Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί δεν ανοίγουν τα σχολεία;


Γράφει ο Σταύρος Η. Βαφειάδης

Ερωτήματα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καταφθάνουν συνεχώς στα δημοσιογραφικά μας γραφεία, με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τα σχολεία της Π.Ε. Πέλλας μέχρι και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Η περιοχή μας είναι από τις ελάχιστες όπου δεν έχει χτυπήσει ακόμα το πρώτο κουδούνι.

Η ανησυχία που έχει προκύψει από αυτή την απόφαση είναι μεγάλη, ενώ πολλά είναι και τα ερωτήματα που προκύπτουν. Ανησυχία και ερωτήματα που ενισχύονται από την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης τους αρμόδιους φορείς. Κανείς δεν γνωρίζει επίσημα, σε ποια επιδημιολογικά στοιχεία στηρίζεται αυτή η απόφαση και ποιος είναι ο λόγος που σε άλλους Νομούς με παρόμοια επιδημιολογική εικόνα δεν έχει ληφθεί μια παρόμοια απόφαση.

Ένα θέμα που απασχολεί την τοπική μας κοινωνία, είναι και το εξής: Βλέπουμε ότι σε άλλους Νομούς αναστέλλεται η λειτουργία είτε μεμονωμένων σχολικών μονάδων, είτε συγκεκριμένων περιοχών. Στην Π.Ε. Πέλλας η απόφαση αφορά και τους τέσσερις Δήμους. Αναρωτιούνται λοιπόν πολλοί γονείς, για ποιο λόγο αντιμετωπίζονται όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής μας Ενότητας με τα ίδια μέτρα, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των κρουσμάτων καταγράφηκε σε συγκεκριμένες περιοχές του Νομού. Εκτός κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν έχουν ανακοινωθεί τα πραγματικά στοιχεία, όμως και σε εκείνη την περίπτωση υπάρχουν ευθύνες για την απουσία έγκυρης ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς.

Εν κατακλείδι, σήμερα βιώνουμε μια δυσπιστία από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας σχετικά με την πραγματική υγειονομική κατάσταση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της πολιτείας. Αυτή η δυσπιστία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπέστατη ενημέρωση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε άσχημες καταστάσεις.

Καλό θα είναι να γίνει μια προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις για όλους αυτούς τους προβληματισμούς. Από τη στιγμή που τα αρμόδια Υπουργεία δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την ευθύνη, η Δημοτική Αρχή της Αλμωπίας έχει την υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Οφείλει να απαντήσει με ποια κριτήρια ζήτησε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα; Ανάλογες ευθύνες έχουν και οι Βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν ως απλοί μεταφορείς ειδήσεων. Ο κόσμος θέλει και δικαιούται να γνωρίζει, καθώς έχουμε φτάσει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της υγειονομικής κρίσης.

Η μόνη απάντηση στη δυσπιστία των πολιτών, είναι η υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση.

11 σχόλια:

  1. Δεν ανοίγουν γιατί όλους μαζι μας έχουν για λίγους.Όλος μαζί ο νομός Πέλλας εχει μικρη δύναμη για οτιδήποτε.150χιλιάδες κάτοικοι ειναι μια συνοικία των Αθηνών.Μικρό νούμερο αμελητέο για να το χωρίσουν σε μικρότερα κομμάτια.
    Άρα τα Γιαννιτσα με τα πολλά κρούσματα παρέσυραν κι ''εκαψαν'' όλο το Νομό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απλες σκεψεις που ψαχνουν απαντηση. γιατι δεν βγεινει να μας ενημερωσει καποιος υπευθυνα; πολυ καλα τα λες σταυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μπάτσης φαγώθηκε να τα κλείσει λες και είναι λοιμοξιολόγος. Τώρα δεν μπορεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα και γω δε θα γίνει αρνητικό σχόλιο για τον δήμαρχο... Χάχα

      Διαγραφή
  4. πως να σταυρωσουμε τουριστα στα λουτρα οταν ο μπατσης βαλθηκε να δυσφημισει με καθε τροπο την περιοχη μας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απαντηση καμια δυστυχως μας εχουν ξεχασμενους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν καταλαβαίνετε πως οδηγούν τον κόσμο σε μαρασμό. Με μαθηματική ακρίβεια μας πάνε για κλείσιμο στα σπίτια; Σιγά μην τους ενδιαφέρουν τα σχολεία. Το κράτος μας τόσα χρόνια δεν είχε φράγκο να δώσει στους πολίτες για να ανεβεί η οικονομία. Τώρα τόσα λεφτά για τον κορονοιό που τα βρίσκει και δίνει επιδόματα και ενα σωρό άλλα λεφτά
    Στους νέους αυτά θα τα έδινε για να βρουν εργασία; Όχι φυσικά. Εκεί είχαμε οικονομική κρίση. Ψεύτες, ψεύτες, ψεύτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γιατι δεν ρωτάς τους βολευτές Σταυρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να Ροτισετε το αρμόδιο υπουργείο γιατί δεν ανοίγουν τα σχόλια σέ όλο το νόμο μαγκακια που γράφετε μόνο παπαριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω προσωπικη γνωμη μακαρι να ηταν ολο το χρονο κλειστα γινετε??ειναι δυνατων να ζητατε να ανοιξουν τα σχολεια?αρα θελετε μασκες γιατι σχολειο χωρις μασκα δε γινετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή στο εργοστάσιο των Γιαννιτσών δούλευαν εργάτες από όλο τον νομό Πέλλας (και όχι μόνο) και επειδή τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά αναλογικά για τον πληθυσμό όλου του νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News