Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Σωτήρης Τσιόδρας: «Η πανδημία θα τελειώσει οριστικά με την ανοσία της αγέλης»


Η ανοσία της αγέλης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού, επισημαίνουν με άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health», ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές τους εκτιμήσεις, η πανδημία θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο.

Οι δυο Έλληνες επιστήμονες, υποστηρίζουν ακόμα ότι η δημόσια διαμάχη για την ανοσία της αγέλης δηλητηρίασε τον επιστημονικό όρο, ο οποίος αναφέρεται απλώς σε μια κατάσταση όπου ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανοσία σε έναν πληθυσμό είναι τόσο υψηλός που ένα παθογόνο δεν μπορεί να βρει αρκετά ευαίσθητα για να μολύνει και σταδιακά εξαφανίζεται.

Ανοσία αγέλης

Στο επιστημονικό τους άρθρο οι Τσιόδρας και Λύτρας αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα, η ασυλία της αγέλης είναι η μοναδική πιθανότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένης της παγκόσμιας έκτασης της ιογενούς εξάπλωσης και του μεγάλου βαθμού ασυμπτωματικής ή ήπιας συμπτωματικής μετάδοσης που έχει το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο.

Επιπλέον, αναφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες, ακόμη και ένας μέτριος βαθμός ανοσίας του πληθυσμού, σε επίπεδα κάτω από εκείνα που απαιτούνται για την ανοσία της αγέλης, θα οδηγήσει σε αναλογική μείωση της μεταδοτικότητας του ιού.

Ο άγνωστος παράγοντας της επαναμόλυνσης

Οι Τσιόδρας και Λύτρας επισημαίνουν ακόμα ότι το πιο επείγον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα είναι αυτό της διάρκειας της προστατευτικής ανοσίας σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους η διάρκεια αυτή δεν είναι προς το παρόν γνωστή. «Τα αντισώματα έχει αποδειχθεί ότι διαρκούν για τουλάχιστον μερικούς μήνες, και οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων είναι πιθανό να παραμείνουν για αρκετά χρόνια περισσότερο. Ωστόσο, εάν τα άτομα μπορούν να μολυνθούν ξανά με SARS-CoV-2 μέσα σε λίγα χρόνια, ο ιός θα μπορούσε να γίνει ενδημικός όπως και άλλοι εποχιακοί αναπνευστικοί ιοί (π.χ. γρίπη). Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, ο οποίος μπορεί να πρέπει να επαναληφθεί για να διατηρηθούν τα επίπεδα ανοσίας».

Το lockdown

Σε ότι αφορά το θέμα της εφαρμογής του lockdown, οι Τσιόδρας και Λύτρας, υπογραμμίζουν ότι είναι ένα δίλημμα στο οποίο συγκρούονται η Δημόσια Υγεία και η Οικονομία.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέσα και εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού.

Όπως υπογραμμίζουν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και κοινωνικές ανισότητες.

Στις αρνητικές επιπτώσεις του lockdown, οι Τσιόδρας, Λύτρας, αναφέρουν τη δυσκολία πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για χρόνιες και άλλες ασθένειες, τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα που αναπτύσσονται λόγω της απομόνωσης και της αδράνειας, και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά από την απομάκρυνση από το σχολείο.

Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνουν ότι επηρεάζουν αρνητικά και τη δημόσια υγεία και εκτιμούν ότι τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση.

3 σχόλια:

  1. Μόνο θλίψη και γέλιο φέρνει ο κορωνοιός για όσους τον εμπνεύσθηκαν, τον διέσπειραν και φυσικά τον υπέρ διαφήμισαν για τους γνωστούς λόγους.
    Όλοι ξέρουμε πως θα υποφέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μάλιστα, σίγουρα εισαι απ εκείνους που πιστευουν οτι ο ήλιος ειναι προβολέας.

      Διαγραφή
  2. Ή και ότι η γη είναι επίπεδη μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News