Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Φορολογική δήλωση: Οι 6 κατηγορίες φορολογούμενων που γλιτώνουν φέτος από τα τεκμήρια


Έξι κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν πληγεί από την πανδημία γλιτώνουν φέτος από τον εφιάλτη των τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι αυτοί που είδαν το 2020 τα εισοδήματα τους να μειώνονται μετά την επέλαση του κορονοϊού δεν χρειάζεται να ανησυχούν φέτος για το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης αφού έχουν απενεργοποιηθεί τα τεκμήρια διαβίωσης. Θα φορολογηθούν μόνο για τα εισοδήματα που απέκτησαν και πολλοί φορολογούμενοι αναμένεται φέτος να λάβουν επιστροφή φόρου.

Για να απαλλαγούν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι από τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις. Για την απενεργοποίηση των τεκμηρίων αρκεί να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

- Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.

- Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 και,

- Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Οι 6 κατηγορίες

Απαλλάσσονται πλήρως από τα τεκμήρια και εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις:

- Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2020 χαρακτηρίστηκε ως πληττόμενη

- Όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.

- Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.

- Οι ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2020

- Όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020

- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19.

Οι δηλώσεις

Η πρεμιέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο 10ημερο του Μαΐου. Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία για να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου. Όσοι καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου έως τις 30 Ιουλίου θα κερδίσουν 8 δόσεις στην εξόφληση του εκκαθαριστικού ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού μέχρι την ίδια ημερομηνία θα έχουν έκπτωση 3%. Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος τον Αύγουστο θα πρέπει να καταβάλουν 2 δόσεις μαζεμένες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News