Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Με άδεια χέρια ήρθε στην Πέλλα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός


Με άδεια χέρια επισκέφτηκε την Πέλλα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Πρόκειται για μια επίσκεψη άνευ ουσίας, καθώς ήρθε στην περιοχή μας χωρίς να έχει να ανακοινώσει κάτι ουσιαστικό. Επισκέφτηκε δηλαδή έναν παραγωγικό νομό με αρκετές ζημιές και δεν ανακοίνωσε κάτι που να απαλύνει τον πόνο, παρά μόνο τις αυτονόητες υποχρεώσεις της πολιτείας.

Ο κ. Λιβανός εκθέτει έτσι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και τους κυβερνητικούς Βουλευτές του Νομού. Ζει σε μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες. Παράλληλα, οι άνθρωποι που οργάνωσαν αυτή την επίσκεψη, εκθέτουν συνολικά την Κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για την επιλεκτική ενημέρωση προς στελέχη και φορείς του Νομού.

Σε επόμενες αναρτήσεις μας θα σας μεταδώσουμε όλο το παρασκήνιο καθώς επίσης και δηλώσεις.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίσκεψη:

Ενισχύσεις de minimis, ύψους 8,5 εκατ. Ευρώ για τους παραγωγούς ροδάκινων ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, από τα Γιαννιτσά.

Ο ΥΠΑΑΤ, συνοδευόμενος από τον Γ. Γ. κ Γιώργο Στρατάκο και τον Υπηρεσιακό Γραμματέα κ. Δημήτρη Τσαγκαλίδη, ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας από το εργοστάσιο τυποποίησης Ροδιού «ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», μία επιχείρηση της οποίας το 90% της παραγωγής εξάγεται σε 18 χώρες στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Λιβανός περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, και επισήμανε ότι αυτού του είδους οι καθετοποιημένες μονάδες αποτελούν το μέλλον της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση καλλιεργεί 1000 στρέμματα με ροδιές και συνεργάζεται με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, καλλιεργούν 8000 στρέμματα με ροδιές.

Στη συνέχεια, ο κ. Λιβανός επισκέφτηκε το Δημαρχείο των Γιαννιτσών, όπου ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στάμκος τον ενημέρωσε για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γιαννιτσών, πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα, ώστε να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών.

Ακολούθως, ο κ. Λιβανός προήδρευσε σε διαδοχικές (λόγω των μέτρων για την πανδημία) συσκέψεις συνεταιριστικών οργανώσεων στο Δημαρχείο των Γιαννιτσών.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων του έθεσαν θέματα που έχουν σχέση με τα αρδευτικά έργα, τις ενισχύσεις λόγω Covid-19 και το πρόβλημα με τις τιμές στο βαμβάκι.

Αμέσως μετά, ο ΥΠΑΑΤ προήδρευσε συσκέψεως με εκπροσώπους αγροτών που ασχολούνται με δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίοι του έθεσαν θέματα που αφορούν τους εργάτες γης, την ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων και το ζήτημα των ελληνοποιήσεων.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε την ανάγκη ανασύστασης του συνεταιριστικού κινήματος. «Πρέπει να πείσετε ότι τα άσχημα του παρελθόντος έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Θέλουμε να στηρίξουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Αυτό είναι το μοντέλο που προχωράει διεθνώς. Αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε», είπε ο ΥΠΑΑΤ στους συνεταιριστές. Τους θύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα για να ενισχύσει τους συνεταιρισμούς και τους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις για πρόσθετα μέτρα.

Σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ3 για την επίσκεψή του στην Πέλλα, ο κ. Λιβανός είπε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι τους ιστορικούς τόπους, τους ιστορικούς νομούς της Πέλλας και της Ημαθίας. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας, την περιοδεία μας εδώ στην ιστορική Μακεδονία μας από μία εξαιρετική ελληνική εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια θριαμβεύει από την «ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», μια κατά βάση εξαγωγική εταιρεία περίπου στο 90% της παραγωγής, μια εταιρεία που δίνει δουλειά σε συμπολίτες μας, που βασίζεται πάνω σε ένα ελληνικό θρεπτικό σούπερ προϊόν.

Mε την επίσκεψή μας αυτή θέλουμε να συμβολίσουμε πως με σωστή μελέτη, με σωστές προοπτικές μπορούμε να κάνουμε θαύματα στην ελληνική γεωργία και να προωθήσουμε την ελληνική διατροφή απ΄ άκρου εις άκρον σε όλη τη γη.

Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων το πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούν πλέον να έρθουν στη χώρα μας εργάτες από ξένες χώρες από τρίτες χώρες για να δουλέψουν, να βοηθήσουν στη συγκομιδή στις αγροτικές δουλειές.

