Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Εφιαλτικό σενάριο: Lockdown και τα Χριστούγεννα - Ηχηρές προειδοποιήσεις των ειδικών


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, προειδοποιώντας πως αν δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων το διάστημα που εφαρμόζεται το καθολικό lockdown είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και τον Δεκέμβριο χωρίς να αποκλείεται και η περίοδος των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη με τις χώρες της Ευρωζώνης να οδεύουν προς παράταση του lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Εικόνα για το κατά πόσο είναι αποδοτικά τα νέα μέτρα που θα έχουν ισχύ μέχρι 30 Νοεμβρίου, οι ειδικοί θα έχουν στις αρχές Δεκεμβρίου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει στην αρχή του lockdown, πως το εάν θα ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων.

Τα ιδιαιτέρως υψηλά νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, η αλόγιστη χρήση sms που ανακοινώνει η πολιτική ηγεσία και φανερώνει άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και το γεγονός πως η κίνηση στις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, κάνουν τους επιδημιολόγους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο να μιλήσουν με σιγουριά για την περιόδο άρσης του lockdown.

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια του με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει το άνοιγμα επιπλέον 50 ΜΕΘ, ενώ παρά το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίζει να είναι ιδιαιτέρως υψηλός.

Λαζανάς: Το απαγορευτικό μπορεί να ισχύσει και μέσα στο Δεκέμβριο

Ένας από τους ειδικούς που μίλησαν για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown είναι ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος των Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, ο οποίος τόνισε πως"το απαγορευτικό μπορεί να συνεχιστεί και μέσα στο Δεκέμβριο, αν δεν τηρούνται τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού".

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λαζανάς εξέφρασε την ανησυχία του για την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες καθώς όπως επισήμανε "δεν είμαστε πειθαρχημένοι", ενώ έκανε γνωστό πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα περιοριστικά μέτρα, απόφαση που θα κριθεί από το κατά πόσο θα κριθούν επιτυχή τα ήδη ισχύοντα.

"Φοβάμαι ότι δεν θα αποδώσουν τα μέτρα γιατί δεν είμαστε πειθαρχημένοι" δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, κάνοντας γνωστό πως η αποτίμηση των μέτρων που πάρθηκαν τώρα θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ο κ. Λαζανάς ξεκαθάρισε ότι "τουλάχιστον μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είμαστε πολύ πιεσμένοι" τονίζοντας πως "για να επιβιώσουμε πρέπει να μείνουμε σπίτια μας". Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, δίνοντας σαν παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη.

"Να φτιάξουμε ένα σταθερό κύκλο επαφών"

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος στη συνέντευξή του έθιξε και το ζήτημα των απεριόριστων κοινωνικών επαφών δίνοντας και ένα σχετικό παράδειγμα προς αποφυγή, για τον περιορισμό της διασποράς.

"Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις μας και τις ανεξέλεγκτες κοινωνικές επαφές. Θα πρέπει να φτιάξουμε ο καθένας ξεχωριστά ένα μικρό και σταθερό κύκλο επαφών, για να ξέρουμε με ποιους ερχόμαστε σε επαφή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, δίνοντας το στίγμα για το πως πρέπει να διαχειριστούμε τις κοινωνικές συναναστροφές εν μέσω πανδημίας.

6 σχόλια:

  1. ντιλίβερυ κάνουμε στα βασικά είδη ,όχι για καφέδες βρε συμπολίτες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δήθεν ορθόδοξος Κυριάκος ακολουθεί τα χνάρια του άθεου Αλέξη και συνεχίζει να κυνηγάει την Ορθοδοξία με πρόσχημα τον κορονοϊο!
    Γιατί στην εκκλησία κολλάει ο ιός και στα πλοία από Πειραιά για Κρήτη και αντίστροφα κάθε Παρασκευή και Κυριακή με 2000-2500 επιβάτες δεν κολλάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θες να πεις κατι βλακα; και φυσικα κολαει στην εκκλησια βλακα, εδω το χωριο μου οι Προμαχοι απ την εκκλησια γεμισε που δεν φορουσε κανεις μασκα, στα πλοια ειναι υποχρεωτικη η μασκα στην εκκλησια κραυγαζουν καποιοι παπαδες και ετσι γινετε το κακο, κ εσυ βλακα ασχολησε με τον Μητσοτακη και με της μπουρδες σου

      Διαγραφή
    2. Πολύ υψηλού επιπέδου συζήτηση!

      Διαγραφή
  3. κλειστε τη Σαλονικη ρεεεεεεεε τι δεν καταλαβενετε ρεεεεεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News