Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ευθανασία σε 2.500 βιζόν - Αγωνία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού


Ξεκίνησε στην περιοχή Βοΐου Κοζάνης η διαδικασία θανάτωσης όσων γουνοφόρων ζώων, γνωστά και ως βιζόν ή μινκ, έχουν διαγνωσθεί θετικά στον κοροναϊό.

Πρόκειται για περίπου 2.500 ζώα, τα οποία βρίσκονται σε μονάδες εκτροφής της Κοζάνης. Μάλιστα, η ταφή θα πραγματοποιηθεί σε υγειονομική τάφρο, η οποία έχει ανοιχτεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, και ιδίως στη Δανία, έχει παρατηρηθεί μετάλλαξη της Covid-19 στα μινκ, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές να έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό. Προς το παρόν, βέβαια, δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση του μεταλλαγμένου ιού στον άνθρωπο.

Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, κ. Θεόφιλος Καντζόγλου επιβεβαίωσε τον αριθμό των γουνοφόρων τρωκτικών στα οποία γίνεται ευθανασία με αέριο. Ακολούθως η ταφή τους, όπως εξήγησε ο κ. Καντζόγλου, γίνεται σε μια υγειονομική τάφρο η οποία έχει ανοιχτεί ειδικά για αυτό το σκοπό δίπλα στο χώρο του εκτροφείου όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα μεταξύ των βιζόν.

Τη διαδικασία της θανάτωσης των μινκ επιβλέπει τριμελές κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης. Καταγράφονται ο ακριβής αριθμός των ζώων που εκτελούνται, αλλά και ο τρόπος ενταφιασμού τους.

Δείγματα έχουν ληφθεί επίσης από τέσσερις ακόμη φάρμες της περιοχής Βοΐου. Σε αυτές εκτρέφονται συνολικά 38.000 ζώα κατά προσέγγιση (25.000, 6.000, 5.000, 1.000 ανά εκτροφείο) και τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Δευτέρας 16/11 ή, το αργότερο, την επόμενη ημέρα.

«Στη μία από τις τέσσερις φάρμες, είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουμε προσβολή, γιατί τα γουνοφόρα ζώα εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ στις άλλες τρεις οι έλεγχοι έγιναν και τα δείγματα ελήφθησαν επειδή βρέθηκαν θετικοί ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι» εξήγησε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, επισημαίνοντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει πλήρως μόνο όταν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Σύμφωνα με τον κ. Καντζόγλου, – όπως τόνισε στο ΑΠΕ – στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν πάνω από 80 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, εκ των οποίων περίπου 45 στην περιοχή του Βοΐου, 35 στην Καστοριά και λίγες στα Γρεβενά.

Θανατηφόρος ο κοροναϊός λόγω της μετάλλαξης

Πηγή ανησυχίας αποτελεί η μετάδοση του κοροναϊού στον πληθυσμό των βιζόν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορη μετάλλαξη του κοροναϊού, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Τέτοιες μεταλλάξεις δημιουργούν κινδύνους για πιο μολυσματική μορφή του ιού και πιο θανατηφόρα, με αποτέλεσμα ακόμη και τον κίνδυνο εξουδετέρωσης των εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Σε νέες οδηγίες για την εξάπλωση του κοροναϊού μεταξύ των βιζόν και των ανθρώπων, το ECDC σημειώνει ότι ο αριθμός των μολύνσεων που μπορεί να καταγραφούν σε μία φάρμα με βιζόν μπορεί να συσσωρεύσει μεταλλάξεις πιο γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News