Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Υπέγραψαν συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών

Συμφωνία στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επετεύχθη σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν αιγυπτιακά μέσα.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, υπεγράφη τελικά η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου. Η συμφωνία «κόβει» στη μέση το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Σχετικό tweet έκανε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου έκανε δηλώσεις σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, αναφέρει το Reuters.

Αυτή είναι η συμφωνία με την Αίγυπτo

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

- Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.

- Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.

- Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.

- Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.

- Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου

- Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

- Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

- Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

- Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.

- Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

- Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, βρέθηκε σήμερα στο Κάιρο και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμρχ Σούκρι.

Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας είχε καθημερινή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καθώς οι τουρκικές πιέσεις είχαν ενταθεί το προηγούμενο διάστημα και φαίνεται πως η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών απομένει απλά να επισημοποιηθεί.

19 σχόλια:

  1. Αποδεχθείκε μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, και μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.
    Νέα επιτυχία!
    Πάλι ξεβράκωμα αλά Φαραώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αποτυχια ρε πουστη μου, που εισαι ρε συριζα με τα σκουπιδια σου; που εισαι να σωσεις την ελλαδα; χα...χα...χα...

      Διαγραφή
    2. καλα 9.19 μη ξεχνάς να παίρνεις τα χάπια σου και συνέχισε το τάβλι σου

      Διαγραφή
    3. Παγωνα ξερεις ταβλι;
      Ελα να σου σκαρωσω ενα πλακωτο.

      Διαγραφή
    4. ουραααα καλως τον χορευτη του συντάγματος καλως τα σιχαματα του συριζα ουραααααα που θες και πλακωτο σκουπίδι, παιξε το φευγα που σε ταιριάζει.

      Διαγραφή
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΟΖ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΝΙ ΠΡΟΔ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ. ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ - ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 1-1 ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΜΕ ΣΩΣΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ, ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο Μητσοτάκης ειναι ο πλέον ικανός ανθρωπος για το καλο της χώρας, εχω αλλάξει εικόνα γι αυτόν με το πως κυβερνά, τυχερή η πατρίδα μας αυτά τα δύσκολα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο η συμφωνία είναι εξαιρετική. Οποιος δεν γνωρίζει να ανοίξει κάνα βιβλίο που μιλά για ξεπούλημα. Πολύ καλά το πάει ο Μητσοτάκης μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβαζετε διεθνες δικαιο;
      Απο το πρωτοτυπο ή μεταφρασμενη σε σφηνοειδη Α;

      Διαγραφή
    2. Από την γραφή που δεν ξέρεις εσύ τούβλο αλάσπωτο.

      Διαγραφή
  6. ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ..... ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΑΟΖ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ.... https://www.protothema.gr/politics/article/1032943/autos-einai-o-hartis-tis-sumfonias-elladas-aiguptou-gia-tin-aoz/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...ενα δακρυ κύλησε.....αι σιχτιρ πολύξερε μας εχετε ζαλισει στη θεωρία μαλάκες, αντε να πάω στη δουλιά μου γιατι απ οτι κατάλαβα εσεις τεμπελχανάδες ειστε και γράφετε 3 η ωρα σχόλια, γιασου Μητσοτακη αλάνι, σκίστους.

      Διαγραφή
    2. ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΒΡΕΞΕ.... ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΕΣΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΤΟ ΒΛΕΠΩ... SMS 8:14 ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑ..... ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΩΤΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΠΡΩΤΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΣΥ ΜΕΙΝΕ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΘΑ "ΠΑΣ" ΜΠΡΟΣΤΑ....

      Διαγραφή
    3. αυτος ρε κεφάλα 8 η ωρα σ εγραψε σχολιο, εσυ 3 τα ξημερωματα, αρα τι συγκρινεις; εκτος αν σηκωθηκες για χεσιμο και ειπες αντε ας γραψω και ενα να κυλησει ηρεμα το σ....

      Διαγραφή
    4. 4.14 είσαι το ίδιο άτομο με τον 8.14.Εχεις θεματακια βλέπω.

      Διαγραφή
    5. το βρηκες 5.17, κερδίζεις χάπια για τον υπνο να μη ξυπνας τα χαράματα

      Διαγραφή
  7. Με βάση το διεθνές δίκαιο δεν έχει γίνει επέκταση στα 12 Ναυτικά μίλια και επομένως έχουμε δεχθεί ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΟΖ. Όσοι λένε το αντίθετο μάλλον δεν διάβασαν την συμφωνία η οποία σε κανένα σημείο της δεν αναφέρει επέκταση 12 Ναυτικών μιλίων. Όποιος το διάβασε ας το κοινοποιήσει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ δηλαδη διάβασες την συμφωνία; μπράβο ρε Βαφειάδη μεγάλα κεφάλια εχεις εδω μέσα, ασχετα αν δεν την εχει διαβασει κανεις δημοσιογράφος ουτε καν ο Ιγνατίου.

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News