Η σκέψη μας ξεκίνησε από τον Ιανουάριο Μετά από συστηματική συνεργασία με τέσσερα ακόμα συναρμόδια υπουργεία για να καλύψουμε διάφορα ζητήματα που είχαν ανακύψει, κυρίως λόγω του covid, καταλήξαμε στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με όλα τα δεδομένα τόσο για τους εισαγόμενους εργάτες γης, όσο και για τους αγρότες οι οποίοι τους καλούν εδώ, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι πρωτεύουσας σημασίας για όλους μας.

Ειδικά για τα σπαράγγια που έχετε και εδώ στην περιοχή σας υπάρχουν ειδικές συνθήκες γιατί δεν έχουμε προλάβει να σηκώσουμε ακόμα την πλατφόρμα. Θα υπάρξει όμως και για τους παραγωγούς σπαραγγιών, η ίδια δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εργατικά χέρια.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, το υπουργείο και η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε όλους τους έλληνες παραγωγούς. Με τα περιορισμένα συγκεκριμένα περιορισμένα δημοσιονομικά μας αποθέματα -παρ΄ όλη την αξιόπιστη οικονομική πολιτική που έχουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πολύ φθηνά- προσπαθούμε να στηρίξουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις που πλήττονται είτε από καταστροφές, είτε από τον covid.

Στην προκειμένη περίπτωση εδώ στην περιοχή σας είμαστε περήφανοι που έχουμε τις δενδρώδεις καλλιέργειες και κυρίως τα ροδάκινα που είχαν πληγεί την προηγούμενη χρονιά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω και σε σας και στους συμπολίτες μας εδώ και στους παραγωγούς ότι υπογράψαμε μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη το πρόγραμμα de minimis, τη βοήθεια de minimis, στα 8,5 εκατομμύρια ανέρχεται η βοήθεια αυτή για τα ροδάκινα της περιοχής. Εκεί που μπορούμε στηρίζουμε. Δημιουργούμε τις συνθήκες, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να στηρίξουμε όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν είτε από φυσικές καταστροφές, είτε βεβαίως από τη λαίλαπα η οποία μαστίζει τον τόπο μας και τον κόσμο όλο».

12 σχόλια:

  1. Με άδει ναι αλλά με ανοιχτές παλάμες και κάτι μοίραζε.
    Πάρτε κι εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμία αντίδραση, καμία απάντηση από τούς αγροτικούς φορείς, αλλά και απλούς αγρότες τής Πέλλας.
    Δυστυχώς, αγράμματος και αμόρφωτος λαός...
    Καλά να πάθουμε.... Όσο κοιμόμαστε θα καλπάζει η φτώχεια, δυστυχία, πείνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτάκι, χαμόγελα, μασκούλα στο αυτάκι να κρέμεται.
    Ε ήρθαμε μια τσάρκα στην γραφική περιοχή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δουλευουν τον κοσμο. ελατε στις εκλογες να δειτε τι θα παρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 40% αγαπητε, στο υπόγειο εσυ παρέα με το τρι τρι τριτο το μακρύ.

      Διαγραφή
  5. όταν σε ένα μέρος ο κόσμος ψηφίζει Χρυσή Αυγή ,Σώρρα και λοιπούς ψεκασμένους η Αθήνα το θεωρεί αυτό το μέρος,περίεργο..προβληματικό, εκτός πραγματικότητας....''Ας ασχοληθούμε με νορμαλ ανθρώπους΄΄ θα σου πούνε και χαίρεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξεχασες τοθς αναρχοκουμουνιστες του τσιριζα γιατι και αυτους ψεκασμενει τους ψηφιζουν

      Διαγραφή
    2. ενω αν ψηφίζει συριζα δεν ειναι οπισθοδρομικό το μερος; ρωτάω ετσι απλά.Εγώ πιστευω οτι ειναι χειρότερο, τόπος κατσαπλιάδων, τεμπέληδων που περιμένουν κάνα ξεροκόματο που τους χαρίζουν οι Αθηναίοι.

      Διαγραφή
  6. Ο νομός μας κάποτε είχε βουλευτές και δεν μιλώ μόνο για τη ΝΔ. Όλα τα κόμματα είχαν στελέχη να αναδείξουν στην περιοχή μας. Αυτοί τώρα είναι λίγοι και ανεπαρκείς. Ότι τους λένε ψηφίζουν και ούτε τους υπολογίζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και υπουργός. Καμιά πυγμή καμία διάθεση για διεκδίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΙΚΑΙΟ ΕΧΕΙΣ ΑΠ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΥΔΟΥ ΣΑΝ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΤΖΑΚΡΗ ΑΠΛΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΣΚΟΝΗ ΣΑΝ ΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ, ΟΣΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΜΟΝΟ Ο ΣΗΦΑΚΗΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Θ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

      Διαγραφή
  7. Ωραίο παράδειγμα δίνει ο υπουργός. Η χαλαρωτητα στο μεγαλείο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτο καταλαβες κυριε Χατζηνικολαου οτι ηρθε με αδεια χερια; δεν διαβαζεις αυτα που γραφεις; απ την Τζακρη περνεις εντολες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News