Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Ακτινίδιο: Διατροφική αξία, οφέλη και τρόποι κατανάλωσης


Το ακτινίδιο θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα, όχι μόνο για τη μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχει, αλλά γιατί είναι πλούσιο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της υγείας του εντέρου κ.ο.κ. Επιπλέον, η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη και γι’αυτό αξίζει να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.

Διατροφική αξία ακτινιδίου ανά 100 γραμμάρια:

Θερμίδες 66Kcal

Πρωτεΐνη 0,79 γρ

Λίπος 0,07 γρ

Υδατάνθρακες 17,5 γρ

Φυτικές ίνες 3 γρ

Νερό 81%

Βιταμίνη C 150 mg

Βιταμίνη Β1 0,02 mg

Βιταμίνη Β2 0,05 mg

Βιταμίνη Α 174 Ι.U. ή Διεθνείς μονάδες

Βιταμίνη Κ 40,3 μg

Βιταμίνη Ε 1,46 mg

Φώσφορο 64 mg

Νάτριο 7 mg

Ασβέστιο 16 mg

Σίδηρος 0,51 mg

Κάλιο 264 mg

Χαλκός 0,13 mg

Μαγνήσιο 17 mg

Είναι φανερό ότι το ακτινίδιο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Το καθένα από αυτά, είναι σημαντικό για την υγεία του ανθρώπου, αφού έχουν κυρίαρχους ρόλους στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και είναι γεμάτα οφέλη.

Υγιές δέρμα

Ένα από τα βασικά οφέλη του ακτινιδίου, είναι ότι συμβάλλει στη διατήρηση του υγιούς δέρματος. Η βιταμίνη C, έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, βασικού συστατικού στα κύτταρα και όργανα του σώματος. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη C ενισχύει την ικανότητα του σώματος να θεραπεύει πληγές.

Καρδιαγγειακή λειτουργία

Το ακτινίδιο, περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά τα οποία μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία και σωστή λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει κάλιο, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, που βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Υγιή οστά

Το ακτινίδιο περιέχει βιταμίνη K, ασβέστιο και φώσφορο. Όλα αυτά, έχουν κυρίαρχο ρόλο στην υγεία των οστών. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η πρόσληψη βιταμίνης K, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ακόμη, συμβάλλει σημαντικά και στην πήξη του αίματος.

Γαστρεντερικό σύστημα

Το ακτινίδιο, είναι υπεύθυνο και για τη βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. Με την κατανάλωση του ακτινιδίου, η δυσκοιλιότητα βελτιώνεται. Επίσης, φαίνεται να δρα σε μεγάλο βαθμό και στην περίπτωση του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου.

Προτεινόμενοι τρόποι κατανάλωσης ακτινιδίου

Το ακτινίδιο, είναι προτιμότερο να καταναλωθεί ωμό, ώστε να κερδίσουμε όλα τα οφέλη της βιταμίνης C, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος τους θα καταστραφεί λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Ακόμη, μπορούμε να επιλέξουμε να το καταναλώσουμε ως απογευματινό σνακ, σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς ή ένα γιαούρτι. Επιπλέον, πολλοί επιλέγουν να το συνδυάζουν με σαλάτες.

Πηγή: maxmag.gr

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Ware, Megan. (2019). What are the health benefits of kiwifruit? Ανακτήθηκε από: https://www.medicalnewstoday.com/articles/271232#recipes. (Τελευταία πρόσβαση: 16.06.2020)

Κουστουράκη, Παρασκευή. (2018). Ακτινίδιο. Ανακτήθηκε από: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15940-aktinidio. (Τελευταία πρόσβαση: 16.06.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News