυτό μεταφράζεται σε έναν επιπλέον ΕΝΦΙΑ κοντά στα 500 εκατ.

- Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Δηλαδή το δημόσιο ευελπιστεί κάθε χρόνια να εισπράττει περί τα 2,1 δις ευρώ και αυτό δεν θα αλλάξει, ούτε το 2022.

Τέλος ένα άλλο στοιχείο που μένει να διευκρινιστεί είναι ότι ο αριθμός των δόσεων. Ο υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι για το 2022 θα είναι περισσότερες από ότι το 2021, άρα άνω των έξι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι είτε 8 είτε 9. Δηλαδή ή θα ξεκινούν τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο και θα ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News