Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Εξοικονομώ: Τέσσερα νέα προγράμματα για σπίτια, επιχειρήσεις, καταλύματα - Πότε ξεκινούν


Τετραπλή παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

-Τον Απρίλιο αρχίζει η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αυτονομώ" και εγκρίθηκαν.

-Στα τέλη του καλοκαιριού προκηρύσσεται το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, με διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων.

-Μέσα στη χρονιά θα προχωρήσει επίσης το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Έρχεται ειδικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε σχέση με το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους: εντάχθηκαν συνολικά 36.369 νοικοκυριά με αιτήσεις προϋπολογισμού 737,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η έκδοση των αποφάσεων ένταξης των νοικοκυριών στο πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η δανειοδότηση (για όσους επιθυμούν) και η εκτέλεση των εργασιών. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου "τρέχει" η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος "Εξοικονομώ-Αυτονομώ", η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τις εξαγγελλίες του ΥΠΕΝ, στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος Εξοικονομώ, το οποίο θα προτεραιοποιεί τις αιτήσεις με ποιοτικά κριτήρια που θα περιλαμβάνουν τον βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, εισοδηματικά κριτήρια κ.α.

Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του ΥΠΕΝ όπως επισημαίνει ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων την επόμενη 5ετία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τα κτίρια του Δημοσίου υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 375 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος "Ηλέκτρα". Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης - ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, για τα τουριστικά καταλύματα επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού σε επόμενη φάση εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News