Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Όλα τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό και σχολεία


Σε επαγρύπνηση κυβέρνηση και ειδικοί, παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία το “πείραμα” της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, από το περασμένο Σάββατο. Το βλέμμα είναι στραμμένο στα λεγόμενα “σκληρά νούμερα” της πανδημίας (διασωληνωμένοι, θάνατοι, βαθμός θετικότητας) και στην πίεση στο ΕΣΥ.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν ως το βράδυ της Πέμπτης, με βάση την κινητικότητα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο, θα είναι καταλυτικά για τον “οδικό χάρτη” στον οποίο θα βαδίσει η χώρα τις επόμενες 40 ημέρες… Ως δηλαδή την 14η Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει επίσημα ο τουρισμός.

Κυβέρνηση: “πιθανή η αυστηροποίηση των μέτρων”

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου θα πρέπει να βρει όλες τις δραστηριότητες ανοιχτές… Προϋποθέτει να βρίσκεται σε λειτουργία το λιανεμπόριο, η εστίαση, να έχουν ανοίξει οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όπως και οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, με κανόνες και όρους κ.ο.κ.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, η κυβέρνηση δεν αποκλείει ακόμη και να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο, αν και εφόσον τις επόμενες ημέρες διαπιστωθεί ότι η κινητικότητα, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα… 

“Εξαρτάται από όλους εμάς, από τη στάση που θα τηρήσουμε ποια θα είναι και η εξέλιξη, ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων” διεμήνυσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά…

Το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες ημέρες θα κρίνει αν καταστήματα, στις περιοχές που έχουν ήδη ανοίξει, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με δειλά έστω βήματα…

Τυχόν πισωγύρισμα θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του λιανεμπορίου τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία όλοι οι επιχειρηματίες περιμένουν να “πάρουν ανάσα”.

Το καλό σενάριο θα ήταν το Πάσχα τα καταστήματα να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στο εσωτερικό τους, χωρίς τη μέθοδο με click away ή click in shop.

Επίσης ως την Παρασκευή, θα κριθεί αν θα μπορέσει να ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη.

Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα πάντως είναι στην κόψη του ξυραφιού και η κατάσταση στα νοσοκομεία οριακή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες 5 ημέρες καταγράφεται αύξηση 84% του ιικού φορτίου στα λύματα.

Η επιδημιολογική εικόνα ως το τέλος της εβδομάδας θα κρίνει επίσης:

– Αν τη Δευτέρα θα χτυπήσει το κουδούνι για τους μαθητές του Λυκείου.

Υπό την προϋπόθεση ότι η γενική επιδημιολογική εικόνα δεν θα χειροτερέψει, και με σύμμαχο τα self test που έχουν φτάσει ήδη στη χώρα μας, δρομολογείται η επιστροφή στα θρανία από τη Δευτέρα καταρχήν της Γ’ Λυκείου.

Ο σχεδιασμός είναι να ακολουθήσουν σε μια βδομάδα και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο δεν αποκλείουν να δούμε σε “βαθιά κόκκινες” περιοχές άνοιγμα όλων των τάξεων του Λυκείου και σε κάποιες άλλες, με καλύτερη εικόνα, και των τάξεων του Γυμνασίου.

Τα self test θα βρίσκονται προς διάθεση στους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς – οι οποίοι έχουν προτεραιότητα– την Τετάρτη στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και ως την Παρασκευή σε όλη τη χώρα.

– Όσον αφορά στην εστίαση, όλα δείχνουν πως θα ανοίξει κοντά στην ημερομηνία που θα ανοίξουμε τις πύλες μας στους τουρίστες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει εκτιμήσει πως δεν θα λειτουργήσει πριν από τις 10 Μαΐου, και οπωσδήποτε σε εξωτερικό χώρο.

– Η συζήτηση δε για το αν το Πάσχα θα μπορέσουμε να πάμε στα χωριά μας ή στο νησί μας, αυτή τη στιγμή θεωρείται πολύ πρόωρη…

“Πράσινο φως” το Πάσχα για όσους έχουν εμβολιαστεί;

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι υπάρχει η συζήτηση, εφόσον η χώρα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, να μπορέσουν να επισκεφτούν τον τόπο τους, από τη Μεγάλη Εβδομάδα και μετά, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Το σενάριο αυτό ενισχύει και η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου (ΣΚΑΪ) ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει και ότι θα εξεταστεί μαζί με το ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού γιατί… “πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες τόσο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και είναι εμβολιασμένοι, όσο και για τους Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί… Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News